Danys parcials

La pastisseria Ideal, comerç centenari de Gràcia, sobreviu a un incendi

  • El foc va començar de matinada i ha afectat sobretot un entresolat on hi ha un despatx i un magatzem

  • Els bombers van arribar ràpidament, alertats per la mare i un fill de la família propietària, que viuen a sobre del negoci

La pastisseria Ideal, comerç centenari de Gràcia, sobreviu a un incendi

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Miquel Àngel Álvarez, un dels dos germans que porta l’establiment, eixuga amb un posat seriós i una dedicació constant, poc després de les sis de la tarda d’aquest divendres, l’aigua que s’acumula al terra de l’interior de la pastisseria Ideal, situada al número 207 de Gran de Gràcia. La pastisseria s’ha cremat parcialment aquesta matinada, però al final s’imposa la bona notícia. El negoci sobreviurà, al marge que no se sap encara quants dies seran necessaris per reparar els estralls que el foc ha provocat.

L’incendi es va iniciar a les dues de la matinada. «La meva mare i el meu germà viuen a sobre i de seguida els va arribar l’olor», explica el Miquel Àngel. Van avisar els bombers, que ja havien arribat mitja hora després. El foc ha afectat el local «de la meitat per dins», afegeix Álvarez: «Ha vingut el pèrit de la companyia d’assegurances i dilluns vindrà el de la finca. Han de treure la runa i esbrinar què ha passat». Des del carrer, el local no es veu especialment afectat. Moll, sí. «L’obrador està negre però no ha resultat perjudicat».

Veïns que es lamenten

L’afectació més gran és a «la sala, la rebotiga, el magatzem i el despatx». El magatzem i el despatx són en un entresolat de fusta, cosa que segur que va facilitar que les flames avancessin. És una zona a què no accedeix el públic. Álvarez insisteix que encara no es coneixen les causes, però indica que és probable que el succés fos provocat per un problema elèctric.

«Haurem de veure com ha quedat la fusta i s’haurà de pintar tot», diu, mentre van passant veïns que s’aturen: «Em sap greu», diu una senyora. Álvarez no ha pogut comprovar com ha quedat l’interior del despatx: «No sé si se m’ha cremat tota la documentació».

Plaques metàl·liques

A part de la rapidesa amb què es va detectar l’incendi, un altre factor ha evitat que el desastre fos més gran: «Unes plaques metàl·liques que ens va obligar a posar l’ajuntament sota el sostre de fusta per normativa han evitat que es cremés més fusta».

Notícies relacionades

La pastisseria Ideal no és un comerç més de Gràcia. Qualsevol que passi sovint per Gran de Gràcia s’haurà fixat en la seva façana. La pastisseria va obrir el 1919 i fa dos anys va arribar al segle. Premi Vila de Gràcia de la 24a edició, el 2018, la pastisseria és regentada en l’actualitat per Miquel Àngel Álvarez i el seu germà Lluís, la tercera generació rere el taulell: són els nets dels fundadors del comerç.

Els veïns van passant pel carrer i pregunten compungits a Álvarez, que continua treient aigua amb gest sobri. Els que han llegit les notícies del dia arriben especialment alarmats, perquè d’entrada semblava que l’establiment s’havia cremat completament. No obstant, i a falta de saber fins a quin punt són greus els efectes causats per l’incendi, no hi ha dubte que el comerç centenari podrà reobrir. La pastisseria va celebrar el centenari el maig del 2019 oferint durant l’entrega dels premis Vila de Gràcia un dels seus productes estrella: xuixo amb crema catalana.