DAVANT LA FISCALIA

Denúncia contra Colau per subvencions a entitats vinculades a ella

  • Una associació d’advocats afirma que 3,4 milions d’ajuts es van atorgar il·legalment

  • El ministeri públic assegura que encara no s’ha decidit si obre una investigació

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’associació d’Advocats Catalans per la Constitució ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Barcelona contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com membres i ex alts càrrecs de l’Ajuntament de la capital catalana per les subvencions que arriben als 3,4 milions d’euros atorgades a diverses entitats amb les quals la regidora i la resta de denunciats, segons el text, «han mantingut estrets llaços personals i professionals anteriorment a ocupar els càrrecs» púbics. Entre aquestes associacions figuren Observatori DESC, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i Enginyers sense Fronteres (ESF). La demanda ha sigut interposada pels delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabals públics i tràfic d’influències. Fonts del ministeri públic han admès que han rebut la denúncia, però que està en tràmit de registre i que encara no s’ha pres cap decisió sobre si s’obre una investigació.

Els Advocats Catalans per la Constitució assenyalen en un comunicat que aquests llaços dels denunciats amb aquestes entitats són els que han pogut motivar el finançament d’aquestes associacions, que en els últims anys han rebut, per diferents conceptes, subvencions per valor de 3.433.621 euros. D’aquesta quantitat, 1.201.892,66 euros corresponen a l’Observatori DESC i 645.692,65 euros a Enginyers sense Fronteres. L’última subvenció, per un import de 324.600 euros, va ser concedida recentment de manera «excepcional», mitjançant una aparent «designació directa», emparant-se amb la renovació d’un conveni bianual qüestionada per la intervenció municipal, segons el col·lectiu d’advocats. Segons la seva opinió, aquestes partides són atorgades per a finalitats sobre les quals l’Ajuntament de Barcelona no té competències.

Objeccions de l’interventor

Notícies relacionades

La denúncia detalla que la concessió de les subvencions va ser objectada per l’interventor municipal perquè, a l’entendre d’aquest grup d’advocats, es van tramitar mitjançant procediments d’excepcionalitat, malgrat la seva habitualitat, quan legalment per poder optar per aquest curs de concessió s’ha d’acreditar la dificultat de convocatòria pública o que existeixin raons excepcionals d’interès públic, social, econòmic o humanitari que desaconsellin aquest sistema. Fonts municipals asseguren que algunes d’aquestes subvencions ja es donaven en l’època de CiU a l’Ajuntament i van mostrar la seva confiança que s’arxivi la denúncia.

Per a Manuel Miro, portaveu de l’associació d’advocats, «és destacable que Ada Colau va treballar per a DESC com a coordinadora en matèria de vivenda des del 2007 fins a setmanes abans d’arribar a l’alcaldia, igual com va col·laborar l’extinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que va ser vicepresident de l’Observatori durant set anys, i que va deixar el seu càrrec a DESC mesos abans d’arribar a l’alcaldia; l’exregidora Gala Pin, empleada per DESC i per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca en els anys anteriors a la seva arribada a l’Ajuntament, i Vanesa Valiño, assessora municipal de Vivenda i parella sentimental del diputat Gerardo Pisarello».