A partir del 7 de març

BCN espera acabar amb la seva imatge de ciutat bruta amb la nova contracta de neteja

  • El nou servei suposa un 13,6% més d’inversió i entrarà en vigor d’aquí un mes amb un increment en la freqüència de les actuacions

  • La primera fase afecta mitja ciutat i inclourà la reposició de 12.600 contenidors, el 50% del total, i la intensificació de les tasques en zones concretes

BCN espera acabar amb la seva imatge de ciutat bruta amb la nova contracta de neteja

JORDI OTIX

6
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Quan a l’alcaldessa, Ada Colau, se li va retreure en els últims mesos que Barcelona està bruta, va admetre que alguna cosa no anava bé. Per això va activar un pla extraordinari per pal·liar la situació, Cuidem Barcelona. I va advertir, sempre que sortia l’assumpte, que els problemes es veurien revertits a partir de l’entrada en vigor de la nova contracta de neteja. Doncs bé, el moment ha arribat.

La nova contracta suposa una inversió de 2.344 milions d’euros per als pròxims vuit anys, a 293 milions anuals, un 13,6% més que l’anterior, i entrarà en vigor el 7 de març en la meitat de la ciutat, a cinc dels 10 districtes. En concret, a dues de les quatre zones en què Barcelona es divideix pel que fa a tasques de neteja: la zona centre –Gràcia, Eixample i Ciutat Vella– i la zona est –Sant Andreu Sant Martí i les platges. A la centre, l’adjudicatari és FCC. A l’est, Urbaser. El ciutadà hauria de notar una millora i també algun canvi. Per exemple: ara es podrà llençar plàstic i metall al contenidor groc dels envasos.

Adjudicacions recorregudes

El sistema no comença parcialment perquè es volgués actuar per fases. El motiu és que a les altres dues zones, que comprenen la resta de districtes, el procés es va veure paralitzat perquè es van presentar recursos contra les adjudicacions, que van atorgar la gestió de la zona nord (Horta-Guinardó i Nou Barris) a Valoriza i la de la zona oest (Sarrià-Sant Gervasi, les Corts i Sants-Montjuïc), a CLD. Ja resolts els recursos a favor del consistori, el retard en el procediment ha obligat que la nova contracta s’activi al setembre en aquesta altra meitat de la ciutat. En els dos casos, la implantació del nou sistema té una durada prevista de nou mesos.

El millor per entendre les característiques de la contracta és escoltar Carlos Vázquez, director de Neteja i Gestió de residus de l’Ajuntament de Barcelona, que abans que es presentés la nova mesura la va detallar davant els mitjans de comunicació. En essència, el que Vázquez explica és que d’ara endavant hi haurà més neteja dels carrers, amb una freqüència més elevada i d’una manera més especialitzada, perquè es tindran més en compte els problemes particulars de cada zona. On sigui necessari, es netejarà més, i això es farà després d’haver analitzat quins són els punts que requereixen aquesta atenció afegida.

Una ciutat diferent

Vázquez relata que l’anterior contracta, en vigor des de fa 10 anys, no contemplava la ciutat que hi ha ara. «Vam identificar llocs on calia reforçar la neteja». Per això, diu es contracten 400 persones més (290 per a tasques de neteja), elevant a 2.100 la plantilla total dels que combaten la brutícia. «Més del 65% de la contracta és per a personal», remarca. Quaranta persones assumiran la tasca d’informar la ciutadania sobre neteja i gestió de residus.

El responsable diferencia la neteja bàsica de la complementària. La bàsica és la que es fa a tots els carrers: escombrada, neteja amb aigua («la que dona més qualitat», destaca), sigui de manera manual o motoritzada, o, tercera opció, amb una màquina que incorpora mangueres que ajuden a aplegar els residus per recollir-los.

Neteja complementària

La complementària incumbeix a les «especificitats» de cada zona: la retirada d’herbes en alguna, la neteja d’orina en alguna altra. El repàs de les tardes a llocs molt freqüentats en aquesta franja horària. La neteja de zones verdes. El buidatge extra de papereres que vessen abans que d’altres per sistema. Una infinitat de detalls que formen aquest mapa complementari que ara es tindrà més en compte.

