Sector econòmic

La fira ISE consolida un maig d’eufòria turística amb un 85% d’ocupació hotelera a Barcelona

  • La cita tecnològica tindrà un especial impacte en l’allotjament, tot i que també hi ha reserves corporatives en restaurants i locals d’oci

La feria audiovisual ISE abre sus puertas en Barcelona con 50.000 congresistas registrados

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Amb prou feines uns mesos després de la injecció de moral que va representar per a Barcelona la tornada presencial del Mobile World Congress (MWC) amb més de 60.000 assistents després de la pandèmia, arriba una nova trobada tecnològica que per a la majoria de la ciutadania i fins i tot part de l’hostaleria és gairebé un desconegut, però que sens dubte marcarà l’activitat econòmica de la ciutat aquesta setmana. La fira audiovisual ISE preveu arribar a uns 50.000 visitants aquest any, tot i que la seva afluència quedarà més diluïda al conjunt de la ciutat, ja que el maig està sent un mes d’intensa recuperació turística i altes ocupacions. El Gremi d’Hotels preveu rondar el 85% aquests dies, cosa que suposa que alguns hotels del centre hauran penjat el ple, ja que hi sumen el viatger vacacional d’aquestes dates.

Els hotelers saben que la nova cita està cridada a guanyar pes any rere any (molt per sobre dels 800 expositors d’aquesta edició i fins a arribar als seus anteriors registres a Amsterdam), com ja va passar a Barcelona amb el congrés de mòbils a Barcelona des dels seus inicis. No obstant, segons alguns operadors consultats, de moment els perfils de participants no arribarien a les elitistes cotes dels grans directius. «No hi ha tanta demanda de ‘suites’ ni de reserves especials», assenyalen des d’un cinc estrelles. «Avui començaran a arribar però encara sabem poc del tipus de client», afegeixen en un altre.

Expectatives i dubtes

La novetat planteja també expectació –però molts interrogants– al sector de la restauració, que espera que hi hagi un repunt de petites reserves, a banda d’algunes de més importants i corporatives amb grups més grans. Fonts del Gremi de Restauració indiquen que, en qualsevol cas, l’activitat respecte a la gastronomia està sent més baixa que durant el MWC. Sí que sembla haver-hi un clar interès pels establiments que ofereixen sopars i oci, tot en un, com constaten en establiments del passeig Marítim, que compten amb diverses reserves vinculades a marques participants, tant de petits grups com de més d’un centenar de congressistes.

Discoteques com Sutton, per exemple, fins i tot tancaran al públic general dimecres perquè tenen una festa exclusiva per a una empresa participant, amb entre 600 i 700 assistents previstos aquella nit, indiquen a aquest diari.

No obstant, atesa la reanimació turística que viu la ciutat aquests dies, és difícil avaluar el pes de l’ISE en el total d’arribades. Així ho indiquen des d’Apartur, amb apartaments turístics amb alta ocupació, però sense poder avaluar quina part correspon al turisme de negoci d’aquests al tractar-se de temporada alta, explica el seu president, Enrique Alcántara.

En tot cas, el president dels hotelers, Jordi Clos, aplaudeix la importància estratègica de l’esdeveniment, en tant que apuntala la tornada del turisme de negocis, però també encoratja les xifres d’un maig que s’acostarà molt –«o serà igual»– al del 2019, previ al desastre que ha mantingut molts allotjaments tancats durant llarg temps. Clos destaca que, a més, de recuperar visitants, el sector està «recuperant preus» gairebé al nivell postpandèmia, de manera que la rendibilitat tendeix a normalitzar-se i ja gairebé el 90% de la planta hotelera ha reobert.

L’alta ocupació permet remuntar les tarifes hoteleres, que acaben exercint de filtre del visitant, com ha defensat recentment l’ajuntament. El líder de la patronal barcelonina assumeix que, a més preu, el normal és que arribi un client de més capacitat adquisitiva, tot i que durant dos anys l’allotjament es va veure abocat a l’estratègia contrària per aconseguir reanimar les reserves. Aquesta setmana, els cinc estrelles encara disponibles cotitzen en molts casos entorn dels 500 euros la nit, tot i que per sota que en dates punta del Mobile. Els de quatre s’han elevat fins a més de 300.

Notícies relacionades

Com a colofó a l’animat mes, en 10 dies arribarà també la cita de l’F-1 a Barcelona, que atrau precisament molts visitants d’ampli pressupost, mentre que la recuperació dels creuers que inicien ruta a Barcelona també ha beneficiat molts establiments.

La millor notícia per a l’hoteler és que les reserves del juny «estan funcionant bé» i dibuixen un bon estiu en termes de negoci i recuperació, si no hi ha algun nou gir de la pandèmia que afecti de nou un sector molt vulnerable al coronavirus.