Fenomen urbà

Veïns de les Corts sortiran al carrer contra un possible ‘supermercat fantasma’

  • Afectats del barri de la Maternitat i Sant Ramon han convocat aquest dimarts talls de trànsit per exigir a l’ajuntament que no doni llicència a un establiment de compra a domicili al passatge de Xile

  • Els promotors diuen ara que en aquest punt no hi haurà venda ni logística, sinó només un centre de formació, però el veïnat desconfia

Veïns de les Corts sortiran al carrer contra un possible ‘supermercat fantasma’

Laura Guerrero

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Les pancartes en edificis del veïnat, la recollida de 1.800 firmes i les reunions amb l’ajuntament semblaven no funcionar. Així que el col·lectiu de veïns i afectats per la prevista obertura d’un supermercat de distribució només a domicili –també anomenat ‘súper fantasma’ o ‘dark market’– al barri de la Maternitat i Sant Ramon (les Corts) ha optat per manifestar-se demà a la zona, tallant el trànsit. Mantenen la mobilització malgrat que els promotors del projecte han anunciat aquest dilluns en un comunicat que al final allà només faran un centre de formació interna. Però els veïns no es fien de la sobtada marxa enrere, i amb el local ple de prestatgeries.

Els contraris al súper virtual –amb permís d’obres cursat però encara sense tràmits per a la seva llicència– mantenen fa setmanes que l’enclavament elegit per l’empresa Getir en el número 54 del passatge de Xile és inadequat per a una activitat que generarà molèsties al veïnat, com va avançar aquest diari el passat dia 19. Començant perquè es tracta d’un passatge tranquil, de plataforma única, prioritat invertida i amb dues escoles bressol, on el trànsit de ‘riders’ en bicicleta o moto podria ser continu, ja que es garanteixen les entregues de productes en només 10 minuts.

Els residents del passatge, de la mà de l’Associació de Veïns de Sant Ramon, van obtenir firmes d’oposició i van aconseguir reunir-se amb responsables del districte, coneixedor dels plans originals de Getir. L’ajuntament espera a veure la petició de llicència. Però els mobilitzats se senten «decebuts», i consideren que la llicència no ha de dependre aquí de l’ECA (Entitat col·laboradora de l’administració) per procediment ordinari, sinó que demanen un estudi previ. I els indigna que el consistori els suggereixi que una vegada comenci l’activitat comuniquin a la Guàrdia Urbana qualsevol incidència que vegin, diuen. «Seríem els veïns els que hauríem de fer de policies», manté Óscar Tapiolas, portaveu.

Exigència d’un compromís

Amb aquesta pugna, han convocat la marxa d’aquest dimarts a la tarda, primer pel carrer del Cardenal Reig, per seguir per l’avinguda de Sant Ramón Nonat i per la carretera d’Esplugues, tallant el trànsit, expliquen. Només es desconvocarà si hi ha un compromís per escrit davant ajuntament i veïns que garanteixi que no hi haurà activitat de repartiment o magatzem logístic. «Només acceptaríem oficines», que puguin encaixar en el tranquil eix, diu Tapiolas.

Notícies relacionades

La setmana passada, en la comissió d’Urbanisme, el grup municipal de Junts per Catalunya va sol·licitar la regulació d’aquesta puixant activitat, amb diversos operadors i altres punts oberts a la ciutat i la seva àrea metropolitana. Igual com va succeir amb les ‘dark kitchen’ o macrocuines només per a repartiment a domicili, han fet eclosió a les grans ciutats sense gairebé temps de reacció de les administracions davant els dubtes que plantegen.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va respondre que l’ajuntament no pot estar fent contínuament plans especials per regular noves activitats, i que necessita que la llei «doni més mecanismes». És conscient que cal «regular i condicionar la nova implantació» d’aquests súpers de repartiment, però va descartar la suspensió de llicències, com si s’ha fet amb les cuines.