Urbanisme

Barcelona rep 26 milions dels fons europeus per al seu pla de superilles

  • La capital catalana aconsegueix esgarrapar 75 dels 1.000 milions que el Govern ha repartit entre 170 municipis espanyols per «descarbonitzar i digitalitzar la mobilitat urbana» 

  • L’Àrea Metropolitana de Barcelona aconsegueix 40 milions, 7,5 dels quals es destinaran al projecte de Bicing metropolità

Barcelona rep 26 milions dels fons europeus per al seu pla de superilles

Álvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Eren una espècie d’unicorn pandèmic però sembla que van prenent forma. Els famosos fons europeus de recuperació comencen a arribar, i del repartiment de mil milions centrats en mobilitat i urbanisme sostenible que el Govern de Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimecres, 75 milions venen a Barcelona (i 150 es queden a Madrid). La capital catalana ha aconseguit tots els diners que havia sol·licitat per a vuit projectes diferents. La partida més important es destina a les superilles, gairebé 26 milions d’euros, però també hi ha finançament per a la zona de baixes emissions (1,5 milions), la reforma de la Meridiana (6,2 milions), els carrils bici (9,2 milions), l’expansió de la ciutat a velocitat 30 km/h (4,4 milions), l’accessibilitat vertical (ascensors de tota la vida per valor de 9,4 milions), la compra de busos elèctrics (16 milions) o la digitalització dels serveis de mobilitat (2,3 milions).

A través d’un comunicat, el consistori s’ha congratulat d’haver fet un ple al 15 en les seves peticions al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, emissor dels diners europeus. Consultada la llista publicada pel Govern, sembla que la majoria ho han aconseguit. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha aprofitat l’ocasió per donar per fet que Europa «avala i té clar que els projectes en marxa a Barcelona són el futur de la ciutat, perquè aposten per un canvi de model, per la recuperació econòmica i per la transformació urbana». La resolució ministerial parla de 25,9 milions d’euros per a la «creació de superilles», però cal suposar que els diners es destinaran al pla de 21 eixos verds de l’Eixample que, tècnicament, segons Salvador Rueda, la persona que va impulsar aquestes unitats urbanístiques a la ciutat, no són superilles.

Millorar l’aire

Notícies relacionades

Barcelona és un dels 170 municipis espanyols que aquest dimecres han dinat amb alegria després de conèixer que han sigut inclosos en aquesta llista la finalitat de la qual, segons assenyala el mateix Govern, és «descarbonitzar i digitalitzar la mobilitat urbana». Les subvencions, assenyala, el ministeri en una nota de premsa, beneficiaran 24,5 milions de persones i el 87% dels sol·licitants han aconseguit el finançament per executar actuacions «encaminades a millorar la qualitat de l’aire a les ciutats i mitigar el soroll». Aquest any sortirà una nova convocatòria de 500 milions d’euros més.

El Govern també ha anunciat una pluja de milions europeus per a dos ens supramunicipals: la Mancomunitat de la Comarca de Pamplona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’AMB rebrà 40 milions d’euros, dels quals 7,5 es destinaran al projecte de Bicing metropolità, 11,2 milions s’utilitzaran per a la videovigilància i informació als autobusos de TMB i 7,1 aniran a parar a la digitalització de les estacions de metro.