Obert a empreses de la ciutat

Barcelona firma el primer acord per cuidar la salut mental a la feina

  • El document, firmat amb Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT, destaca la necessitat de millorar les actuals condicions laborals

Barcelona firma el primer acord per cuidar la salut mental a la feina

ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha firmat aquest dilluns el primer acord per cuidar la salut mental a la feina, que destaca la necessitat d’incidir en la millora de les condicions laborals. El consistori l’ha firmat amb Foment del Treball, Pimec i els sindicats CCOO i UGT i la iniciativa, oberta a l’adhesió de les empreses i organitzacions de la ciutat, s’emmarca dins del Pla de Salut Mental 2016-2022 de l’ajuntament. «Tenir o no feina i el tipus de feina que es té comporta un impacte molt clar en l’estat de salut de les persones», ha assenyalat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

L’objectiu de l’acord és promoure mesures que ajudin a cuidar i vetllar per la salut mental en l’àmbit laboral. Per a això, han assumit una sèrie de principis per treballar per part de les organitzacions signants.

Aquests principis passen per incidir en la millora de les condicions laborals, promoure que les empreses ofereixin als seus treballadors recursos de salut mental, impulsar la sensibilització de les plantilles, facilitar la formació, fomentar la integració laboral de persones amb trastorns mentals, minimitzar l’exposició als factors de risc psicosocial a la feina, facilitar la implantació de programes específics de prevenció dels trastorns mentals, combatre l’assetjament psicològic, introduir eines de detecció i promoure la coordinació entre els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses i la xarxa de salut mental.

Notícies relacionades

Colau ha destacat que, arran de la crisi sanitària de la covid-19, ha nascut una altra crisi: la de la salut mental. «Ja existia abans, però estava molt silenciada. Una de les coses bones d’aquesta terrible pandèmia és que ara es parla més de la salut mental», ha recalcat l’alcaldessa, que ha insistit que «les bones condicions de treball són la base d’una bona salut emocional».

Per facilitar la posada en marxa dels compromisos de l’acord, el Consell Assessor de Salut Laboral (CASL) de l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un catàleg de recursos dirigits a empreses, professionals de la salut laboral, treballadors i ciutadania.