Pedra extreta de la pedrera de la muntanya

Trobada una làpida gravada de la necròpolis jueva de Montjuïc a Barcelona

  • La llosa, de grans dimensions i en bon estat de conservació, va ser localitzada per un ciutadà a l’avinguda Miramar al gener

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Centre de Conservació de Bens Mobles del Museu d’Història de Barcelona ha recuperat una làpida epigrafiada procedent de la necròpolis jueva de Montjuïc (segles IV-XIV) que un ciutadà va localitzar al gener a l’avingudaMiramar.

Després d’una intervenció arqueològica d’urgència, la làpida es va recuperar i ara al centre es procedirà a la seva neteja, es farà la transcripció i traducció del text i l’estudi epigràfic corresponent, segons ha informat aquest divendres l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) en un comunicat.

La làpida és de grans dimensions (1,46x0, 60x0, 63 metres) i està feta amb pedra de Montjuïc i es troba en bon estat de conservació.

A la cara superior s’hi localitza la inscripció jueva, fet que la permet relacionar directament amb la necròpolis de Monjuïc.

Possiblement, la làpida va ser llençada per la muntanya quan va ser localitzada, probablement durant la primera meitat del segle XX, durant les obres de construcció de l’actual Tir Olímpic, al voltant de 1907, o amb la construcció del primer parc d’atraccions, als anys 30.

Notícies relacionades

Aquesta troballa permetrà ampliar el coneixement i la informació de la necròpolis jueva de Montjuïc, que s’afegirà al projecte d’investigació iniciat el 2014 pel Servei d’Arqueologia de Barcelona amb l’objectiu d’ampliar el coneixement d’aquest element patrimonial i arqueològic de la ciutat.

L’Icub ha assegurat que és important concretar l’extensió real de la necròpolis, entre altres raons, per poder protegir-la degudament.