Proposta ciutadana

Montjuïc busca visibilitat amb un cap de setmana cultural

  • 22 equipaments culturals que habiten la muntanya han programat per al 16 i 17 d’octubre 70 activitats gratuïtes per a tots els públics

  • El parc vol recuperar l’esperit de l’Expo del 29, quan la zona tenia una gran dinàmica social, i tornar a posar aquest espai en l’imaginari col·lectiu de la ciutadania

Barcelona 01.01.2021 Teatre Lliure. Presentación de la presentación completa de Liu Montjuic. Foto de Familia en la Pl margarita Xirgu. Foto Laura Guerrero

Barcelona 01.01.2021 Teatre Lliure. Presentación de la presentación completa de Liu Montjuic. Foto de Familia en la Pl margarita Xirgu. Foto Laura Guerrero / Laura Guerrero (EPC)

3
Es llegeix en minuts

Montjuïc ha sigut moltes coses: pedrera i zona de barraques, àrea de passejos i jornades festives. A més de punt de referència de dos grans esdeveniments que han marcat Barcelona: l’Exposició Internacional de 1929 i els Jocs Olímpics de 1992, fites que van transformar l’urbanisme d’una muntanya amb vocació de parc. I és un espai amb una gran concentració per metre quadrat d’equipaments culturals i esportius, al mateix temps que és una zona desconeguda i psicològicament allunyada de la ciutadania. I històricament oblidada per l’ajuntament. Tot i que convé puntualitzar aquesta última afirmació: des de la transformació olímpica hi ha hagut voluntat municipal d’ordenar, dinamitzar i dignificar Montjuïc, posar-lo de nou en l’imaginari quotidià dels ciutadans, però els intents no han funcionat. Ara arriba l’enèsim. I ho fa amb l’impuls de 22 dels operadors de la muntanya, amb el recolzament del consistori i sota el paraigua del Pla d’Actuació del Parc de Montjuïc 1929-2029.

La proposta s’anomena Viu Montjuïc, un cap de setmana (el del 16 i 17 d’octubre) que omplirà el parc d’activitats per a tots els públics en un intent de «tornar a posar Montjuïc al lloc que es mereix i convertir-lo en el gran pulmó cultural de referència de la ciutat», sosté Marc Serra, regidor del districte. Hi haurà exposicions, visites guiades, teatre, dansa, concerts, itineraris, jocs de pistes i un llarg etcètera. La programació habitual més de 70 propostes pensades per a l’ocasió. Serà «ni més ni menys que un pol cultural de Barcelona que se situa al parc de Montjuïc», segons el parer de Juan Carlos Martel, director del Teatre Lliure, convertit, el matí d’aquest divendres, en portaveu de tots els equipaments que hi col·laboren. 

Problemes comuns

La idea de visibilitzar el parc i tornar a l’esperit del 1929, quan la zona tenia un gran dinamisme social, fa dècades que està en la ment dels operadors de la muntanya. De fet, hi ha hagut nombrosos intents –com a exemple, el passi que es va pensar per a tots els equipaments i les Nits de Montjuïc– però el d’ara aspira a ser el definitiu. El gener del 2019, Martel va aterrar al Lliure i va voler conèixer el veïnat, així que el maig d’aquell any es va proposar reprendre les històriques reunions entre els responsables dels operadors que habiten la muntanya. Les conclusions van ser clares: «Malgrat la idiosincràsia de cadascú, vam veure que tenim els mateixos problemes de senyalètica, il·luminació i de seguretat», explica el director de teatre. I un problema de desconeixement del valor afegit que suposa la concentració de tanta oferta cultural a Montjuïc. 

Notícies relacionades

La iniciativa actual, amb vocació de repetir-se anualment, posarà les activitats del parc de relleu, però amb això no n’hi ha prou: «Tant de bo hi hagi un pla urbanístic que complementi la voluntat cultural que tenim», apunta Martel, mentre reclama recuperar tots els camins que abans creuaven la muntanya i ara s’amaguen sepultats sota la vegetació o l’asfalt. L’ajuntament assegura que està treballant en tot això a través del pla d’actuació: s’està estudiant «l’àmbit de la mobilitat, l’àmbit del patrimoni, l’àmbit de l’esport, l’àmbit de l’educació i el mateix àmbit de dinamització i dignificació de la muntanya», defensa Serra. Tot i que de moment les coses segueixen com sempre i el Museu Nacional torna a tenir el seu accés principal tallat com cada vegada que se celebra el Saló de l’Automòbil. 

Itineraris i més

Però mentre els desitjos arriben, el seu és aprofitar les realitats i apuntar-se en alguna de les 70 propostes que poblaran la muntanya a mitjans de mes. Les inscripcions estaran disponibles a partir de dilluns, 4 d’octubre, a la pàgina de Viu Montjuïc. Hi ha per triar, aquí en van tres per conèixer millor la muntanya: Itinerari per Montjuïc, un recorregut eclèctic per museus i equipaments esportius del parc per recordar les fites urbanístiques vinculades a l’Exposició del 1929 i els Jocs Olímpics; l’espectacle itinerant Ciutat dormitori, un ‘site-specific’ del creador Pau Masaló que planteja una visita guiada al cementiri i que pretén ser un passeig crític per redescobrir les dinàmiques urbanes i socials que s’activen en un lloc com aquest. I, finalment, la ruta de la família Salvador, que pretén mostrar les plantes medicinals i culinàries que creixen a Montjuïc. N’hi haurà 67 més.