Esdeveniment esportiu

Últims llits a Barcelona durant la F-1: dels 300 euros d’un alberg als 3.500 d’un cinc estrelles

L’èxit del Gran Premi d’Espanya, amb totes les entrades venudes, dispara la cotització de les poques places lliures de la ciutat i les reserves en restaurants i clubs de moda

Últims llits a Barcelona durant la F-1: dels 300 euros d’un alberg als 3.500 d’un cinc estrelles

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’Andrea i el Marcos, dos madrilenys en la trentena, havien decidit improvisar una escapada aquest cap de setmana a Barcelona per una celebració, però expliquen que finalment han reservat un hotelet a Salou. ¿L’única raó? Els preus. S’han quedat estupefactes al conèixer les tarifes que assoleixen a la capital catalana les últimes habitacions d’hotels i apartaments disponibles per a aquest dissabte. Ignoraven, com molts viatgers, que la tornada del Gran Premi d’Espanya de la fórmula 1 ha generat tal febre entre els seus seguidors que totes les entrades s’han venut, i amb aquestes s’ha copat gairebé tot l’allotjament local. Tot i que els més previsors en pagaran preus més moderats, l’escassetat de places lliures a la ciutat n’ha disparat la cotització: avui dimecres el cercador Booking oferia com a opció més econòmica per pernoctar dissabte un alberg a 387 euros. Per un hotel d’una estrella es pagaven des de 588 la nit, mentre que les poques places de luxe arribaven als gairebé 3.500 euros.

Els grans esdeveniments populars (siguin congressos o actes esportius) que generen una demanda intensiva solen propulsar els preus de les últimes places lliures, no només a Barcelona. No obstant, a la capital catalana no es recordaven aquests nivells des del 2017 (any rècord en afluència i facturació), segons han assenyalat fonts de diversos establiments. Ni les recents fires de mòbils o l’audiovisual de l’ISE van elevar així la demanda.

El sector viu amb autèntica sorpresa la recuperació accelerada del turisme, que convida a pensar fins i tot en un estiu amb xifres prepandèmia, com va explicar fa uns dies el mateix president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos, amb motiu de la nova cita audiovisual, que també va omplir la ciutat. No obstant, en el cas d’aquest cap de setmana es tracta d’un dels principals esdeveniments del món de l’esport, que a més arriba a Montmeló després d’un 2020 a porta tancada i una edició del 2021 amb només un miler d’assistents elegits per sorteig entre els abonats. N’hi ha tantes ganes que les entrades estan esgotades, una cosa que no passava des del 2007, segons fonts de l’organització, i que també omplirà hotels del Vallès Oriental i Occidental, així com del Maresme.

Els hotelers consultats insisteixen que els preus s’havien anat normalitzant en les últimes setmanes (després de dos anys de sequera), però que puntes com les dels dies 20 i 21 de maig es donen molt ocasionalment. Només els últims llits de cada establiment, un percentatge ínfim, arriben a aquests preus desorbitats. La gran majoria s’hauran venut més cares del normal, però per sota d’aquests límits. En qualsevol cas, oxigenen una activitat que ha estat marcada pels tancaments durant molts mesos. Fins al punt que avui encara continuen sense funcionar el 8% dels hotels de la ciutat.

La llei de l’oferta i la demanda

Booking, el cercador més utilitzat pels viatgers, alerta avui que el 97% de la seva oferta a Barcelona i el seu entorn «ja no està disponible» per dissabte. D’entre centenars d’opcions de tot tipus, n’oferia només unes 60. Divendres la situació ja era complicada, però dissabte els escassos albergs lliures cotitzaven des de 387 euros, mentre només quedaven un parell d’allotjaments d’una estrella a 588 o més de 800, un dues estrelles a 639, un grapat de tres a entre 411 i més de 600, de quatre a entre uns 475 i 1.500 euros la nit, i de cinc des de 654 euros a la zona alta fins a 3.000 a l’Eixample i 3.500 en primera línia de mar. Una gran part d’aquesta escassa oferta rondava el miler d’euros. Al ser en alguns casos fins i tot la seva última habitació, es dona la circumstància que en aquests moments pugui costar igual reservar en un allotjament modest que en un de superluxe amb alguna plaça més puntualment.

La situació es repeteix als apartaments turístics. S’ompliran des dels més assequibles als de superluxe, tot i que fonts d’Apartur constaten aquest èxit d’afluència sense poder precisar-ne el preu mitjà. Per un de tres habitacions en ple Eixample es pagaran uns 700 euros la nit, assenyala un operador, que ho té tot col·locat.

Taules reservades

Notícies relacionades

Els restaurants més prestigiosos i els de moda, en especial al litoral i en hotels d’alt nivell o que comptin també amb oferta de club nocturn, es freguen les mans. Fonts del grup Costa Este destaquen el gran volum de reserves amb setmanes d’antelació per a Nuba i Opium, per sopar i després seguir la festa, reservats moltes vegades per grans empreses (a través d’agències) per complimentar els seus clients. El mateix passa a Carpe Diem, que a més acull una festa de comiat del Gran Premi diumenge a la nit, i on les taules estan molt buscades. Hi ha bogeria per aconseguir reserva per a sopars a Teatro, a Amar, a Velíssima...

El carrer de Tuset serà un altre dels beneficiats. A Gatsby i el seu nou i glamurós japonès, Jay’s, penjaran el ple, avancen. L’oci nocturn recollirà el llistó poc després. Fonts de Sutton assenyalen que el que es distingeix és el tipus de reserva, amb molts privats i ampolles, cosa que doblarà la despesa mitjana. La història es repeteix a Bling Bling i d’altres. Per les ampolles més elitistes per a grups s’arribaran a pagar en algun local 10.000 euros.

Temes:

Hotels Turisme