On Catalunya

La festa a la sorra

Revetlla de Sant Joan: amb alcohol i sense mascareta a la platja de la Barceloneta

La distància entre grups va ser la tònica general, tot i que amb el pas de les hores hi va haver aglomeracions a la sorra, convertida en improvisada pista de ball

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¿Mascareta? A la butxaca». «¿Mascareta? A la bossa». Un rere l’altre. Aquesta va ser la resposta unànime en la nit d’aquest dimecres a les platges del litoral de la Barcelona, des de la Barceloneta fins al Somorrostro, on milers de persones es van concentrar per celebrar de nou la revetlla de Sant Joan. Dels tapaboques, ni rastre. A la sorra, zero. Al passeig Marítim, pocs. L’excepció era els que sí que el portaven ben posats cobrint la boca i el nas. Una situació difícil de controlar per l’aglomeració de gent que, segons repetidors d’altres anys, va ser menor que abans de la pandèmia del coronavirus. Entre la multitud hi havia molts joves estrangers. Sentir anglès era habitual en les reunions.

En grups d’amics, però amb distància entre ells. Bombolles, tot i que en pocs casos de convivència. Aquesta era la tònica a primera hora de la nit. Parlant, bevent, menjant, amb música dels mòbils. Tranquil·litat. Alcohol i ‘botellon’ en cada grupet. Cervesa, rom, ginebra, una mica de menjar. Ampolles i llaunes guardades a les bosses amb la marca del supermercat on s’havien comprat. L’ambient es va anar caldejant a poc a poc amb el pas de les hores. L’arribada de més joves va anar difuminant els grupets, fins a sorgir del no-res petites aglomeracions a la sorra, convertida en improvisada pista de ball. Es notava que hi havia ganes de diversió, de, com va confessar una jove, «sentir-se lliure» després de mesos de restriccions.

La Guàrdia Urbana vigilava. No només en cotxes patrulles ubicats al passeig o amb motos, sinó també a la mateixa platja amb un ‘boogie’ que recorria d’un costat a l’altre el litoral. Deixaven fer, sense intervenir si no era necessari, com quan van comminar a desmuntar una petita tenda de campanya (estava prohibida). Com va reconèixer un dels policies de servei, era un «dia de festa» i «la gent vol divertir-se», fet que donava a entendre que era escassa la intenció d’aixecar sancions per no portar la mascareta (hauria sigut impossible per la quantitat de persones que no en feien ús) o fer ‘botellon’. La principal missió era que no hi hagués cap contratemps greu i que la situació no es descontrolés. 

Un fang aïllat

El barri de la Barceloneta va quedar aïllat d’aquesta marabunta. Unes tanques feien de tallafocs i no permetien que la festa i el galimaties inundessin els seus carrers. No obstant, era una separació relativa, ja que ningú vigilava res (era una missió complicada per la longitud del dispositiu). Malgrat això, els ciutadans la van respectar i no van traspassar els límits. A la platja, teòricament només es podia accedir pels seus extrems. Això va provocar que la majoria de persones entressin al sorral pel passeig de Joan de Borbó i es concentressin sobretot a les platges de la Barceloneta i de Sant Miquel. Al Somorrostro, l’assistència va ser menor.

 «Hi ha menys gent que altres anys. Avui, res», ha assegurat l’empleat d’un xiringuito que era buit i que contrastava amb les terrasses d’alguns restaurants, totalment plenes. La Julia, una estudiant, opina el mateix i afegeix: «Està més calmat». Ella, reconeix, tenia ganes de sortir: «Sembla que la Covid disminueix i estem recuperant la llibertat». La Belén assenteix: «Estem sortint del sot». Enmig del seu grup, pipes, cerveses i patates. «¿I fins a quina hora hi sereu?». El Juan admet que «depèn de com vagi la festa».

Millor a l’aire lliure

El Raúl, al qual anomenen Rula, és uns metres més enllà amb els seus sis amics. Han viatjat a Barcelona des del barri madrileny de Sant Blas i la seva intenció és allargar la nit tot el que puguin. «La festa la muntem nosaltres», afirma. Cada nit han acabat a la platja de la Barceloneta i la de Sant Joan és una més. Han visitat poc la ciutat. Els cubates de rom se’ls serveixen en vasos grans. D’una bossa treu el potent arsenal amb què comptes. La mascareta, a les butxaques.

La María està asseguda a la sorra amb altres col·legues. «Ens va semblar millor un lloc obert per quedar, a l’aire lliure, com la platja. Millor que un pis tancat. Ara cal disfrutar», remarca. El Pedro, de 29 anys, és la primera vegada que passa la revetlla de Sant Joan a la platja. «Em van dir que és el lloc on se celebrava i vaig venir per aquí. Preferia l’aire lliure per la Covid». Cervesa, sangria i alguna cosa de picar era el seu aliment.

Notícies relacionades

La Lucía va arribar dimarts de Granada amb dues companyes. A principis de juliol vam començar a treballar com a infermeres al Vall d’Hebron. «L’ambient és molt guai i variat. Hi ha molt estranger», assegura. No porten mascareta, però és que viuen juntes, detallen. «La tinc a la mà per si s’acosta gent», al·lega.

A uns passos, estan asseguts sis canaris i una noia que és de Gijón», precisen a l’uníson. Són repetidors de revetlla a la platja. Fa sis anys que són a la ciutat. Un d’aquests, el Carlos, apunta: «No té res a veure amb altres anys. La gent està més en grups i conscienciada». «Hi ha poca gent perquè segur que molts han cregut que no podien entrar a la platja, i el que han fet és només aïllar el barri de la Barceloneta», incideix l’Iván. La noia remata: «Prefereixo venir aquí que anar a una discoteca. Aquí hi ha distància». I van continuar bevent i parlant.