DECISIÓ POLÈMICA

El tancament de les bateries del Turó de la Rovira divideix els veïns

  • Mentre part dels residents aplaudeix la mesura, que el consistori assegura que busca evitar la degradació i els ‘botellons’ nocturns, d’altres consideren que aquest és un pas més en la ‘turistificació’ i privatització del lloc

  • Els contraris a l’obra s’han concentrat aquest diumenge, a escasses setmanes que comencin els treballs que preveuen aixecar un mur de dos metres a la zona, per debatre alternatives per protegir l’espai.

Concentración contra el cierre de las baterias antiaèrees del Carmel

Concentración contra el cierre de las baterias antiaèrees del Carmel / Sergi Conesa

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona té previst iniciar les obres per tancar el recinte arqueològic de l’entorn de la bateria antiaèria del Turó de la Rovira ben aviat. Aquest estiu. Unes obres que serviran per instal·lar una tanca de dos metres d’altura i definir sis portes d’accés a l’interior del recinte, amb l’objectiu de «controlar la gran afluència de visitants, especialment durant la nit, que fan malbé les restes arqueològiques de les velles barraques i destorben el descans dels veïns», apunten fonts municipals, que indiquen que la decisió de portar endavant aquest tancament es fa «per poder garantir la millor convivència entre un punt d’atracció històrica i paisatgística de la ciutat i els veïns que viuen en aquesta zona de Barcelona». «D’aquesta manera, l’accés quedarà restringit en horari nocturn, tal com ja es fa en altres zones enjardinades i parcs de la ciutat. Es mantindran els accessos des dels diferents fronts del Turó de la Rovira i es crearà un recorregut extern a la nova tanca que enllaça amb aquests accessos, consolidant així un anell de connexió des de fora de la tanca», remarca la mateixa veu municipal.

Les obres tenen una durada prevista de sis mesos, costaran 671.565 euros i deixaran, insten des del consistori, un itinerari exterior que estarà sempre obert, «de manera independent als horaris de tancament de l’interior de l’àmbit».

Al mateix veïnat, les lectures sobre què significa o pot significar la imminent actuació són diametralment diferents en funció de qui es pregunti. D’una banda, veïns dels carrers més pròxims a les bateries, que fa dos anys que demanen solucions als continus i multitudinaris ‘botellons’ amb vistes i les seves conseqüències, veuen el tancament com una victòria. En canvi d’altres, igualment preocupats per protegir el territori, denuncien que el tancament significa un pas més per acabar convertint el lloc en «un altre park Güell». De fet el lema de la concentració d’aquest diumenge a la plaça del Nen de la Rutlla era literalment: «No al tancament de les bateries. No volem un altre parc Güell».

Notícies relacionades

La preocupació per la massificació turística de la zona –en aquest cas sobretot a les nits– és compartida per tots els veïns, el que els separa és la manera en què consideren que s’ha d’afrontar. Des del consistori parlen d’un «punt d’atracció històrica i paisatgística de la ciutat» però els veïns tenen clar que la qüestió clau és precisament la paraula que el consistori omet evitar: la innegable atracció turística en què els últims anys s’ha convertit el privilegiat espai.

Malestar comú, diferents visions

Els contraris a l’actuació –veïns del barri i de la resta de la ciutat– consideren que aixecar una tanca no solucionarà el problema de fons, que és, als seus ulls, el model d’explotació turística de la ciutat. Resoldrà els ‘botellons’ a l’interior –qui sap si als pendents–, però temen, insisteixen, que sigui un primer pas per acabar imposant una entrada al lloc, com va succeir anys enrere al parc Güell.