A SANT MARTÍ

El Poblenou organitza una consulta veïnal sobre el 22@

  • El referèndum, organitzat per El Nus, el nou sindicat de barri del lloc, es realitzarà de forma presencial els dies 19 i 20 de juny en 10 meses electorals, i persegueix que el veïnat es posicioni sobre el pla.

  • Els moviments socials de la zona han optat per convocar la seva pròpia consulta després de la decepció que els va provocar la deriva que va prendre el procés participatiu Repensem el 22@ organitzat pel consistori.

El Poblenou organitza una consulta veïnal sobre el 22@

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Poblenou ha convocat una consulta popular sobre el futur del 22@ per als pròxims dies 19 i 20 de juny. Una votació presencial que es realitzarà en 10 punts del barri, que tot el veïnat coneixerà, ja que han elaborat unes targetes censals que repartiran per tots els domicilis assenyalant les meses –que s’instal·laran al carrer– més pròximes a cada finca. «La intenció era convocar-la de forma formal, ja havíem iniciat tots els tràmits, però a meitat del procés la justícia va tombar el reglament de participació ciutadana», assenyala Albert Valencia, membre de l’Observatori dels Barris del Poblenou, una de les entitats que formen El Nus, el nou sindicat de barri del Poblenou, convocant de l’iniciativa. L’origen de la consulta, que compta també amb el recolzament de l’associació de veïns del barri, és la insatisfacció pel resultat de Repensem el 22@, el procés participatiu convocat pel mateix ajuntament. «Els veïns vam treure unes conclusions d’aquell procés que van ser interpretades per un grup d’experts elegits a dit, per aprovar una modificació molt allunyada de les reivindicacions del veïnat i continua apostant per protegir uns fons d’inversió», resumeix Valencia, que insisteix en la necessitat de reduir els metres quadrats reservats a oficines. Disconformes amb tot el que la modificació del pla va deixar fora –una de les grans crítiques del col·lectiu és que la modificació, que sí que inclou més vivenda assequible, afecta només un 17% del total dels terrenys– van decidir fer un pas més per evidenciar la seva oposició a l’actual model i organitzar aquesta consulta popular, la convocatòria de la qual es va fer pública diumenge, després d’una ruta pel barri. Els pròxims 20 dies els dedicaran a la campanya. «Malgrat que finalment no l’hem pogut convocar per les vies oficials, creiem en aquesta consulta i volem fer-la bé», prossegueix la mateixa veu del col·lectiu. La qüestió que plantejaran serà alguna cosa així com «¿Vols descartar el 22@ actual per fer un pla que preservi la vivenda existent i fomenti la indústria local i la creació de zones verdes i equipaments?». El que persegueix la pregunta, és evident, no és tant un sí o un no, evidentment busca un sí; sinó mostrar, d’una banda, les ganes de participar de forma directa del veïnat en les decisions que marcaran el seu futur com a barri i, de l’altra, introduir canvis al pla a llarg termini. Suports externs

consulta popular sobre el futur del 22@ per als pròxims dies 19 i 20 de juny.10 punts del barri,la justícia va tombar el reglament de participació ciutadanaAlbert Valencia, membre de l’Observatori dels Barris del Poblenou,El Nus, el nou sindicat de barri del Poblenou, la insatisfacció pel resultat de Repensem el 22@, Valencia, reduir els metres quadrats reservats a oficinesla modificació, que sí que inclou més vivenda assequible, afecta només un 17% del total dels terrenys–oposició a l’actual model Els pròxims 20 dies els dedicaran a la campanya. evidentment busca un sí;ganes de participar de forma directaDes de l’associació de veïns del Poblenou han fet públic aquest dilluns una nota en què mostren el seu recolzament a la consulta: «Cal fer front a la greu crisi a l’accés a la vivenda a la nostra ciutat. Per tant, a més de preservar la vivenda existent, el pla ha de suposar la construcció de vivenda púbica i en règim de lloguer. No hem de permetre la construcció de vivenda privada en aquest àmbit», assenyala el comunicat de l’associació de veïns, que remarca també que cal posar en relleu el patrimoni industrial i arquitectònic del barri i impulsar i garantir la diversitat d’activitats econòmiques, «especialment d’aquelles que aportin un compromís social»; a més de recordar la «necessitat d’excloure l’ús hoteler en tot l’àmbit».

Temes:

Poblenou