No s’han trobat indicis de delicte

La fiscalia arxiva la investigació a Colau per subvencionar entitats afins

La denúncia va ser presentada per Advocats Catalans per la Constitució

La fiscalia arxiva la investigació a Colau per subvencionar entitats afins

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
EFE

La fiscalia ha arxivat la investigació que va obrir a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i als diputats del Congrés i exregidors Jaume Asens i Gerardo Pisarello, per subvencionar amb 3,4 milions d’euros entitats amb què van col·laborar abans de saltar a la política.

Segons han informat a EFE fonts jurídiques, després de les diligències practicades el ministeri públic ha donat carpetada a la investigació, al no trobar indicis de delicte en les subvencions atorgades per l’Ajuntament de Barcelona a entitats com l’Observatori DESC o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

Les diligències les va obrir la Fiscalia de Barcelona arran d’una denúncia presentada per Advocats Catalans per la Constitució que es dirigia també contra les exregidores de Barcelona en Comú Gala Pin i Laia Ortiz, l’assessora municipal de Vivenda Vanesa Valiño, la tinenta d’alcalde Laura Pérez i la directora de l’Observatori DESC, Irene Escorihuela.

La denúncia acusava Colau i el seu equip dels delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabals i tràfic d’influències per la «reiterada i presumptament injustificada» concessió de subvencions per part de l’Ajuntament a l’Observatori DESC, la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) o Enginyers sense Fronteres (ESF).

Ampliació de la denúncia

Posteriorment, l’entitat va ampliar la seva denúncia contra dos aforats: el portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens, i el membre de la Mesa Gerardo Pisarello, que van ser membres de l’equip de govern de Colau en l’anterior mandat municipal.

La denúncia assenyalava que els tres dirigents de Barcelona en Comú van treballar o van col·laborar fins al seu salt en la política amb l’Observatori DESC, que ha rebut 1,2 milions d’euros per part del consistori barceloní.

Notícies relacionades

De fet, a la seva ampliació de denúncia, l’associació mantenia que els diputats de Podem, juntament amb Colau i la resta de denunciats, podrien haver incorregut en un delicte d’organització criminal.

Els denunciants sostenien, a més, que les subvencions a les entitats citades es van concedir de forma irregular, ja que van ser atorgades per a finalitats sobre les quals l’Ajuntament de Barcelona no té competències, i es van adjudicar mitjançant procediments d’excepcionalitat.