Nou projecte

Colau, Fainé i Solana presenten CaixaResearch, un centre d’investigació mèdica que s’erigirà a la Ronda de Dalt

  • L’ajuntament i la Fundació La Caixa acorden ubicar l’equipament, de 12.000 metres quadrats, al costat del CosmoCaixa

  • El consistori reordenarà un espai de 53.000 metres quadrats i crearà una nova plaça pública sobre la Ronda

A1-117373745.jpg

A1-117373745.jpg / SIMONE BOCCACCIO (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa han presentat aquest dijous un acord per a la creació d’un nou centre d’investigació mèdica que s’erigirà al costat del CosmoCaixa, a l’altre costat de la Ronda de Dalt, és a dir, per sobre, on hi havia l’associació d’empleats de l’entitat bancària. L’alcaldessa, Ada Colau; el president de la Fundació, Isidre Fainé, i el president del comitè científic d’aquesta, Javier Solana, així com la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, han participat en l’acte de presentació del projecte.

CaixaResearch Institute, que és com s’anomenarà el nou centre, s’erigirà en un espai de 12.000 metres quadrats al carrer de Teodor Roviralta, i la idea és que centri l’activitat en la investigació i la innovació d’excel·lència en la salut amb l’objectiu de treballar per al benestar de la població i la salut global, aspectes habitualment rellevants que ho són de manera especial en el context de la pandèmia de Covid. La previsió és que la Fundació inverteixi prop de 60 milions d’euros al projecte, de què s’espera que doni feina a més de 300 investigadors. Si el calendari es compleix, estarà operatiu el 2025.

Segons la Fundació La Caixa, la posada en marxa de CaixaResearch Institute permetrà intensificar l’activitat investigadora que l’entitat ha promogut en els últims anys sobre malalties infeccioses, salut global, oncologia i malalties neurodegeneratives i neurociències en col·laboració amb quatre centres: l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Barcelona Beta Research Centre (BBRC).

A un costat i a l’altre de la Ronda

La nova instal·lació serà a uns metres del CosmoCaixa: la nova seu estarà situada físicament per sobre dels carrils que discorren sobre la Ronda de Dalt i el que hi ha ara és a sota. Aquesta proximitat generarà un espai comú, un ‘hub’ científic, en què cobra rellevància la part de l’acord que correspon al consistori. L’acord preveu una modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que ha iniciat el seu tràmit aquest mateix dijous al rebre la llum verda de la comissió de Govern municipal. Ara ha de ser aprovada de forma inicial a la comissió d’Urbanisme, la setmana que ve.

A continuació, tot i que això passarà d’aquí uns mesos, arribarà l’aprovació provisional municipal i després la definitiva, que correspon a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona de la Generalitat. Si tot va com s’espera, la fundació preveu iniciar a principis del 2022 la demolició d’un centre esportiu que està encarat cap a la Ronda, al terreny que acollirà el nou centre.

La modificació urbanística

La modificació suposarà reordenar 53.000 metres quadrats, entre els quals se sumen els de l’antiga seu dels empleats de La Caixa i part de l’entorn, inclosos terrenys qualificats de zona verda i de titularitat municipal. El consistori urbanitzarà l’espai que hi ha sobre la Ronda, entre el nou centre i el CosmoCaixa: l’actuació donarà peu a una nova plaça pública que connectarà els dos espais. A la part del posterior del nou centre s’habilitarà una zona verda de 1.200 metres quadrats.

Una vegada s’hagi aprovat la modificació, es podrà redactar el projecte de construcció dels edificis del nou centre, els 12.000 nous metres quadrats d’obra ja citats que acolliran laboratoris i instal·lacions tècniques. L’alçària serà com a màxim de tres plantes. Els responsables del projecte arquitectònic seran TAC Arquitectes, el màxim responsable del qual és Eduard Gascón. 

Als parlaments de la presentació, celebrada al CosmoCaixa, Fainé ha mirat una segle enrere per recordar la figura del pare de l’entitat, Francesc Moragas, fundador, el 1904, de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis, i la del metge Conrad Xalabarder, metge especialitzat en la lluita contra la tuberculosi, i ha al·ludit també a les de Josep Vilarasau i Ricard Fornesa, antics caps visibles de La Caixa, com a continuadors d’un línia mantinguda per la Fundació La Caixa: «Volem una societat més justa. Volem ajudar les persones».

L’agència d’emergències sanitàries

Notícies relacionades

Fainé, que ha relatat que va mostrar el projecte del nou centre a Colau i que aquesta li va mostrar el seu recolzament, ha proclamat: «Serà un dels centres d’investigació del segle XXI gràcies a la col·laboració publicoprivada. Aconseguirem que sigui un lloc únic». També Colau ha elogiat aquesta col·laboració. «Tenim una complicitat amb La Caixa que ve de lluny», ha afirmat l’alcaldessa, que ha afegit: «Barcelona és una ciutat de talent, amb un ecosistema científic d’excel·lència». El nou espai està considerat com un actiu perquè la ciutat reforci les seves opcions d’acollir la seu de la nova agència europea d’emergències sanitàries.

Solana s’ha referit a la crisi de la Covid: «És molt important que en aquests dies en què vivim la tragèdia de la pandèmia siguem aquí mirant al futur, intentant fer una cosa que ens permeti avançar amb qualitat, amb internacionalització; aquest virus, el guanyarem».