COL·LECTIUS VULNERABLES

Lucía Delgado (PAH): «Les morts de Tetuan són una mostra més que la societat està fallant»

  • Les entitats convoquen una manifestació aquest dimarts a les set de la tarda davant el local incendiat «contra la pobresa energètica i per una vivenda digna»

Lucía Delgado (PAH): «Les morts de Tetuan són una mostra més que la societat està fallant»

Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els moviments socials en defensa de la vivenda han convocat per aquest dimarts a les set de la tarda una concentració a la plaça de Tetuan sota el lema «contra la pobresa energètica i per una vivenda digna» i «la pobresa mata». La portaveu de la PAH, Lucía Delgado, recorda el que fa anys que denuncien: «Les famílies es veuen obligades a ocupar, ja sigui un pis o una oficina bancària abandonada, per no ser al carrer, és el problema d’arrel i el que ha passat aquesta matinada és la conseqüència que ningú vol, però que pot passar». A ulls de Delgado i del conjunt de moviments pel dret a la vivenda, «tot està vinculat a no tenir una vivenda digna».

«No sabem encara els motius de l’incendi, però el que sí que podem afirmar és que aquesta família estava malvivint en un local que no és una vivenda, cosa que demostra una vegada més l’emergència habitacional que vivim a Barcelona, Catalunya i Espanya», prossegueix l’activista, que insisteix que la nova llei de la vivenda que està tramitant la Generalitat ha de garantir el dret a les famílies a un reallotjament digne.

La portaveu de la PAH insisteix que «on hem de posar el focus és en el fet que les lleis injustes no garanteixen l’accés a una vivenda». «No hi ha parc de lloguer social, la taula d’emergència té una llista d’espera de tres anys, com a mínim, i a més per accedir a la Taula has de venir d’un desnonament d’una vivenda, si no, no hi entres, igual que si estàs en una situació d’irregularitat», afegeix l’activista veïnal convençuda que el que ha passat aquest dimarts a la barcelonina plaça de Tetuan és «una mostra més que la societat està fallant». «El tema és que la solució està en els milers de pisos buits que hi ha. Després de cada desnonament ve una agència i tapia una porta. Això s’ha d’erradicar. No pot passar que es desnoni i es posin portes de ferro», conclou Delgado.

Notícies relacionades

En la mateixa línia, des del Sindicat de Llogateres consideren que «no garantir el dret a la vivenda i als subministraments bàsics porta moltes famílies a buscar les sortides que poden posant-se en risc». «L’incendi i els morts d’aquest dimarts són la punta de l’iceberg d’un sistema fallit», conclouen.

La portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, ha denunciat que es tracta de «morts evitables» i que és necessari posar tots els recursos perquè situacions així no tornin a passar». Per això es manifestaran aquest dimarts a les set a la plaça de Tetuan.