Destinació de compres

Barcelona estrena l’obertura de botigues els diumenges: «Per als turistes és interessant, però per als treballadors és una molèstia»

El nou horari permet als comerços de la zona turística obrir tots els dies festius durant quatre mesos, fins al 15 de setembre

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona ha estrenat aquest diumenge el nou horari comercial que permet a les botigues de la zona turística obrir tots els dies festius durant quatre mesos, fins al 15 de setembre.

A partir del migdia, les botigues de Portal de l’Àngel han començat a aixecar les persianes i molts dels vianants han mostrat la seva sorpresa i han optat per entrar-hi a fer un cop d’ull.

«Per als turistes és interessant, però per als treballadors ha de ser una molèstia haver de treballar diumenge», ha assenyalat la Filomena, resident a la capital de Suïssa, Berna, però que ha vingut a passar uns dies a Barcelona. «M’estic en un hotel del centre, he baixat per passeig de Gràcia i he vist que a les 12 hores obrien les botigues. I he aprofitat», ha continuat la Filomena.

La Pilar també ha volgut treure benefici d’aquest primer diumenge de botigues obertes per fer una volta i comprar unes sabatilles que necessitava. «A mi em va molt bé. Dissabte m’agrada més anar a passejar i fer una activitat d’oci i avui aprofito per anar a comprar», ha reconegut la veïna de Barcelona, que igualment ha mostrat dubtes i empatia amb els treballadors de les botigues de grans marques. «Entenc el personal que haurà de treballar diumenge, a mi no m’agradaria gens. De fet, no li agrada a ningú», ha puntualitzat.

L’Alicia i la Katia, mare i filla catalanes però amb residència a Vitòria, s’han mostrat sorpreses per l’obertura de botigues el diumenge. «No sabíem que obrien els comerços i ara hem vist que aixecaven persianes i hem entrat a una botiga de sabates», ha explicat la Katia, que no veu amb mals ulls aquest nou horari comercial. «A mi no em sembla malament. Per a la gent que treballa de dilluns a divendres és una bona oportunitat per poder fer les compres en cap de setmana», ha reflexionat en veu alta la jove. En canvi, l’Alicia, no és del mateix parer: «Jo penso al revés, no em sembla gaire bé. De dilluns a dissabte ja hi ha prou temps per fer les compres i diumenge hauria de ser per descansar».

Una treballadora: «Diumenge és sagrat i ja no el tenim»

«Necessitava fer una compra d’urgència, uns mitjons, i he tingut sort que les botigues estaven obertes», ha comentat el Domingo, un turista de Madrid.

No obstant, el madrileny també s’ha solidaritzat amb els treballadors. «Jo també em queixaria si em fan venir a treballar un diumenge. Ja sé que això és la política de les empreses, però estarien millor a casa seva amb la família», ha constatat el Domingo.

Notícies relacionades

De fet, la Bárbara, una treballadora d’una botiga de cosmètics de Portal de l’Àngel, ha volgut posar de manifest el malestar de molts empleats de grans marques per aquesta ampliació d’horari comercial. «Per a les persones que tenen un contracte com el meu ha sigut un disgust. Diumenge era un dia que teníem sempre lliure i ara ens l’han tret», ha corroborat la treballadora.

«En el nostre cas, el mànager ens dona l’opció de fer festa els dissabtes i es farà el que es pugui a nivell de conciliació. Però un diumenge és sagrat i ja no el tenim», ha acabat amb tristesa la Bárbara.