Lluita contra la delinqüència

El segon jutjat de guàrdia de Barcelona per furts s’obrirà al juliol

  • En contra del criteri inicial de la Generalitat, el funcionament s’allargarà almenys durant sis mesos

Furts

Furts

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat reactivar el segon jutjat de guàrdia de delictes lleus, sobretot de furts, de Barcelona, i preveu que torni a funcionar l’1 de juliol. D’aquesta manera, la decisió de la junta de jutges d’instrucció de la capital catalana ha avalat la necessitat que aquest òrgan judicial, reclamat pel sector del turisme i la restauració, torni a funcionar després que se suprimís el setembre del 2021.

L’acord del TSJC concreta que aquest segon jutjat funcionarà durant sis mesos, que es podran prorrogar segons la quantitat de judicis que hagi d’assumir, en contra del criteri inicial de la Conselleria de Justícia que va proposar que únicament funcionessin durant quatre mesos, del juny al setembre, durant l’època de més afluència de turistes, o en períodes repartits durant l’any. La junta de jutges d’instrucció de Barcelona van considerar que aquesta proposició eren insuficient per encarrilar la quantitat de judicis immediats que s’estan fixant per les restriccions per la pandèmia del coronavirus i la tornada a la normalitat.

Notícies relacionades

El setembre del 2021 no es va prorrogar el funcionament del jutjat perquè els delictes lleus, com furts i amenaces, castigats amb penes de multa, havien caigut per la pandèmia i malgrat que els jutges de Barcelona n’havien sol·licitat la pròrroga per què la tendència sobre la comissió d’aquestes infraccions penals ja anava en augment, com posteriorment es va comprovar. La Generalitat es va oposar llavors que s’allargués la vida d’aquest segon jutjat de guàrdia, tot i que, després va intentar fer marxa enrere, però ja no va poder.

Segons la junta de jutges, en l’actualitat hi està havent «una nova acumulació alarmant» d’assenyalament de judici per delictes lleus que «impedeixen» que les vistes se celebrin en el termini legal establert. L’informe afirma que està previst que fets ocorreguts a finals de març no siguin jutjats fins a l’agost.