La mobilitat urbana

Barcelona permet pagar el bitllet senzill de bus amb targeta de crèdit

  • Per ara el sistema només funciona en dues línies però la intenció és que al novembre ja estigui operatiu en totes

  • Amb la implementació del nou mètode de pagament, la venda manual als vehicles s’eliminarà permanentment.

Barcelona permet pagar el bitllet senzill de bus amb targeta de crèdit

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

Ja es pot pagar un bitllet senzill d’autobús a Barcelona amb targeta de crèdit o amb el telèfon mòbil. De moment només és possible en dues línies però la intenció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), que han presentat aquest divendres el nou mecanisme, és que d’aquí sis mesos, al novembre, el sistema de pagament amb targeta o amb el mòbil ja funcioni a tots els busos de la ciutat. El projecte suposarà una inversió d’1,4 milions d’euros.

Així, en aquesta fase inicial el pagament amb targeta funciona als busos de la línia V3 (Zona Franca-Can Caralleu) i a la línia 46 (Aeroport-Plaça Espanya). El sistema permet el pagament amb qualsevol targeta de crèdit de qualsevol banc. I també permet el pagament a través de dispositius mòbils integrats, com els telèfons mòbils o els rellotges intel·ligents. Només fa falta acostar la targeta o el mòbil al lector, que està situat al costat del seient del conductor del bus.

Segons han explicat aquest divendres en roda de premsa la presidenta de TMB i regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón; el conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi, i el director general de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), Pere Torres, el pagament amb targeta bancària pretén facilitar l’accés a l’autobús als usuaris esporàdics, com per exemple els turistes, evita distraccions al conductor, beneficia la velocitat comercial de l’autobús i millora la seguretat sanitària.

La venda manual de bitllets a bord dels autobusos es va anul·lar per prevenir els contagis de Covid-19 la primavera del 2020 i des del juny passat ja funciona la compra del bitllet senzill en versió electrònica amb el telèfon mòbil a través de l’aplicació de TMB i la validació amb els codis QR. Amb la implementació d’aquest nou sistema de pagament amb targeta, la venda manual als vehicles s’eliminarà permanentment. «La pandèmia ha sigut una gran desgràcia, però ens ha permès avançar en la digitalització i la transició energètica», ha defensat la presidenta de TMB i regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón.

Notícies relacionades

Segons han detallat des de TMB, l’operació electrònica és la prova de disposar d’un títol vàlid sense necessitat de tenir físicament el bitllet de transport, ja que en cas d’una inspecció, el terminal té accés a les transaccions. D’aquesta manera, el sistema elimina la manipulació dels diners en efectiu i agilita el servei amb un menys temps de parada entre estacions d’autobusos. «El pagament amb targeta bancària suposa donar més facilitats per a l’accés a l’autobús a les persones que no en són usuàries habituals, pugen sense una targeta o abonament integrat i han de comprar a bord el bitllet senzill», insisteixen a TMB.

El projecte, han dit, «suposa un pas més» en la transformació tecnològica que l’ATM està desenvolupant amb la T-Mobilitat, la targeta de transport recarregable i ‘contactless’ que començarà a provar-se a finals de juny. «Treballem conjuntament amb l’ATM, amb l’àrea metropolitana i amb els proveïdors justament per millorar l’experiència de viatge, per fer del transport públic un espai segur», ha remarcat Alarcón.