Iniciativa singular

Una residència i diversos hotels es desdoblen com a niu d’artistes a Barcelona

  • La cadena Onix Hotels és una de les que han incorporat noves activitats després de la pandèmia, mirant de connectar amb la ciutadania per mitjà de la cultura

15/07/2021 SOCIEDAD convenio para introdciir cultura en  hoteles y alojamientos l artista Julian Manzzelin a la Residencia Onix

15/07/2021 SOCIEDAD convenio para introdciir cultura en hoteles y alojamientos l artista Julian Manzzelin a la Residencia Onix

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després de la tempesta sanitària, econòmica i social s’ha iniciat una calma, encara molt provisional, que també a Barcelona ha portat molts professionals a reinventar-se i molts negocis a ampliar mires i potenciar més els seus recursos cap a l’anomenada ‘responsabilitat social’. El turisme n’és un, i més en concret l’hoteleria. Estades llargues tipus apartaments, ‘coworkings’ o més activitats per als barcelonins han sigut algunes de les seves noves cartes. Però tampoc falten altres iniciatives més singulars, apostant de ple per la cultura, com la que proposa la cadena Onix Hotels al desdoblar-se com a niu d’artistes des dels seus allotjaments.

Fonts del grup expliquen que amb els seus hotels oberts al 50% a l’espera de l’evolució de la pandèmia, i l’Unite Hostel de la Vila Olímpica encara tancat, han començat a potenciar aquesta aliança creativa al seu únic establiment operatiu de moment al cent per cent, que és la seva residència d’estudiants, inaugurada el 2004 i molt arrelada en l’àmbit universitari. Per afegir-hi un reclam i alhora recolzar el Pla de Drets Culturals, que va presentar l’ajuntament a la primavera, han apostat per introduir –com un cicló– l’art als seus espais, i els artistes a les seves habitacions.

Es tracta d’un «projecte pioner i singular pel seu enfocament integral, que combina l’allotjament i el recolzament a la creació, a través de l’impuls d’intervencions murals, residències artístiques i exposicions», explica la seva directora de màrqueting, Laura Torrent. També s’aprofundeix, afegeix, en el treball comunitari, educatiu, de reflexió i difusió de l’art, a l’acostar-la «al conjunt de la ciutadania i als clients nacionals i internacionals de la cadena», mitjançant ‘workshops’ amb els autors, classes de muralisme o altres esdeveniments que van més enllà de les exposicions.

Primer pas a la Sagrada Família

En el cas de la residència del carrer de Sardenya, volen que sigui un pol d’atracció cultural per als seus joves allotjats, però també per als barcelonins que visitin les obres creades in situ o les exposicions, tallers i altres iniciatives que es desenvolupin en aquest edifici del barri de la Sagrada Família o als seus altres establiments.

En concret, la cadena està acollint els artistes residents de B-Murals, un centre especialitzat en art urbà a l’espai cultural de la Nau Bostik a la Sagrera. El resultat d’aquestes estades artístiques es palpa a l’espectacular mural que ja llueix el seu terrat de la Residencia Onix. El seu autor i primer convidat ha sigut Julian Manzzelin, àlies @chu_doma, artista argentí internacional que va pintar el mural per als Youth Olympic Games el 2019 al seu país, i que ara debuta a la capital catalana donant vida al Roof Top a dalt de tot de l’immoble, on ha pintat uns 200 m² de paret, i on ha impartit un taller per als mateixos residents i altres alumnes de diferents universitats de disseny. S’hi ha allotjat més d’un mes per donar curs al seu talent, amb la col·laboració d’estudiants d’escoles especialitzades, com la Massana.

El contracte de tres anys firmat entre la cadena implicarà comptar contínuament amb un parell de creadors vinculats amb B-Murals allotjats, que deixaran el seu segell (en murals o exposicions temporals). El pròxim repte són les columnes de l’enorme Unite Hostel, tan aviat aixequi la persiana. La llista de noms propis serà variada, des de talents consagrats fins a incipients.

Notícies relacionades

Qualsevol pot accedir gratis a visitar les obres, tot i que hi haurà que s’hi haurà de registrar des del seu Instagram (@Residenciaonix, @Onix_hotelsbcn i @Unitehostelbcn).