«La freqüència serà superior, s’incrementarà la neteja bàsica i la complementària», afirma. Dins de les dues zones on s’activa ara la contracta, aquests són alguns exemples del que suposarà aquest increment de la freqüència. Per exemple, a Ciutat Vella la neteja nocturna es duplicarà a l’hivern. Al Raval, el Gòtic i Sant Pere-Santa Caterina-Ribera, serà diari tot l’any, quan fins ara només ho era a l’estiu i la resta del temps es feia a dies alterns. A la Barceloneta també es duplica i es farà tres o quatre dies per setmana i en funció de la zona, cada dia.

L’escombrada mixta, és a dir, en la qual hi participa un operari i també una màquina amb raspalls, es duplica també a Ciutat Vella i als barris citats serà diària tot l’any. L’escombrada de la tarda s’incrementa un 30%. A l’Eixample, també es duplica la neteja nocturna i la neteja amb aigua, ara quinzenal i fins i tot mensual, serà setmanal. En zones d’especial trànsit, com Sant Antoni, hi haurà neteja tres dies per setmana. L’escombrada mixta creix un 25%.

 Al barri de la Sagrada Família, l’escombrada mixta dual (operari, més màquina, més aigua) es farà quatre dies per setmana. A Gràcia, les places tindran neteja amb aigua cada dia, setmanal en la resta del districte. L’escombrada mixta puja un 30%: tres vegades per setmana on abans n’eren dues. Són alguns exemples d’un canvi que, al final, jutjarà el ciutadà, que d’aquí un any estarà en condicions de valorar si els districtes on el nou sistema s’aplica han millorat.

La flota

Colau, que s’ha felicitat per la nova contracta, la més elevada del consistori; la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, han participat aquest dimecres en la presentació, a la platja del Bogatell, de part dels nous vehicles. Perquè una de les novetats concretes de la nova era és la renovació de la flota. Per primera vegada es disposarà de màquines per netejar els carrils bici: fins ara no n’hi havia que cabessin en un carril. Però el que més destaca és que s’incrementa considerablement el percentatge de vehicle elèctric, d’un 20% a un 66%, de 270 a 870 vehicles elèctrics. El 75% de la flota de neteja serà elèctrica i el 44% dels de recollida, també. La mitjana dona el 66%.

«Incorporem 78 recol·lectors elèctrics», remarca Vázquez, que es va posar a analitzar quants hi havia ja a Catalunya i només en va trobar dos a Solsona i un a Barcelona, que es fa servir a Sant Andreu. Hi haurà carros de la neteja «autopropulsats» i d’altres amb ajuda a l’impuls que permetran als operaris arribar abans al seu destí.

Renovació de contenidors

Notícies relacionades

Més canvis: abans Parcs i Jardins s’encarregava de netejar alguns parcs. D’ara endavant serà sempre competència del servei de neteja. A les platges, es començava a netejar a les set del matí. Ara es farà abans. La temporada d’estiu estava establerta entre el maig i la Mercè, el 24 de setembre. Ara es prolonga fins a la tardor.

Es vol incrementar la recollida selectiva, i l’orgànica estarà d’ara endavant al costat dels altres contenidors de recollida selectiva. A partir del 7 de març s’iniciarà la renovació dels contenidors. A la ciutat hi ha uns 25.200 contenidors, i a les dues zones on s’activa la nova contracta seran reemplaçats la meitat: 12.616. El càlcul és que les 61 persones repartides en 30 equips que es dedicaran a això canviaran entre 800 i 1.000 contenidors cada setmana. S’avisarà mitjançant anuncis si alguns canvien d’emplaçament, tot i que també els informadors s’ocuparan d’advertir els veïns. La neteja exterior i interior dels contenidors «es doblarà», segons Vázquez. Els nous contenidors seran més baixos, ha dit Badia, no podran tapar una persona. Durant aquest mes de febrer, el consistori presentarà els nous models.