Canvi de mans

La Generalitat es converteix en propietària del Palau de Pedralbes, fins ara de l’Ajuntament de Barcelona

El Govern pretén que l’espai es converteixi en un «segon Palau de la Generalitat»

Vista aèria del palau de Pedralbes.

Vista aèria del palau de Pedralbes. / XAVIER JUBIERRE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha aprovat aquest dimarts la cessió gratuïta «de domini i lliure de càrregues i gravàmens» del Palau de Pedralbes i els seus jardins, fins ara en mans de l’Ajuntament de Barcelona. D’acord amb el text aprovat, aquest espai —ubicat íntegrament al districte de les Corts— es destinarà a seu representativa i centre de relació institucional de la Generalitat.

En roda de premsa, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que la intenció és que sigui un «segon palau», com el de la seu de la plaça de Sant Jaume, que aculli actes i que tingui un «rellevant paper institucional». No ha avançat quins actes s’hi celebraran, i ha argumentat que en els pròxims dies i setmanes se n’aniran «perfilant els diferents usos». Precisament en les últimes hores s’ha sabut que hi ha una segona empresa interessada a celebrar un festival musical en aquest espai.

L’administració catalana passa a ser la nova propietària de la finca urbana amb una superfície de 73.160 m², per la qual cosa assumirà totes les despeses de manteniment. Aquest edifici i els jardins s’incorporaran a l’Inventari General de Béns de la Generalitat de Catalunya.

18 anys de negociació

Notícies relacionades

Aquest dimarts ha culminat el llarg procés que va començar fa més de 18 anys. El 2004 el llavors alcalde Joan Clos i l’expresident Pasqual Maragall van arribar a un acord per al finançament del Museu del Disseny, a la plaça de les Glòries. La Generalitat es va comprometre a aportar dues terceres parts del cost total de l’equipament i, a canvi, l’ajuntament cedia la propietat del Palau de Pedralbes i els seus jardins.

Però fins al març del 2019 el ple de l’Ajuntament de Barcelona no va acordar la cessió gratuïta del Palau de Pedralbes a la Generalitat. I fins avui, gairebé tres anys després, no s’ha fet efectiva.