Matinada de dissabte a diumenge

Un imponent desplegament policial manté a ratlla els ‘botellons’ de Barcelona

  • Agents uniformats i de paisà han vigilat de prop que les festes de carrer no passessin de la ratlla aquesta matinada

  • A Sarrià, focus problemàtic del cap de setmana, hi va haver algunes detencions i es va desallotjar el ‘botellon’ abans de les tres de la matinada

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Barcelona ha viscut la seva enèsima nit de ‘botellons’. Les festes de carrer de joves (i no tan joves) han tornat a brollar en diversos punts de la ciutat. Però la matinada de dissabte a diumenge 3 d’octubre, a diferència del que passava fa només una setmana durant les festes de la Mercé, els ‘botellons’ semblen tornar a la seva dinàmica habitual. Amb molt alcohol, molta gent i sense grans incidents vandàlics. En aquesta ocasió, l’important desplegament policial dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana ha aconseguit evitar que aquestes aglomeracions es convertissin de nou en un focus de disturbis i violència

A la Barceloneta, per exemple, els furgons policials rondaven la platja d’una punta a l’altra des de primera hora de la nit. Mentre diverses patrulles vigilaven els punts calents de la zona, d’altres apagaven els focs que anaven sorgint sobre el terreny. Al passeig marítim, no obstant, aquest dissabte amb prou feines hi havia gent. Els pocs que arribaven a la sorra esperant trobar-se amb l’ambient festiu de les últimes setmanes es decebien al veure que, en realitat, amb prou feines hi havia ningú i ràpidament preguntaven als altres «on és el ‘botellon’ d’avui». Llavors s’iniciava la recerca de l’anhelada gresca.

A dos passos d’allà, al passeig del Born, centenars de persones inundaven el carrer i els bars de la zona. Majoritàriament, gent d’uns trenta anys amb ganes de «desconnectar de la pandèmia» i turistes atrets pel reclam dels ‘botellons’ de Barcelona. «Vaig veure fotografies dels ‘botellons’ d’aquí i vaig pensar que no em podia perdre aquesta festa», explica Jean Pierre, un jove turista francès nouvingut de Montpeller. A la seva vora, la multitud de persones reunides fa (gairebé) oblidar que la pandèmia continua existint. En els ‘botellons’ de Barcelona, de fet, la sorpresa seria que algú portés mascareta. Però no és el cas.

Pelegrinatge de ‘botellons’

Molts dels joves que aquest dissabte es van personar a la Barceloneta a la recerca de celebració van emprendre un veritable pelegrinatge a la recerca del ‘botellon’ definitiu d’aquest dissabte. Ni tan sols una breu però intensa pluja de mitjanit va aconseguir desanimar els festaires, que van viatjar des de la platja fins al barri alt de Sarrià a la recerca de gresca. Aquest dissabte, només un dia després que la festa del barri se saldés amb nombrosos aldarulls i detencions, la convocatòria del ‘botellon’ era a la plaça davant l’església de Sant Vicenç.

A l’arribar, molts dels assistents se sorprenien al veure l’imponent desplegament policial a la zona. Diverses patrulles policials controlaven l’accés al recinte, sobretot per evitar que els joves entressin amb ampolles de vidre que, eventualment, es poguessin convertir en arma llancívola. Una vegada dins, agents de paisà controlaven la situació des del terreny. Mentrestant, desenes d’uniformats envoltaven el perímetre de la plaça i diversos furgons policials feien notar la seva presència. Al llarg de la nit, segons ha pogut observar aquest diari, el dispositiu policial va aconseguir fer diverses detencions a la zona. 

«Les imatges dels aldarulls no representen les festes de Sarrià. Aquestes són unes festes de barri, de tota la vida. El problema és que aquest any hi ha gent que ha vingut expressament a buscar baralla», afirmaven Elisabet Solà i Laia Guillén, de la comissió organitzadora de les festes de Sarrià. En declaracions a aquest diari, les joves van argumentar que, si bé la presència policial ha evitat aldarulls dins del recinte, la inseguretat continuava infestant els carrers veïns. «La gent del barri ja no se sent segura al tornar a casa perquè no saps qui et pots trobar al carreró i què et poden fer. Necessitem més reforç policial perquè aquesta situació no es torni a repetir ni en aquest ni a cap altre barri», deien. 

Notícies relacionades

A diferència d’altres ‘botellons’ barcelonins, el de Sarrià destacava per estar protagonitzat majoritàriament per adolescents de poc més de quinze anys. Molts dels assistents, de fet, van accedir a parlar amb aquest diari només sota la promesa de no revelar la seva identitat: «Els meus pares no saben que soc aquí i, després del que va passar ahir, si se n’assabenten em maten». «Fa gairebé dos anys que estem tancats a casa sense poder estar amb els nostres amics. I som joves, necessitem sortir i divertir-nos», afirmaven la Judith i la María, de 16 anys. La seva festa, no obstant, va durar poc, ja que els policies van dissoldre el ‘botellon’ poc després de dos quarts de tres de la matinada. En només mitja hora, la gran majoria d’assistents s’havia esfumat. 

Una vegada dissoltes les aglomeracions de Sarrià, la plaça dels Àngels, davant del MACBA, es va consolidar com l’últim gran ‘botellon’ de Barcelona. Cap a les quatre de la matinada, centenars de persones de totes les edats seguien aglomerades en aquesta cèntrica plaça. En aquest espai, no obstant, amb prou feines s’apreciava la presència policial. Però tampoc es respirava la sensació d’inseguretat que, en altres ocasions, inundava aquestes festes de carrer. Ja tocant a les cinc del matí, l’aglomeració del MACBA es va anar dissolent de forma natural i va deixar al seu pas un reguitzell d’escombraries, papereres desbordades i una punxant olor d’orina. Unes imatges que, tristament, ja han anat sent habituals en els ‘botellons’ ‘de tota la vida’. 

Temes:

Botellon