Consulta vinculant

39.500 barcelonins decideixen els primers pressupostos participatius

  • La millora del parc de l’Espanya Industrial i la reforma del camp esportiu de Julià de Capmany, tots dos a Sants-Montjuïc, han sigut els dos projectes amb més suport dels 76 seleccionats

  • El consistori invertirà 30 milions per a la seva execució en els dos últims anys de mandat

BARCELONA 09/06/2020
Bañistas en el parque de la España Industrial
Fotografia de JOAN CORTADELLAS

BARCELONA 09/06/2020 Bañistas en el parque de la España Industrial Fotografia de JOAN CORTADELLAS / JOAN CORTADELLAS (Delegaciones)

2
Es llegeix en minuts

Gairebé 39.500 barcelonins han participat en el repartiment dels primers pressupostos participatius de l’Ajuntament de Barcelona, segons ha anunciat aquest migdia el regidor de Participació, Marc Serra. La votació, que es va celebrar entre el 10 i el 20 de juny a través d’internet o a les seus dels districtes, va tenir el suport de 39.433 ciutadans que havien d’elegir a quins projectes es destinaven els 30 milions d’euros de la iniciativa. La xifra va quedar retallada en més de la meitat dels 75 previstos inicialment pels efectes de la pandèmia de la Covid.

Dels 184 projectes de partida, un total de 76 han aconseguit el recolzament necessari perquè es portin a terme abans del final de la legislatura, d’aquí dos anys. Els dos projectes que han aconseguit el major nombre de recolzaments són la millora del parc de l’Espanya Industrial (3.351 per a una inversió de 850.000 euros) i la reforma del camp esportiu de Julià de Capmany per a la pràctica del criquet i altres esports minoritaris (2.890 vots i 1,6 milions).

Eixample i Sants-Montjuïc, amb la participació més gran

Notícies relacionades

Són dos dels cinc projectes que es faran al districte de Sants-Montjuïc. El mapa de projectes seleccionats es distribueix per Ciutat Vella (9), Eixample (8), les Corts (8), Sarrià-Sant Gervasi (6), Gràcia (8), Horta-Guinardó (7), Nou Barris (9), Sant Andreu (9) i Sant Martí (7). Els districtes de l’Eixample (35.023) i Sants-Montjuïc (34.187) són els que han rebut el nombre més alt de vots. A la banda inferior hi ha els de Sarrià-Sant Gervasi (9.654) i les Corts (11.513), en els quals els seus veïns han apostat per dues peticions tan directes com la construcció d’un carril bici a la Via Augusta i un altre a la Travessera de les Corts. Dins de la varietat dels 76 projectes triats, els vots dels barcelonins s’han encaminat a una millora i augment dels espais verds de la ciutat, i també a dotar de millors entorns i equipaments escolars per als menors.

L’ajuntament ha mostrat la seva satisfacció amb el desenvolupament de la iniciativa al comparar-la, en termes relatius, amb el succeït en altres grans ciutats. Barcelona ha tingut més votants, segons el comunicat del consistori, que els que hi va haver en la primera edició que es va celebrar a Madrid (32.800 el 2016) i pràcticament els mateixos que París (40.745 el 2014), dues ciutats amb una població molt superior a la capital catalana. En aquests termes relatius, l’ajuntament recorda que en la primera edició de Nova York, que quintuplica el nombre d’habitants de Barcelona, únicament hi va haver 11.000 votants més.