Connexió estratègica

Barcelona comença les obres de connexió del tramvia per la Diagonal: aquests són els carrers afectats

Les obres causaran talls i desviacions de trànsit de cotxes, autobusos i Rodalies

Barcelona comença les obres de connexió del tramvia per la Diagonal: aquests són els carrers afectats

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les obres de connexió del tramvia de Barcelona a través de la Diagonal es faran de manera simultània en diferents punts entre els carrers de Badajoz i Girona. Inicialment els treballs a l’avinguda de la Diagonal provocaran afectacions similars a les que hi ha actualment en marxa, ja que des del mes de novembre del 2020 en aquesta via es fa l’ampliació del col·lector, que ja causa importants desviacions del trànsit. Les obres en aquest col·lector han sigut un pas necessari abans d’enllaçar el Trambaix i el Trambesòs. Aquestes són les primeres afectacions en el trànsit de Barcelona que causaran les obres al tramvia:

Glòries-Canòpia

La previsió inicial és ocupar espais de la plaça per on actualment no transiten vehicles. Aquestes ocupacions per portar a terme els treballs es faran de manera progressiva. Es desviarà la línia d’autobús que actualment passa per davant del Disseny Hub Barcelona, que modificarà el recorregut per circular pel carrer de Badajoz. Durant el tram final de les obres serà necessari portar a terme la connexió de la nova infraestructura tramviària amb l’existent, fet que també comportarà afectacions temporals del servei en les línies del tramvia.

La Diagonal, entre Castillejos i Marina

A l’avinguda de la Diagonal, entre el carrer de Castillejos i el carrer de la Marina, s’ocuparan les calçades laterals, retirant els dos cordons d’estacionament i tallant un carril de circulació als dos costats. Durant aquesta fase de treballs es mantindrà un carril de circulació operatiu en cada lateral. En els mesos següents s’entrarà a la següent fase d’obres i quan s’habiliti el carril bici definitiu es repavimentarà la rambla central i es desviaran temporalment els itineraris dels vianants per les voreres a tocar de façana.

Posteriorment, ja amb la fase final d’obres, s’urbanitzaran les voreres d’aquest tram.

Entorn de la plaça de Pablo Neruda

E En aquest àmbit les obres s’iniciaran amb els treballs d’habilitació d’un carril addicional de circulació al carrer d’Aragó, entre el carrer de la Marina i el carrer de Sardenya. Una vegada posat en servei aquest carril, el trànsit provinent del carrer de la Marina estarà obligat a continuar recte en sentit ascendent o desviar-se cap al carrer d’Aragó, i el pas de vehicles cap a la Diagonal en aquest àmbit quedarà tallat per executar les obres. Els vianants i els ciclistes tindran itineraris habilitats per accedir a la Diagonal i en tot moment es mantindrà l’accés per a veïns i pàrquings de la zona.

La Diagonal, entre Sardenya i el passeig de Sant Joan

Entre Sardenya/Aragó i el passeig de Sant Joan la configuració de la Diagonal consta de tronc central i dos laterals. No obstant, actualment, a causa de les obres del col·lector de la Diagonal, ja està tallat al trànsit el tram del tronc central entre els carrers de Roger de Flor i Bruc. Amb l’inici de les obres del tramvia es tallarà la circulació a la part del tronc central que encara continua obert, entre Roger de Flor i Sardeña. En aquest àmbit es mantindran els laterals oberts, amb certes restriccions depenent del tram, però garantint-hi l’accés a veïns i pàrquings.

Les afectacions al trànsit a causa de les obres del col·lector tindran poques variacions. En sentit Besòs, la circulació continuarà desviant-se pel carrer de Rosselló (des del tram central) o cap al carrer de Pau Claris (des del lateral), i es podrà circular pel lateral de l’avinguda de la Diagonal de Bruc fins a Bailèn.

Una novetat és que si actualment des del carrer de València amb Roger de Flor es pot agafar el tronc central de la Diagonal, amb la implantació del tramvia aquest moviment ja no es podrà fer. Els recorreguts recomanats en sentit Besòs continuaran sent avinguda de la Diagonal-Rosselló o els itineraris alternatius pel carrer de València o per la Gran Via; i en sentit Llobregat, desplaçar-se per Aragó o pel carrer de Mallorca.

La Diagonal, entre el passeig de Sant Joan i Girona

Notícies relacionades

Coincidint amb la implantació de les obres del tramvia es farà l’obertura del sentit ascendent del passeig de Sant Joan, actualment tallat per les obres del col·lector de la Diagonal. Això farà que la circulació i els autobusos que en el dia d’avui es desviaven des del passeig de Sant Joan en sentit ascendent cap a València-Roger de Flor podran mantenir el traçat recte pel passeig de Sant Joan. Així mateix s’habilitarà el gir des del passeig de Sant Joan, en sentit ascendent, cap al lateral muntanya de l’avinguda de la Diagonal (sentit Llobregat) i el carrer de Mallorca. Els autobusos podran girar des del passeig fins al tronc central de la Diagonal (sentit Llobregat). Al tram de l’avinguda de la Diagonal comprès entre el passeig de Sant Joan i el carrer de Girona, es mantindran les ocupacions d’espais que ja hi ha a causa de les obres del col·lector, però està previst habilitar un carril bus al tronc central en sentit Llobregat.

Futures afectacions

També quedaran afectats de forma més puntual, en diferents dates a concretar, els encreuaments d’alguns carrers que travessen l’avinguda de la Diagonal. Les intervencions en aquests punts es faran majoritàriament mantenint algun carril de circulació operatiu. En els pròxims mesos també hi haurà afectacions als encreuaments de la Diagonal amb Nàpols i amb el carrer de Sicília, amb talls en aquestes dues vies. A causa d’uns treballs de la connexió tramviària que afecten el túnel d’Adif, a l’altura de Consell de Cent amb la Diagonal, s’haurà de portar a terme un tall ferroviari de l’R-2. Les dates d’intervenció encara no s’han comunicat.

Temes:

Diagonal Tramvia