Comerç

L’emblemàtica La Manual Alpargatera s’immortalitza abans de canviar la seva façana

  • L’històric establiment retallarà el seu aparador aquest estiu, però abans deixarà empremta amb les desenes de dibuixos que fan ‘sketchers’ urbans

  • Mantindrà la seva activitat gràcies a la rebaixa del lloguer que ultima amb l’ajuntament, titular de la part principal del local

A1-115660398.jpg

A1-115660398.jpg / Joan Mateu Parra (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Una de les botigues amb més caràcter del carrer d’Avinyó, La Manual Alpargatera, respira aquests dies al veure’s salvada d’un possible tancament després de llargs mesos a la corda fluixa. Sobre l’establiment hi havia una doble amenaça que sembla superada, però que es traduirà en una reestructuració que implica perdre part del seu espai i sobretot de la seva popular façana. Perquè la memòria del local no s’evapori, els seus titulars han propiciat que dibuixants de tota la ciutat comencin a immortalitzar-la aquests dies, abans i després de les obres. L’objectiu és fer d’aquí uns mesos una exposició sobre un canvi irreversible al Gòtic.

Segons es recull al portal Ruta dels Emblemàtics, la botiga va ser la pionera a fer espardenyes amb criteris de moda (talons, brodats i estampats) el 1941, i s’ha convertit en l’últim taller tradicional d’espardenyes de Barcelona. En les últimes dècades va aconseguir rellançar-se amb el seu èxit entre els turistes, sumant la vocació artesanal amb l’espurna de les noves col·leccions pròpies. Fins i tot Carlos Ruiz Zafón la situava en una de les seves novel·les, entre els referents locals. Malgrat tot, en els últims temps ha viscut un viacrucis per poder conservar la seva ubicació.

D’una banda, la complicació es devia a ocupar dos locals contigus pertanyents a dues finques diferents, als números 7 i 7 bis. El primer és de titularitat municipal des de 1988, però després d’un primer període de lloguer, va passar diversos anys des del 2014 sense contracte i en uns llimbs jurídics. El 2018 els grups municipals de l’oposició van tancar files per salvar-lo i es va articular una concessió de 10 anys als titulars del negoci, tot i que aleshores s’havia generat un deute que es va convertir en una llosa durant la pandèmia.

Sense renovació parcial

A aquesta situació va caldre sumar-hi el final del contracte del 7 bis, en mans d’un privat, amb qui no han pogut renovar davant les noves condicions econòmiques. En paral·lel, després de moltes negociacions, el consistori –des de l’àrea de Patrimoni– ultima una substancial rebaixa de la seva renda des de l’inici de la pandèmia fins a finals del 2021, cosa que donarà oxigen a l’empresa. Aquesta proposta tècnica està pendent de validació final en comissió de govern, expliquen fonts municipals. No obstant, amb l’acord previ de fa tres anys tot fa pensar que tirarà endavant.

El que no té marxa enrere és la transformació de la seva famosa façana blanca, de 80 anys d’antiguitat, que no està protegida patrimonialment, ja que es va considerar que el seu caràcter emblemàtic residia en l’activitat de portes endins. De fet, per complir la normativa urbanística ara se li exigeix que la part d’aparador pertanyent a la segona finca es reestableixi segons la fisonomia original i el seu cromatisme. D’aquesta manera, el titular de l’espardenyeria, Joan Carles Tasies, està reorganitzant el seu negoci per desocupar els 30 metres quadrats amb entresolat que perdrà, on havia ubicat sobretot oficines i emmagatzemament, relata.

Les obres per reduir la façana –creada pel decorador Ferran Povo– començaran al juliol i possiblement comptin amb una subvenció parcial del consistori. En la pràctica, La Manual Alpargatera haurà de comprimir tant el rètol com algunes de les ceràmiques i peces penjades que la caracteritzen, al quedar-se amb dos dels seus tres aparadors.

Convocatòria artística

Notícies relacionades

Tasies no volia relegar a l’oblit la imatge original del negoci, i per això va contactar amb amics artistes i els va proposar dibuixar la botiga en el seu estat actual, i posteriorment il·lustrar la nova etapa. La idea va arribar a orelles d’Urban Sketchers Barcelona, que va convocar els seus socis, prèvia inscripció, per retratar aquest trosset del Gòtic els dies 21, 22 i 28 de juny. Des de dilluns, diversos artistes urbans han fet punta als llàpissos de colors amb aquest propòsit, tot i que el comerciant explica que qualsevol interessat hi pot acudir a fer-ho altres dies i difondre les creacions (@lamanualalpargatera, #lamanualalpargatera), com farà l’empresari des de la seva nova web (lamanual.com).

Els pròxims mesos, les vendes als barcelonins seran vitals perquè l’espardenyeria superi la crisi que deixa darrere seu la pandèmia al barri més turístic de la capital catalana, encara a mig gas. Tasies recorda que intentaven renovar la web just quan va arribar el coronavirus i van haver de posposar els seus plans. En aquests 15 mesos han après que la digitalització és un salvavides, i més encara quan els seus aparadors es redueixin.