Cicle de Foment del Treball

Balmón anuncia un sistema comú de seguretat per als 36 municipis de l’AMB

  • El vicepresident de l’organisme defensa que la gestió d’aquest aspecte no pot quedar només en mans de cada ajuntament

  • La mesura suposaria coordinació policial i aspectes concrets, com ara plans de vigilància nocturna i l’erradicació d’espais insegurs

Balmón anuncia un sistema comú de seguretat per als 36 municipis de l’AMB

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antonio Balmón, ha anunciat aquest dilluns que l’organisme crearà «un sistema integral de seguretat metropolitana» per impulsar la «coordinació i la cooperació» de les diferents forces policials.

Balmón ha descartat que el pla inclogui una policia metropolitana i ha explicat que ja hi ha un sistema similar al que ha anunciat que per ara reuneix 12 municipis de l’AMB, un sistema de prevenció que es denomina M7, que, entre altres aspectes, consta d’una aplicació que el socialista ha elogiat com a exemple de col·laboració entre territoris: «Ha permès detenir persones dos municipis més enllà d’on s’ha produït el delicte».

La llei de l’AMB

«No parlo d’un desig, parlo d’una determinació ferma», ha remarcat Balmón, que ha precisat que la mesura anunciada se sustentarà en l’article 14 de la Llei de l’AMB, una norma que ha elogiat diverses vegades, i ha recordat que va ser possible gràcies a l’impuls de José Montilla com a president de la Generalitat, però també de polítics d’espais diferents, com el llavors dirigent de CiU Xavier Trias. L’article 14 preveu l’actuació metropolitana en favor de la cohesió social i preveu polítiques en matèria de convivència.

El nou sistema implicarà plans de seguretat nocturna al territori metropolità, un reforç de l’enllumenat públic, l’erradicació d’espais insegurs, vigilància nocturna, aturades de bus nocturn a demanda, mapes d’espais segurs i plans específics per a zones del litoral i dels espais naturals de l’AMB.

«L’espai públic i la convivència no es poden degradar, no ens ho podem permetre», ha afirmat l’alcalde de Cornellà, en un discurs que sona a la reivindicació de part de l’esquerra de no deixar aquest debat en mans d’altres, cosa que sol potenciar el creixement d’espais polítics que es nodreixen de la por de la inseguretat, com és el cas de Vox.

En aquest mandat

Però Balmón no ha citat Vox. El vicepresident executiu de l’AMB ha recalcat que l’objectiu d’aquest sistema de seguretat metropolitana és guanyar força com a conjunt, actuar com a interlocutor potent i coordinar les necessitats dels 36 municipis en relació amb la seguretat. L’AMB, ha dit Balmón, obrirà un diàleg amb la Generalitat i els ajuntaments per perseguir aquesta coordinació i aquesta cooperació.

El propòsit és que aquest sistema de seguretat metropolitana sigui una realitat en aquest mandat, és a dir, que la proposta es concreti abans que transcorrin els 14 mesos que falten per a les eleccions municipals del maig del 2023.

Balmón ha posat sobre la taula el seu anunci en el marc d’un diàleg del cicle ‘Fer metròpoli’, organitzat per ‘RethinkBCN’, revista de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball (SBEES), de Foment del Treball. L’ha presentat Àngel Simón, president del consell de patrocinadors de SBEE i president d’Agbar.

Notícies relacionades

L’alcalde de Cornellà ha fet un cant a la col·laboració institucional per tirar endavant en temps de dificultat, com els d’una pandèmia i una guerra europea, i ha negat que l’AMB tingui cap vocació de contrapoder, com va ser vista a finals del segle XX per una part important de l’espai de CiU, amb el llavors president de la Generalitat, Jordi Pujol, al capdavant. Un recel que va arribar al seu punt màxim quan Pujol va anul·lar l’AMB:

Al diàleg, que ha tingut lloc a la seu de Foment, hi han assistit, entre d’altres, l’expresident Montilla; el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, i el president dels socialistes a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.