Ple municipal

ERC renya Colau, però permet l’aprovació inicial de les ordenances per al 2022

  • Els republicans s’abstenen en la votació, i salven així de la pròrroga el projecte de taxes i impostos, que rebutja la resta de l’oposició

  • Adverteixen que aquest govern deixarà com a llegat la ciutat «més congestionada, desordenada, caòtica, bruta i lletja en dècades»

ERC renya Colau, però permet l’aprovació inicial de les ordenances per al 2022

JOAN MATEU PARRA

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

No és una denúncia habitual i, tot i que és anònima, cal donar-hi publicitat: els 41 regidors de l’Ajuntament de Barcelona no estan gaire còmodes als seients que tenen al saló Carles Pi i Sunyer, on aquest divendres han tornat al complet per primera vegada des del ple municipal de febrer del 2020, poc abans que el món fos confinat a casa per la pandèmia del coronavirus. Els regidors havien assistit ja des d’aleshores a plens en aquesta sala, però en nombre reduït per les precaucions sanitàries.

Ja amb l’alineació completa, una regidora lamentava, entre cometes, el retorn, per com de molestos, diu, resulten els escons de la sala. No tant pel coixí sobre el qual reposen els regidors, sinó per la distància que hi ha entre el seient i la taula, sens dubte excessiva. A més, els seients no estan exactament alineats amb les taules, cosa que dificulta més encara l’afany del que vulgui treballar-hi.

Una altra incomoditat, que ja es fa evident fa setmanes ha quedat clara de nou en aquest ple. És la que ERC sent com a principal suport del govern de Barcelona en Comú i el PSC. Un paper que ja va advertir dies enrere que no té intenció de prolongar acríticament perquè ha descobert que els pactes tancats amb comuns i socialistes no estan sent respectats. També és cert que tots els grups ja tenen les urpes fora, quan encara falta un any i mig per a les eleccions municipals del 2023. I que ERC vol deixar clara la seva voluntat de guanyar d’aquí dos anys, com ja va fer –li va va anar d’un pèl– el 2019, però aconseguint aquesta vegada la vara de comandament municipal.

Retrets sense càstig

ERC afirma que no és la proximitat electoral sinó la falta de solidesa del govern el que motiva la seva actitud. En el debat sobre les ordenances, el portaveu republicà en qüestions econòmiques, Jordi Castellana, ha intervingut després que el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, presentés el projecte, assenyalant que aposta per una congelació, per no variar significativament els impostos i taxes acordats per al 2021.

«No entenen en quin moment estan. Estem en un moment en què hem de dibuixar la ciutat dels pròxims 20 anys i mantenen la inèrcia dels últims pressupostos i les ordenances», ha dit Castellana, que ha citat alguns incompliments del govern com el de la taxa Amazon, que ha de gravar l’ocupació de l’espai públic per part d’empreses de repartiment de productes comprats ‘online’. El grup denuncia que amb prou feines s’ha iniciat la consulta a experts.

Temps per negociar

El cas és que Castellana s’ha mostrat dur amb el govern i amb el projecte d’ordenances, però finalment ha deixat oberta una porta decisiva: «Ens abstindrem per permetre el debat». I amb aquesta frase han quedat aprovades inicialment unes ordenances que s’haguessin hagut de prorrogar si ERC hagués votat ‘no’ aquest divendres, com han fet la resta de grups de l’oposició: Junts per Catalunya, Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi. La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha agraït la decisió del grup d’Ernest Maragall: «Ara s’inicia un període per parlar de tot». Les ordenances passen un mes en exposició pública i es votaran definitivament en el ple de desembre juntament amb els pressupostos. Amb què hi ha temps per acordar modificacions.

Notícies relacionades

ERC va recolzar els dos apartats per al 2020 i el 2021. Una abstenció seva al desembre permetria a Barcelona en Comú i el PSC tirar endavant tant els comptes com les taxes i impostos per al 2022 amb els seus 18 vots, ja que tot i que la resta voti ‘no’ només 13 regidors esgrimirien aquest rebuig.

La pitjor Barcelona «en dècades»

El to discrepant dels republicans s’ha sentit també amb claredat en el debat que ha suscitat el pla superilla Barcelona, presentat per la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha replicat així l’anunci de Sanz: «La pregunta és quin llegat deixaran vostès quan falta poc més d’un any i mig perquè acabi el seu segon mandat. Si no canvien les coses, el llegat serà una ciutat tàctica, més congestionada, més desordenada, caòtica, bruta i lletja de la que hem vist en dècades».