Després dels incidents de divendres

El ‘macrobotellon’ pren la platja de Barcelona malgrat els controls

  • Els Mossos i la Guàrdia Urbana blinden l’estació de metro de la plaça d’Espanya i l’avinguda de Maria Cristina però hi ha un altre ‘macrobotellon’ a la platja del Bogatell

  • A les cinc de la matinada més d’un centenar de joves saquegen diversos restaurants de la platja, cremen motocicletes i llancen ampolles de vidre a la policia

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per tercera nit consecutiva, Barcelona ha tornat a tenir un altre ‘macrobotellon’ multitudinari malgrat que el pla de l’Ajuntament era evitar-los tant sí com no. Després dels greus incidents de dissabte a la matinada, els Mossos i la Guàrdia Urbana van blindar l’avinguda de Maria Cristina i la plaça d’Espanya, però milers de joves vinguts de tot Catalunya (des de Vic fins a Tarragona) van muntar una altra festa massiva a la platja del Bogatell que ningú va detenir. Al final de la nit, un centenar de joves va saquejar diversos restaurants de la zona causant greus desperfectes, va llançar ampolles de vidre contra la policia i va cremar una desena de motocicletes.

«Aquí no ens atura ningú, avui la tornarem a fer grossa», afirmaven el Jordi i l’Àlex, dos joves de 16 i 19 anys a les escalinates de la plaça d’Espanya. Eren gairebé les deu de la nit, i els Mossos i la Guàrdia Urbana estaven bloquejant els accessos de l’avinguda de Maria Cristina per evitar una altra festa massiva. Els joves seguien amb ganes de festa tot i que la policia ja els havia sostret les dues ampolles d’alcohol que portaven. Com ells, desenes d’adolescents anaven arribant fins a la plaça i es trobaven amb el mateix panorama. Primer, es van anar reunint al parc Joan Miró. A les 11, els Mossos van desallotjar prop d’un centenar de joves sense cap incident. El WhatsApp treia fum. «¿On anem? ¡Hi ha poli per tot arreu!».

«Hem vingut des de Vic perquè hem vist uns festivals aquí a Barcelona que flipes i hi volíem ser», comentaven asseguts en un banc del carrer de Tarragona. Xerraven mentre omplien uns vasos de plàstic amb vodka i refresc de llimona. «Anem fent la prèvia, festa hi haurà en algun lloc segur», deien. I com a molts, també els va arribar l’avís: «La festa és al Bogatell». Amb prou feines sabien com arribar-hi, però ho van aconseguir.

Passada la mitjanit riuades de nois i noies no deixaven d’omplir els accessos a la platja, des del Port Olímpic fins a la Mar Bella. Dos quilòmetres plens de joves ballant, xerrant i bevent. «Ahir vam ser a la plaça d’Espanya i volíem repetir», explicava la Miri, una noia de 16 anys de Barcelona. «No m’agraden les baralles, el que va passar ahir va ser molt bèstia i hi estic súper en contra, però això no em traurà les ganes de sortir de festa. No em fotré perquè alguns facin el ‘mongolo’», afegia mentre es bevia un glop de ginebra. Algunes de les seves amigues no van dir als seus pares que eren a la festa. D’altres, sí. «És que encara no hem pogut anar a una discoteca, ens han tret l’adolescència», deia el Guillem, del mateix grupet. «De fet això és molt millor que una discoteca, és més barat. El que volem és això, abans fèiem el mateix amb l’excusa d’un concert», afegia una altra amiga.

I en general, aquesta va ser la tònica de la nit. Altaveus a l’aire, els nois i noies embogien i cridaven al sentir ‘Pepas’ del cantant Farruko. D’altres xerraven, reien o es feien el primer petó. «Una amiga ja s’ha embolicat amb cinc», deia la María, de 15 anys. La Valeria, estudiant de segon de batxillerat que aspira a ser professora, no veia tant problema en el ‘macrobotellon’. «Demà compleixo 17 anys i ser aquí és un bon regal. No hem pogut sortir i és el que ens agrada», comentava. Diu que des de la pandèmia del coronavirus no és la mateixa. «Dubto més de mi mateixa, tinc moltes inseguretats, la gent està més estressada, més agressiva», afirmava.

Saquejos i cops d’ampolla

Prop de les tres de la matinada, l’ambient va anar decaient. Van començar les baralles i les amenaces, els llançaments d’ampolles de vidre. Un grup d’uns 20 xavals encaputxats i vestits de negre van començar a robar els presents amb molta agressivitat. Hi va haver puntades de peu, pallisses i molts enfrontaments. Els vehicles logotipats i els agents uniformats dels antiavalots eren lluny de ser vistos.

Passades les quatre de la matinada, un centenar de joves van entrar a saquejar diversos restaurants de la zona, com Ca la Nuri o l’Escamarlà. Els responsables del segon local ho van veure tot a diversos metres de distància, protegits en una gasolinera on eren els antiavalots dels Mossos. «Es van emportar totes les ampolles d’alcohol, les caixes enregistradores, els ordinadors, van rebentar els vidres i tot el que van veure. Vaig passar molta por! I eren nois i noies molt joves que tot just se sostenien rectes», explicava a les set del matí Antonio Marco. A prop de les cinc de la matinada els Mossos els van mirar de desallotjar. Va ser llavors quan van començar a cremar contenidors, una desena de motocicletes, van trencar una marquesina i van llançar ampolles de vidre contra la policia.

Notícies relacionades

Les ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques van anar atenent ferits durant tota la nit. «Això és l’habitual d’un dissabte a Barcelona, baralles i intoxicacions d’alcohol. Res a veure amb allò de divendres a la plaça d’Espanya, que vèiem ganivetades netes i sang sense parar», deia un sanitari. Una de les noies que va ser atesa per haver begut massa tenia 14 anys.

De fet, els metges van ser els únics uniformats que van entrar a la sorra de la festa. «Tot i així ha sigut complicat, ens llancen de tot quan entrem, no ho aconsegueixo comprendre, si venim a ajudar», explicava el sanitari. «Se n’ha anat de mare com sempre perquè hem actuat tard i malament, al principi de la nit es podia haver controlat, però s’hi ha anat molt tard», deia al matí un agent de la Urbana.