Millores a la ciutat

El Pla de Barris de BCN emprèn aquest any 30 obres amb 29 milions de pressupost

  • El programa preveu actuacions per valor de 150 milions fins el 2024 en 23 dels 73 barris de Barcelona

El Pla de Barris de BCN emprèn aquest any 30 obres amb 29 milions de pressupost

JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona va recuperar el 2017 una iniciativa que va néixer per a tot Catalunya amb els tripartits que van governar entre el 2003 i el 2010: el Pla de Barris. Aquell programa funcionava a partir de l’elecció de municipis que requerien determinades actuacions. A la ciutat, el pla es va aplicar amb un plantejament similar: s’elegeixen barris amb necessitats concretes.

El tinent d’alcalde Jordi Martí ha abordat aquest divendres des del seu domicili, on està confinat a casa per un positiu de covid (en aparent bon estat), les principals actuacions que s’inicien el 2022, pel que fa a obres: 30 projectes que sumen 29 milions d’euros de pressupost. El pla vigent té un període previst del 2021 al 2024 i actuacions previstes per a 23 dels 73 barris de Barcelona.

Segons destaca Martí, a diferència del pla dels tripartits, que se centrava en la «pedra», el consistori ha optat per combinar dos tipus d’actuacions. Una, les inversions en obra, i una altra, la despesa corrent en un recolzament de tipus diferent, per exemple, equips educatius, mediadors, psicòlegs, l’aposta per l’ensenyament artístic.

Pressupost, 150 milions

El Pla de Barris de l’ajuntament té un pressupost de 150 milions d’euros. D’aquesta quantitat, detalla Martí, uns 90 milions són per a inversions i la resta per a actuacions de recolzament com les esmentades anteriorment. Els plans de barris tenen una vigència de quatre anys que no coincideix amb els mandats. Amb això es cerca que no estiguin lligats necessàriament a un govern. Que continuïn vigents entre mandats.

Martí ha al·ludit al primer pla, que havia de transcórrer entre 2017 i 2020, però que el seu acabament es va retardar fins el 2021 per la pandèmia. Hi ha una connexió entre els dos plans, perquè cinc dels projectes del segon són continuacions de processos ja iniciats en el primer. El 2021 es van acabar 73 obres en els tres àmbits que de forma preferent aborden els plans de barris: la millora de l’espai públic, la millora o construcció d’equipaments comunitaris i la millora de centres educatius, tant en el que incumbeix als seus equipaments com al seu projecte educatiu. D’això últim en són exemples les conversions de centres en instituts escola.

Obres d’aquest any

Els 90 milions en obres es concretaran en 79 projectes amb una inversió de 77 milions, als quals cal sumar 13 milions que es dedicaran al pla de finques d’alta complexitat. Dels 79 projectes, 30 s’emprenen aquest any, i sis ja han iniciat les obres. Els 49 restants estan en «fases de maduració diferents», ha explicat el regidor. És a dir, alguns afronten processos participatius, d’altres estan en fase de paperassa, però encara no d’obres. De les 30 obres que comencen o ja han començat aquest any Martí ha destacat que han sigut discutides amb els veïns: «Això aporta molt valor».

La llista és llarga, i el tinent d’alcalde ha comentat alguns dels casos. Un és Can Seixanta, al Raval. Martí ha recordat que l’ajuntament va comprar l’antiga fàbrica en el context del primer Pla de Barris. Ara, amb el segon, se n’iniciarà la rehabilitació, que, amb un pressupost d’1,6 milions, permetrà situar a les naus de la planta baixa l’Espai Juvenil Kn60. A més de la zona per al casal, hi haurà una sala d’estudi i treball per a projectes culturals, pedagògics i d’innovació tecnològica.

Al Carmel s’inverteixen 550.000 a millorar els vestidors del camp de futbol. Al Besòs i el Maresme. A Trinitat Nova, s’inverteixen 4,2 milions a l’Institut Escola Rec Comtal. Es millora l’espai físic i es desenvolupa un projecte educatiu centrat en ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques.

Notícies relacionades

A la Prosperitat, es destinen 2,7 milions d’euros a millorar els edificis i els patis de l’Institut Galileu Galilei i l’Escola Prosperitat, a més de reforçar el projecte educatiu dels dos centres i la seva cooperació. Un altre milió s’invertirà en el nou Institut Escola Mirades, al Carmel.

Si les anteriors són algunes de les actuacions del nou pla, el consistori destaca les que depenien de l’anterior i es van completar el 2021. Entre aquestes, les obres a l’interior de l’illa dels carrers d’Aiguablava i Portlligat, a Trinitat Nova; la coberta de les pistes esportives del Campillo de la Virgen, a Torre Baró; el parc de l’Aqüeducte, a Ciutat Meridiana, i les obres de millora de la plaça de Sant Miquel, al Gòtic, entre d’altres. Aquesta última reforma ha sigut especialment enaltida pel tinent d’alcalde, que ha recordat que es va materialitzar per l’afany de l’antiga regidora de Ciutat Vella Gala Pin.