Els secrets de l’estrella de Maria de la Sagrada Família

Els 12 focus que creen el terminal de la torre tenen la mateixa potència que una liquadora estàndard

Els secrets de l’estrella de Maria de la Sagrada Família

Joan Cortadellas

1
Es llegeix en minuts

L’estrella que corona la torre dedicada la Verge de la Sagrada Família i el mateix cimbori compten amb una il·luminació que és d’«una autèntica obra d’enginyeria de gran complexitat tècnica», segons la Fundació Endesa, que ha col·laborat en el projecte.

Així l’estrella està formada per 12 puntes i un nucli central, un dodecàedre, on descansen els 12 focus que la il·luminen, cada un dirigit a cada una de les puntes. A més, cada focus està format per 12 eixos de llum: 8 de perimetrals en forma de cercle i 4 de centrals.

Tota la il·luminació és led, cosa que permet que el consum energètic sigui 10 vegades inferior al que tindria una il·luminació convencional.  La potència de cada punta és de 43 W, cosa que significa que la potència total és de 516 W, la mateixa que necessita una liquadora estàndard o un ordinador de taula.

A 80º centígrads

La tonalitat de l’estrella és més freda que la de la resta de la basílica. La temperatura del color és de 4.000 kelvins, el color equivalent al d’un llum de mercuri. L’elecció respon al desig de fer destacar l’estrella sobre la resta de la il·luminació de la basílica (3.000 kelvins) i a la intenció de marcar una continuïtat amb els colors del fust de la torre de Maria, que van del blau al blanc. Així mateix les estrelles reals tenen un gran ventall de tons, des de les més blaves, com bellatrix (25.000 kelvins), a les més vermelloses, com betelgeuse (2.000 kelvins).

Notícies relacionades

Un altre condicionant que s’ha tingut en compte per a la il·luminació és la temperatura ambiental. Així, l’estructura i els focus estan preparats per suportar fins a 80º centígrads si estan apagats i 42º, la temperatura màxima registrada a Barcelona a la nit, si estan encesos.

Per descomptat tota la il·luminació està digitalitzada i els focus monitoritzats i telecontrolats, de manera que si se superen determinats paràmetres o un dels focus té un comportament diferent de l’establert, saltarà l’alarma i es podrà actuar de manera immediata.