Arquitectura racionalista

Barcelona compra l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili per convertir-la en el Centre de Cultura i Educació

  • L’operació, de 9,5 milions, s’abonarà amb el fons impulsat per ERC amb el qual ja es van adquirir El Molino i el Gimnàs Social de Sant Pau

  • L’immoble acollirà l’ICUB i l’IMED durant el pròxim mandat, cosa que alliberarà espai a la Virreina i permetrà ampliar l’escola Francesc Macià

Barcelona compra l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili per convertir-la en el Centre de Cultura i Educació

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimarts l’adquisició de l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili, al carrer de Roselló, espai en el qual s’ubicarà el nou Centre de Cultura i Educació de la ciutat, que serà l’equipament municipal de referència de la ciutat. El consistori ha acordat amb la família Gili un pagament de 9,5 milions d’euros per la seu, que d’aquí uns anys, en el pròxim mandat, acollirà l’Institut de Cultura (ICUB) i l’Institut Municipal d’Educació (IMEB), alliberant així espai en els seus emplaçaments actuals, el palau de la Virreina i la plaça d’Espanya.

L’adquisició es concretarà d’aquí a uns 15 dies i es fa a instàncies d’ERC, que va impulsar l’acord pressupostari amb el govern de Barcelona en Comú i el PSC que va permetre crear un fons de 30 milions amb el qual es van adquirir El Molino i el gimnàs social Sant Pau, en aquest cas mitjançant la col·laboració de l’empresari Jaume Roures.

Arquitectura racionalista

La seu, protegida com a Bé Cultural d’Interès Local i en procés de convertir-se en Bé Cultural d’Interès Nacional, data de 1960 (va obtenir el premi FAD el 1961) i és obra de Joaquim Gili, nebot del fundador de l’editorial, i de Francesc Basso. L’immoble és a l’interior d’una de les poques illes que van conservar el format que volia per a elles el pare de l’Eixample, Ildefons Cerdà: oberta per un dels costats. És un dels trets que ha destacat el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, que, acompanyat pel regidor de l’Eixample, Pau González, ha presentat l’operació.

Martí ha remarcat que l’edifici, que compta amb 6.800 metres quadrats de superfície, és un dels tres elements clau de l’arquitectura racionalista a Barcelona i el seu entorn immediat, juntament amb el Canòdrom de la Meridiana, que Barcelona va comprar anys enrere, i la Casa Gomis, a la finca de la Ricarda (en boca de tots per la crisi de la no-ampliació aeroportuària), al Prat, les dues obres d’Antonio Bonet Castellana.

Martí ha explicat que la previsió és dedicar l’any i mig de mandat que queda a plantejar el projecte de reforma i que aquesta es produirà en el pròxim mandat, és a dir després del 2023. Una vegada completada la remodelació es traslladaran a la nova seu municipal l’ICUB i l’IMEB, que conviuran amb espais de programació cultural oberts al públic que podran activar-se de manera immediata, ja en aquest mandat. La idea és que l’emplaçament sigui visitat per la ciutadania.

Notícies relacionades

El trasllat de l’institut cultural i l’educatiu permetrà que a la Virreina s’ampliï el Centre de la Imatge així com convertir l’antiga Escola Massana en la nova biblioteca de Ciutat Vella. A la plaça d’Espanya, el trasllat de l’IMEB es traduirà en l’ampliació de l’Escola Francesc Macià.

Agraïment a la família

Martí ha agraït a la família Gili la «bona predisposició» a l’acord. A l’acte han acudit dos besnets del fundador, Gabriel i Gustau Gili. Aquest últim ha declarat: «Hem tingut la sort de disfrutar molts anys de l’edifici. I els edificis mereixen tenir vida pròpia».