ART PER A TOTHOM

Les 10 exposicions de gira pels centres cívics de Barcelona el 2022

  • La nova edició de ‘Temporals’ ofereix gratuïtament mostres d’art contemporani

  • Aquest cicle pretén portar la cultura per tots els racons de la ciutat

  • Moltes inclouen activitats per dialogar amb l’entorn de cada barri

Les 10 exposicions de gira pels centres cívics de Barcelona el 2022

VENECIA FLÚOR

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

La cultura és un bé universal i un dels seus requisits imprescindibles és que tothom hi pugui tenir accés. Amb aquesta sana intenció, els centres cívics de Barcelona inicien aquesta setmana una nova edició del programa Temporals. Consisteix en un cicle de 10 exposicions itinerants gratuïtes per portar l’art contemporani a tots els racons de la ciutat i la majoria ofereixen activitats per dialogar amb l’entorn d’aquest barri. Majoritàriament, aquestes mostres podran veure’s durant alguna cosa més d’un mes en cadascun d’aquests centres fins al 9 de gener del 2023. Coneguem les propostes d’aquest any.

‘PASADO-MAÑANA’ (Col·lectiu Juan Nadie)

Una fotografia serveix per crear una experiència, una mirada formada per diverses individualitats. Aquest col·lectiu ha acumulat imatges d’un territori per confrontar-les donant origen a diferents significats i noves lectures. Aquesta metodologia s’aplicarà per treballar una sèrie d’activitats en diversos grups.

CC Sant Andreu. Del 19 de gener al 16 de març.

CC Cotxeres de Sants. Del 20 de juny al 26 de juliol.

CC Navas. Del 6 d’octubre al 24 de novembre.

’MEMÒRIA ROJA’ (Àurea Estellé Alsina)

Una exposició que s’ocupa de la memòria de les dones republicanes durant la Guerra Civil i la postguerra i denuncia les persecucions, humiliacions i violències que van patir. La fotografia i la serigrafia conformen una instal·lació participativa que pretén mantenir viu el record de la història als barris amb noves narratives per a un relat que ara té altres lectures.

CC Joan Oliver. Del 1 de febrer al 18 de març.

CC Sant Andreu. Del 27 d’abril al 15 de juny.

CC Pere Pruna. Del 8 de setembre al 31 d’octubre.

‘OUR GARDEN’ (Román Yñán)

L’autor reflexiona sobre l’espècie humana i la seva relació amb la naturalesa a partir d’un treball personal: un diari fotogràfic en el qual, durant els últims 12 anys, ha seguit el creixement dels seus fills i que, majoritàriament, tenen com a fons un jardí. L’activitat que proposa és plantar llavors als barris per crear jardins com a resposta de l’art a la crisi mediambiental actual.

CC Can Basté. Del 3 de febrer al 19 de març.

CC Guinardó. Del 28 d’abril al 12 de juny.

CC Casa Elizalde. Del 12 de setembre al 28 d’octubre.

‘TENGUI, TENGUI, TENGUI... FALTI’ (Albert Gusi)

Albert Gusi utilitza la fotografia com a eix vertebrador per integrar el veïnat, que s’involucrarà en l’obra física a partir d’una sèrie d’accions o gestos convocats per l’artista. D’aquesta manera, la imatge i les accions emprenen un viatge d’anada i tornada des que l’obra surt al carrer i el carrer s’incorpora en la proposta artística.

CC Navas. Del 3 de març al 28 d’abril.

CC Can Basté. Del 31 de març al 31 de maig.

CC Joan Oliver. Del 3 d’octubre al 18 de novembre.

‘BON DIA / BONA NIT’ (Pluja Àcida)

Recopilació d’imatges i salutacions virtuals que circulen per xarxes socials i WhatsApp en grups, sobretot, femenines. El grup entén que el fet de desitjar bon dia o bon descans col·loca l’amor i l’amistat per sobre de qualsevol consideració capitalista i reconeix l’esforç i els desitjos positius dels qui ho fan.

CC La Farinera del Clot. Del 3 de març al 16 d’abril.

CC Can Basté. Del 2 de juny al 30 de juliol.

CC Baró de Viver. Del 17 de novembre al 9 de gener.

‘ON VAN ELLES II’ (Venècia Fluor)

Aquest col·lectiu presenta la segona part del seu projecte, que consisteix en una proposta per crear diàleg i obrir un imaginari audiovisual per extreure una idea del que s’entén com a femení. Per a això aposten per la tecnologia digital i la intel·ligència artificial amb la intenció d’emfatitzar el concepte del folklore com a autoria col·lectiva i valorar les seves formes de transmissió.

CC Casa Elizalde. Del 9 de març al 8 d’abril.

CC Casinet d’Hostafrancs. Del 10 d’octubre al 12 de novembre.

CC Convent de Sant Agustí. Del 14 de novembre al 20 de desembre.

‘RIZOMES’ (Gil Gelpi i Bàrbara Puigventós)

Els artistes uneixen la fotografia i l’escultura per reflexionar sobre el cos i l’ésser. Si un cos està format per òrgans i cèl·lules que acullen sentiments, emocions i desitjos, les persones són les cèl·lules que componen un altre tipus de cos: el barri. El projecte es complementarà amb una dissecció de cada districte.

CC Cotxeres de Sants. Del 14 de març al 16 d’abril.

CC Baró de Viver. Del 22 d’abril al 2 de juny.

CC La Farinera del Clot. Del 9 de juny al 24 de juliol.

‘FIRMA’ (Paula Artés)

L’artista s’interroga sobre el gran volum de dades personals que l’Estat gestiona sobre nosaltres i es planteja el desconeixement general que tenim sobre el seu ús. És un treball fotogràfic en què qüestiona aquests mecanismes de control i mira de revelar les estructures de poder, les interioritats del qual es mantenen ocultes als ciutadans.

CC Joan Oliver. Del 2 de maig al 10 de juny.

CC Pere Pruna. Del 17 de juny al 28 de juliol.

CC Pati Llimona. Del 8 de setembre al 27 d’octubre.

‘CAVE CANEM’ (Diversos autors)

Exposició col·lectiva amb obres dels artistes Fernando Cremades, Mireia Pons, Azahara Cerezo, Levi Orta i Jordi Ferreiro. Part del concepte del foc amic o atac aliat per demostrar com tot ésser humà té la mateixa capacitat de danyar l’altre, convertint cada individu en enemic de tot individu. És un espai de reflexió sobre la por i sobre el que ens uneix o ens separa dels altres.

CC Convent de Sant Agustí. Del 20 de juny al 29 de juliol.

CC Casa Elizalde. Del 31 d’octubre al 28 de desembre.

‘LA CRIATURA DE L’ILLA DE JEKYLL’ (Diversos autors)

Els artistes Daniel Gasol, Laura Llaneli, Rafael Arocha i Violeta Mayoral, s’han inspirat a The creature from Jekyll Island, un pamflet conspiranoic en què es revelen les suposades trames de la Reserva Federal dels EUA a principis del segle XX per endeutar a la població. A partir d’aquesta idea, diversos artistes i convidats del món cultural reflexionen sobre els encreuaments entre la ficció i la no-ficció, la comunicació, els fakes o el mateix concepte de veritat.

CC Guinardó. Del 6 d’octubre al 29 de novembre.

Temes:

Centre cívic