Designació imminent

Barcelona acollirà la Copa Amèrica de Vela el 2024

  • L’acord es farà públic els pròxims dies després que els organitzadors hagin triat la candidatura barcelonina

  • Màlaga era l’altra ciutat espanyola que optava a ser la seu d’una competició de gran impacte econòmic i audiència

Barcelona acollirà la Copa Amèrica de Vela el 2024

Ignasi Paredes

3
Es llegeix en minuts

La ciutat de Barcelona tornarà a acollir un gran esdeveniment esportiu l’any 2024 amb la celebració de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela. Els pròxims dies es firmarà l’acord entre les parts implicades després que els organitzadors i l’Emirates Team New Zealand, guanyador de l’anterior edició disputada a Auckland l’any passat, hagi decidit triar la candidatura de la capital catalana com a seu de la pròxima. La llegendària competició, que va néixer el 1851, està considerada com la F-1 de la vela. La candidatura impulsada per l’associació Barcelona Global, a través de l’agència Barcelona&Partners, ha comptat amb el recolzament de totes les institucions –la Generalitat, l’ajuntament, la diputació i el Port de Barcelona– per obtenir la llum verda dels organitzadors.

Dona una idea de l’abast d’aquesta designació que la Copa Amèrica de Vela ocupa un lloc dalt de tot de l’escalafó quan es parla d’impacte econòmic vinculat als esdeveniments esportius. Segons estimacions d’experts en màrqueting i consultores esportives, només dos esdeveniments tan globals com els Jocs Olímpics i el Mundial de futbol superen la competició de vela en aquest terreny. Per inversió, creació de llocs de treball, efectes en el turisme i projecció internacional, gràcies a l’audiència de la competició, s’arriba a xifrar el seu impacte econòmic en la ciutat seu al voltant dels 1.000 milions d’euros. Per això l’anunci suposa per a la capital catalana una important injecció d’autoestima en aquests temps que tant es debat sobre la seva vitalitat.

L’acord arriba després de la visita, el 18 de març, del director general del Team New Zealand i l’empresa que gestiona la competició, Grant Dalton. A la capital catalana va visitar les instal·lacions del port amb de Damià Calvet,el director del port, Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde, i Aurora Catà, presidenta de Barcelona Global. Dalton també es va entrevistar, per separat, amb l’alcaldessa Ada Colau i el tinent d’alcalde Jordi Martí, i amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

València, seu el 2007 i el 2010

Notícies relacionades

D’aquesta visita va sortir el compromís de la capital catalana amb la Copa Amèrica, una competició a què Màlaga també optava com a seu. València, on ja es va celebrar en dues edicions consecutives (2007 i 2010), s’havia retirat de la licitació per indicació dels mateixos organitzadors. Barcelona haurà de pagar ara un cànon de 72 milions d’euros fins al 2024, quan se celebrarà la competició. La Copa Amèrica va més enllà de les regates pròpiament dites, perquè els equips participants poden començar a navegar a les aigües de la capital catalana el setembre vinent. Acostumen a desplaçar-se a la seu un any abans de l’inici de la competició, en una data de l’estiu del 2024 encara per determinar.

L’acord coincideix en el temps amb l’aconseguit en un altre esdeveniment esportiu com és la candidatura Pirineu-Barcelona per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. En aquest cas, la unanimitat dins el govern municipal no és la mateixa que amb la Copa Amèrica. Mentre l’alcaldessa Ada Colau i Barcelona en Comú no han mostrat mai entusiasme, més aviat el contrari, amb el projecte olímpic, sí que ho ha fet el seu soci, el grup municipal socialista. Des de l’òptica de Barcelona en Comú, un esdeveniment com la Copa Amèrica encaixa molt més amb el concepte d’economia blava com a sector estratègic de futur, a partir de la idea de fer del litoral un trampolí de reactivació i transformació. «Som una ciutat nàutica i tenim una experiència acreditada no només a atraure esdeveniments esportius, sinó a generar sinergies i fer-los créixer. Això és el que volem també per a la Copa Amèrica a Barcelona». Aquest va ser el missatge rotund de l’alcaldessa al seu canal de Telegram després de la reunió amb Grant Dalton.