Compte enrere de la cita tecnològica

El MWC tindrà poc impacte econòmic a Barcelona, però rellançarà la ciutat

  • Només el 45% d’hotels estaran oberts per al Mobile World Congress, amb ocupacions mitjanes i preus amb prou feines alterats per la celebració, però el sector ho veu com un punt d’inflexió

El MWC tindrà poc impacte econòmic a Barcelona, però rellançarà la ciutat

EFE / QUIQUE GARCÍA

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Durant els últims anys, la cita del congrés mundial de telefonia mòbil (amb sigles en anglès MWC) significava per a l’hostaleria, serveis i comerç de Barcelona la seva punta anual d’activitat i ingressos. Era un filó que disparava els preus dels hotels, omplia molts restaurants i posava la ciutat a cent revolucions durant uns quants dies. La suspensió de l’any passat per la pandèmia ha donat lloc aquest any a un format de transició híbrid (entre presencial i virtual), amb una previsió de tot just un terç dels 100.000 assistents d’altres edicions, que majoritàriament seran locals. Els sectors locals implicats tenen clar que serà una edició sense gairebé impacte econòmic, però amb vital importància perquè suposa el rellançament de la capital catalana en la celebració de grans congressos i situa la marca Barcelona a l’epicentre mediàtic.

N’hi ha prou amb un exemple de preus d’allotjament per entendre la singularitat d’aquesta convocatòria. Fa uns anys, aquest diari recollia el cas d’un hotel de quatre estrelles de l’Esquerra del Eixample on una habitació que normalment rondava els 110 euros arribava a un preu de 700 al convertir-se en l’última disponible a l’hotel, com va comprovar un redactor realitzant la reserva. Doncs bé, ara aquest mateix establiment té habitacions lliures per al primer dia de la fira, aquest dilluns, a només 78 euros.

El Gremi d’Hotels de Barcelona no proporciona preus mitjans ni previsió d’ocupació, ja que moltes reserves seran d’última hora. No obstant, el director general, Manel Casals, assegura que si en lloc del 45% d’hotels oberts la planta completa estigués disponible, l’ocupació mitjana a la ciutat durant la fira seria només d’entre el 15% i el 18%. És a dir, que aquests dies serà aproximadament del doble d’aquest percentatge per als establiments operatius. Sobre els preus, emfatitza que estan per sota de la meitat del que és habitual a l’estiu, però encara més lluny de les tarifes a què se solia arribar durant el congrés, que fins ara s’havia celebrat sempre a l’hivern i es convertia en el pulmó del sector en temporada baixa.

Més oferta que demanda

La consultora especialitzada 3Capital, que analitza el sector cenyint-se sobretot als allotjaments de 4 i 5 estrelles (els més sol·licitats per moltes empreses), estima ocupacions mitjanes del 45%, que variaran segons la ubicació. Així doncs, l’ocupació serà més alta a les proximitats del recinte de Fira Barcelona Gran Via. Afirma que les habitacions costaran la meitat del que era habitual per a l’esdeveniment, partint d’una mostra realitzada entre hotels i apartaments turístics. En aquests últims també calculen una caiguda de tarifes pròxima a la meitat. En tots els casos, les estades seran més curtes del que era habitual, amb visites més fugaces a la ciutat i clients de moltes menys procedències. 

Els portals de reserves il·lustren la complexitat d’aquesta edició, que apunta més que mai el públic local. Diversos hotels consultats per aquest diari expliquen que el percentatge de les seves reserves per al MWC és mínim, moltes vegades de tot just el 10% de l’hotel, quan abans pràcticament copava la demanda. Els preus caminen en paral·lel. A Booking es poden trobar llits de quatre estrelles des de 70 euros i de luxe a partir de només 162 euros la nit.

Comparant els preus d’aquest dilluns amb els del següent, ja al juliol, a molts establiments la tarifa és pràcticament igual, fruit de la gran disponibilitat que hi continua havent en aquests moments. Només alguns cotitzen més alt, tret d’excepcions sense grans diferències i a gran distància d’edicions anteriors. El que sí que és comú és que algunes empreses reservin suites i millors habitacions, aprofitant el cost més baix, segons assenyalen en alguns establiments.

Les patronals de l’hostaleria coincideixen, però, que tot i que en l’àmbit del negoci sigui un any de mínims, el que és veritablement important és que «serà el primer gran esdeveniment internacional pensat per a persones de diferents llocs del món», amb una enorme repercussió mediàtica, opina Casals. «Suposarà rellançar Barcelona ael segment de congressos i incentius», postil·la. Posar-la al punt de mira.

Restaurants sense grups

Notícies relacionades

El mateix apunta Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, els associats del qua normalment han de reforçar plantilles a les zones més cèntriques i turístiques per donar resposta a les reserves corporatives. Aquesta vegada afirmen que la demanda és mínima i que se cenyirà al dia a dia dels qui acudeixin a la fira i després sopin a la ciutat. Però la «prudència» que requereix el moment en l’àmbit sanitari descarta les grans reserves de grups d’altres anys.

El representant de la patronal té clar que «serà poc interessant des del punt de vista econòmic, però genera optimisme en la recuperació, que ha de ser a la màxima velocitat possible». Destaca que la fira converteix Barcelona en una ambaixadora de cara al món, i a encarar la competitivitat del sector de congressos en les millors condicions.