Protecció de flora i fauna

Barcelona qualifica el parc Diagonal Mar com a refugi de biodiversitat

S’afegeix al parc de Joan Miró; als Jardins de Valent Petit; la Fàbrica de Ca l’Alier; la plaça de les Glòries i els jardins dels Doctors Pla i Armengol

1
Es llegeix en minuts

El parc de Diagonal, un dels parcs amb més espècies d’aus de Barcelona, serà el sisè refugi de biodiversitat de Barcelona i el 56,8% de la seva superfície serà àrea protegida, segons ha anunciat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.

El regidor ha assegurat que aquest espai «es convertirà en un dels pilars de la preservació de la diversitat de la ciutat». 

De la superfície total del Parc de Diagonal Mar, 134.331 metres quadrats, un 56,8% (76.254,5 m2) passa a ser àrea protegida per preservar i afavorir les espècies de flora i fauna d’interès, per la qual cosa els gossos no podran accedir a aquesta part delimitada del parc a partir del dilluns 19 d’abril.

El motiu, segons ha explicat Badia, és que els animals de companyia dificulten que aquest espai pugui desenvolupar-se normalment com a ecosistema.

El Parc de Diagonal Mar se suma als cinc refugis de biodiversitat que ja hi ha a Barcelona: el parc de Joan Miró; els jardins de Valent Petit; la Fàbrica de Ca l’Alier; la plaça de les Glòries i els jardins dels Doctors Pla i Armengol. 

Protecció de la flora

A totes aquestes zones s’apliquen mesures específiques de protecció de la flora, com estanys i basses perquè siguin hàbitat per a la fauna.

El refugi de biodiversitat del Parc de Diagonal Mar, segons ha explicat Badia, és un espai creat específicament per potenciar la presència de plantes amb flors i fruits, perquè es converteix en un espai de refugi, alimentació i nidificació d’aus i altres animals diversos com ara papallones i insectes pol·linitzadors, rèptils i petits mamífers.

Algunes d’espècies d’ocells s’alimenten dels insectes que viuen a l’aigua del llac del parc, on abunden espècies vegetals com el lliri groc, la boga, el jonc i el nenúfar blanc. 

El parc compta amb xiprers dels pantans, àlbers i pollancres, tamarindes africans i plantes pròpies d’ambients humits com el jonc i el canyís, entre d’altres.

Notícies relacionades

A més d’instal·lar estructures i hàbitats per afavorir la presència de fauna, les tasques de manteniment del verd es fan amb criteris de naturalització.

Això significa que les gespes evolucionen cap a prats urbans, plantació d’espècies arbustives d’interès, erradicació d’espècies vegetals invasores i manteniment d’acord amb els calendaris de la flora i, sobretot, la fauna.