ple municipal

BCN aprova limitar a 15 els grups de turistes dubtant de si pot fer-ho

El PSC afirma que la competència és de la Generalitat i ERC, que diu que correspon al consistori, augura que aconseguirà un acord amb el Govern

Les llars compartides tornen a separar els socis: els socialistes recolzen regular-los amb una ordenança i Barcelona en Comú hi vota en contra

BCN aprova limitar a 15 els grups de turistes dubtant de si pot fer-ho

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

«Això no té res a veure amb la turismofòbia», ha afirmat aquest divendres el regidor d’ERC a Barcelona Miquel Puig al presentar una proposició que reclamava diversos elements: elaborar un informe sobre el màxim de turistes que Barcelona pot suportar sense que el número «comprometi la qualitat de vida dels residents de la ciutat»; fer balanç del Pla Estratègic de Turisme 2016-202; reactivar grups de treball sobre els espais amb més visitants de la ciutat i «modificar les ordenances necessàries per establir un màxim de 15 persones més el guia» per als grups organitzats al centre de Barcelona.

Ha sigut el més cridaner en un ple en el qual tota l’atenció estava posada en el cap de files d’ERC, Ernest Maragall, després que aquesta setmana es veiés obligat a rectificar i anunciés que el seu grup «facilitarà l’aprovació» dels comptes, contra els quals havia votat cinc dies abans en el tràmit inicial. Maragall ha acudit al ple, tot i que no ha pres la paraula en tota la sessió.

La iniciativa republicana ha prosperat amb els seus vots i els dels socis del govern, Barcelona en Comú i el PSC, però no està clar que la limitació de visitants pugui materialitzar-se perquè el debat competencial és complex.

Turismofòbia

Mentre diversos grups titllaven Puig de turistòfob, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha aprofitat el debat per marcar terreny. Ha demanat «una mica més de rigor» a Puig al recordar que l’ajuntament va demanar poder regular els grups de turistes presentant al·legacions al decret de turisme de la Generalitat d’agost de 2020 i que aquesta les va desestimar, de manera que és de competència autonòmica. Ha anat més enllà en el debat turístic i ha proclamat: «Nosaltres volem que tornin els turistes. I estem en contra del decreixement».

Collboni ha esmentat llavors un dels temes que separen Barcelona en Comú i el PSC: les llars compartides. El grup de l’alcaldessa, Ada Colau, les vol vetar i el de Collboni, regular-les. Una diferència d’opinió que aquest divendres els ha fet votar diferent davant d’una proposta d’Eva Parera, de Barcelona pel Canvi, que demanava aprovar «amb caràcter immediat» una ordenança sobre les llars compartides: els socialistes hi han votat a favor i els comuns, en contra. Una iniciativa que ha sigut aprovada amb el no de BComú i ERC. Aquest vot diferenciat sobre les llars compartides entre socis ja havia tingut lloc en la comissió.

Quant als 15 turistes com a màxim, els socialistes afirmen que l’ajuntament pot decidir sobre l’espai públic, si veta o no la presència de grups de turistes, però no sobre l’activitat econòmica, és a dir, si el grup es compon de 10 o de 15 turistes. No obstant, ERC insisteix que l’ajuntament sí que està en disposició de prendre aquesta decisió.

Fonts del grup al·ludeixen a la decisió que es va prendre l’abril de 2015, quan Xavier Trias, poc abans de les eleccions municipals en les quals va perdre l’alcaldia, va firmar un decret que limitava l’accés de grups de 15 turistes al mercat de la Boqueria els divendres i dissabtes des de la seva obertura fins a les tres de la tarda.

Notícies relacionades

El PSC respon que això es va poder fer perquè el mercat no és espai públic, sinó municipal. Els republicans remarquen que qui porta el tema al Govern és Empresa, d’ERC, per la qual cosa serà fàcil arribar a un acord sobre aquesta qüestió. I els socialistes contesten que, si es dona aquest cas, encara millor, però recalquen que fins ara la Generalitat s’ha negat a cedir.

L’«Ayuso» catalana

Junts per Catalunya ha presentat una protesta pel que considera un lleig constant del Govern a l’oposició. Ha denunciat «tics autoritaris» i que no es compleixen votacions sobre temes aprovats en comissions i plens. Ha afegit que hi ha consens per part de l’oposició en aquesta denúncia. L’ha contestat el tinent d’alcalde Jordi Martí, que ha acusat Artadi de criticar-ho tot i assumir una posició crítica sense límit. Martí ha qualificat la presidenta del grup de Junts com l’«Ayuso» catalana, en al·lusió a la presidenta madrilenya. I Artadi li ha contestat: «Guardi’s el paternalisme per a les seves companyes de partit». La proposta de reprovar l’actitud del Govern ha sigut aprovada amb el sí de tots els grups i l’abstenció dels seus socis, Barcelona en Comú i el PSC.