Barcelonejant

El xou de Boadella per a Cayetana

  • En vigílies de les segones festes del coronavirus per Nadal, el Govern fulmina el major Trapero i l’exlideressa del PP il·lumina la seva prosa per boca de l’actor que escup pinyols d’oliva a la platea

El xou de Boadella per a Cayetana

David Zorrakino / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Joan Vehils

Dilluns va ser un dia teatral a Barcelona. Al matí ens vam assabentar de la destitució del major Trapero i a la nit, de la improvisada roda de premsa per anunciar que la covid tornava a espatllar les festes nadalenques. I, per si no n’hi hagués prou, a mitja tarda, Albert Boadella va actuar per a Cayetana Álvarez de Toledo.

Respecte a la presentació del llibre d’Álvarez de Toledo els diré que va ser tot un èxit. Vint minuts abans de les set de la tarda, la sala d’actes de l’editorial Penguin Random ja estava plena. Hi havia tantes o més dones que homes en una barreja d’experiència i joventut. Hi havia molts mocassins amb borles i bolsos de marca. Totes les cadires van quedar ocupades i algunes persones van quedar dempeus.

Primera fila

Dos minuts abans que comencés va arribar Carlos Carrizosa, de Ciutadans, i al veure la sala se li va escapar un «ui, sí que està ple». El van situar al seient preferencial de la primera fila. Al costat del periodista Arcadi Espada hi havia l’assessora artística i dona de Boadella, Dolors Caminal, l’escriptor Félix Ovejero i la presidenta de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada. A l’altre costat, també en primera fila, hi havia el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, que va entrar saludant a tort i a dret com si fos una estrella. Vam veure també l’escriptor Ramón de España i María Güell. Entre tanta mascareta de colors i de disseny, algunes amb la bandera espanyola, no vaig aconseguir identificar Susana Gallardo, la dona de Manuel Valls, que havia confirmat la seva presència i em van assegurar que era allà. Del PP, cap cara coneguda.

Doncs això, que apareix Cayetana i l’aplaudiment ressona per tot l’edifici. Ovació de gala en tota regla que s’anava repetint al final de cada petita intervenció que feia. I és que el gran protagonista va ser Albert Boadella. Va voler ser-ho i ho va aconseguir. Va exercir de presentador, periodista, actor, imitador i ‘showman’. Boadella s’escolta, s’aixeca, primer imita Pablo Casado i després Teodoro García Egea, emulant-lo en un concurs de llançament de pinyols d’oliva i arribant a escopir cap al llibre de Cayetana exposat. Ella no sabia on mirar. La va anomenar marquesa, va dir que és un referent, la va adular i es va envalentir fins al punt d’assegurar que l’alegrava veure caure les torres dels castellers... Doncs això. Boadella en estat pur fins a límits una mica desagradables.

No obstant, el pitjor és que gairebé no va deixar parlar Cayetana i ens vam perdre part de les atrevides reflexions que l’exportaveu parlamentària del PP escriu al seu llibre Políticamente indeseable (Edicions B). Jo, que no coincideixo en gairebé cap de les seves consideracions, no amago que resulta interessant llegir-lo.

Potser l’única frase o una part que en subscriuria és la que apareix a la contraportada i que comença així: «Només quan els polítics diguem en públic el mateix que afirmem en privat, només quan reconeguem la degradació del nostre ofici...».

Doncs això.

Trapero, destituït

Rellegint aquesta frase de Cayetana em passa pel cap la roda de premsa que havia ofert hores abans el conseller Elena. Entre altres coses perquè vaig tenir la sensació que no se’l creia ningú. Però no va ser fins l’endemà, en el programa de Laura Rosell a Catalunya Ràdio, quan vaig confirmar les meves primeres impressions. Allà, tres periodistes experts en la matèria van comentar, textualment, que el conseller Elena havia mentit deliberadament quan va dir que confiava i que confia en Trapero. El dia abans, al programa de Jordi Basté, just després de conèixer-se la notícia, la periodista Mònica Terribas ja exigia saber les raons objectives de l’acomiadament.

Notícies relacionades

Doncs res de res. Elena va anunciar que vol feminitzar el cos i rejovenir-lo i resulta que el nou cap dels Mossos d’Esquadra continuarà sent un home que només té dos anys menys que Trapero. Per cert, després d’aquesta intervenció, Elena va desaparèixer i no va sortir a la nit al costat del conseller Argimon explicant les noves mesures contra la covid. Potser ja estava traslladant ordres al nou cap dels Mossos.

En fi, que serà interessant escoltar l’opinió d’Oriol Junqueras sobre la destitució de Trapero. Segur que ara que Josep Cuní l’ha fitxat per al seu programa tindrà ocasió de fer-ho. A més, la nova secció li va com l’anell al dit. Es titula ‘Los grandes interrogantes de la historia’.