Sector en alerta

Detenció espectacular d’un presumpte lladre al passeig de Gràcia

  • Els comerciants aplaudeixen el desplegament policial de les últimes setmanes, però critiquen la lentitud judicial que impedeix treure els delinqüents dels carrers

Detención de un ladrón con patinete en el Paseo de Gracia

Detención de un ladrón con patinete en el Paseo de Gracia / Patricia Castan (EPC_EXTERNAS)

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Semblava el rodatge d’una sèrie: un home en bermudes corrent a tota velocitat, obrint-se pas entre els vianants per la vorera del passeig de Gràcia, mentre gairebé a l’altura de Mallorca dos més forcejaven. Però ni el primer fugia ni l’altre escenari era una baralla. Es tractava d’una escena que ja és habitual aquest estiu de reactivació econòmica: una detenció fulminant, protagonitzada per dos agents de paisà dels Mossos d’Esquadra, després d’un robatori a la distracció perpetrat en una botiga de luxe del passeig. La bona notícia és que el desplegament policial està frustrant aquest estiu molts actes similars, tot i que la dolenta és que els mateixos sospitosos tornen al carrer a reincidir al cap de poques hores de sortir de comissària i tarden molt a ser jutjats, es lamenta una vegada més Luis Sans, president dels comerciants de l’eix, i testimoni diari d’aquesta situació.

L’arrestat havia sostret un complement de moda d’una firma prestigiosa i fugia en patinet, tot i que un agent el va poder interceptar i l’home va respondre amb agressivitat. Un altre hi va anar ràpidament per ajudar a reduir-lo i després de rodar per terra van poder emmanillar el presumpte lladre. El detingut semblava més un turista que un delinqüent, però el botí no oferia dubtes. La policia autonòmica es va ocupar de retornar-lo a l’establiment pocs minuts després, enmig d’una gran expectació entre els passejants i turistes. Fonts dels mossos assenyalen que al jove, de 22 anys, se l’acusa de furt. A més d’un cinturó valorat en 400 euros, portava a sobre altres peces que havia arrabassat al llarg de la jornada, segons detallen.

Situació delicada

Entitats del comerç ja alertaven el juny passat del ràpid repunt d’actes delictius al centre de la ciutat, aprofitant la tornada dels compradors i també dels viatgers. Clamaven per més reforços policials i la seva petició ha sigut atesa, com salta als ulls i com certifica Sans. «Al contrari que fa dos anys, quan també vam denunciar els problemes d’inseguretat, ara notem que hi ha més efectius al carrer, pendents del tema». No obstant, els bons resultats queden entelats pel sistema judicial, manté el mateix portaveu, que relata que els mateixos individus «continuen robant durant mesos fins que arriba el dia d’algun judici i desapareixen de la ciutat».

Notícies relacionades

La mateixa situació es repeteix en altres focus de Ciutat Vella, potser menys glamurosos i temptadors per al furt de luxe, però on es concentren més viatgers. Alguns hotelers han expressat la seva preocupació a aquest diari davant el marcatge que viuen els seus hostes quan surten al carrer. En un bufó hotel del Raval se situen a certa distància a l’espera de víctimes, com ha comprovat aquest diari. Una situació preocupant en un estiu dur per al sector, amb només el 38% de la planta hotelera en funcionament.

En representació dels empresaris afectats a l’eix d’or comercial que dibuixa el passeig de Gràcia, Sans explicava el mes passat que la inseguretat havia tornat «amb més intensitat i fins i tot amb més violència». «Es tracta de persones que actuen en petits grups, de dos o tres individus. I ho fan en ple carrer, impunement, robant rellotges, joies i carteres als turistes, fins i tot agredint físicament a la sortida d’hotels i comerços», il·lustrava. També dins de les botigues. Ara els operadors se senten recolzats per l’eficàcia policial, afirma, mentre que continua pendent l’assignatura legal. «És necessari que els judicis ràpids s’agilitin perquè ara hi ha un gran retard. Només així es pot treure aquesta delinqüència del carrer, que ara se sent impune», afegeix.