L’accés a un sostre digne

Barcelona detecta més de 800 anuncis de vivendes que neguen el dret a empadronar-se

  • Una empresa retira un filtre de recerca que classificava els anuncis que denegaven el dret al padró

  • Dels anuncis estudiats a l’àrea metropolitana, el 44% no permetia empadronar els inquilins, cosa que és una pràctica il·legal

  • L’accés al padró és un dret gratuït que els ajuntaments estan obligats a garantir i que permet, per exemple, tenir targeta sanitària

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Es pot empadronar deixant 100 euros de fiança que se li tornaran quan la persona se’n vol anar del pis i es doni de baixa». Aquest és un dels 840 anuncis per llogar un pis o una habitació a Barcelona on els anunciants no garanteixen el dret gratuït al padró dels futurs inquilins. Altres tants els neguen el registre al padró o només el permeten a canvi de diners. La pràctica és il·legal, i aquesta realitat ja l’alertaven entitats socials a EL PERIÓDICO fa dos anys. Per fi un informe de l’Oficina per la No Discriminació de Barcelona a què ha tingut accés aquest diari dona dades sobre la qüestió i conclou que encara queda molta feina per fer.

De forma totalment insòlita, els tècnics de l’Ajuntament de Barcelona s’han submergit en la web de 67 portals on s’ofereix el lloguer de vivendes (ja siguin habitacions o pisos sencers) per detectar si s’hi garanteix el dret al padró. El resultat és demolidor. En un total de 840 anuncis aquest dret està denegat. «Ens comencem a trobar persones que ens deien que els propietaris dels pisos on vivien no els permetien empadronar-se, i vam voler posar-hi llum amb aquest primer estudi», explica el regidor de drets de ciutadania de Barcelona, Marc Serra.

Per delimitar la recerca, els tècnics municipals es van centrar a analitzar els anuncis penjats del maig al desembre del 2020 de més de 67 portals. De 1.380 anuncis consultats, en 192 es feia referència a l’empadronament. A Barcelona, un 17,8% d’aquests anuncis directament negaven el dret al padró, amb frases com «no és possible empadronar» o «no empadrono» al mateix anunci. Una dada que s’eleva al 44% de casuístiques a les localitats de l’Àrea Metropolitana estudiades com ara Santa Coloma de Gramenet o l’Hospitalet. «Això demostra els efectes perversos de les ciutats que no empadronen sense domicili fix», explica Serra. Barcelona és pràcticament l’única ciutat metropolitana que permet que les persones que no disposen d’un document de propietat o lloguer s’hi puguin empadronar. Malgrat que és una eina que s’ha d’aplicar, molts consistoris no ho fan.

Pagar per constar al padró

També és rellevant el nombre d’anuncis que proposen el dret a constar al padró previ pagament, una pràctica que és il·legal. Un 10% d’aquests anuncis es van localitzar a Barcelona, un 12% a l’àrea metropolitana. Dins d’aquesta casuística hi ha anuncis en què els propietaris dels pisos s’ofereixen a empadronar per diners, d’altres en què s’ofereix el pagament del padró sense que l’inquilí arribi a viure mai a la vivenda o d’advocats que demanen diners per ajudar les persones a empadronar-se. No obstant, a les xarxes també són constants els anuncis de persones que imploren el dret al padró a la desesperada, i estan disposades a pagar per això. «El necessito per a l’escola bressol», diu un anunciant. A Barcelona són el 15% de missatges d’aquestes pàgines immobiliàries, i a l’Àrea Metropolitana, el 8%.

«No empadronar o fer pagar per això és il·legal, els anunciants cometent un frau de llei», constata Serra. Registrar-se al padró és un dret gratuït, que a més permet accedir als drets socials més bàsics. El padró, per exemple, facilita la targeta sanitària a Catalunya. També obre la porta dels serveis socials i les prestacions, l’escolarització dels menors o és una porta d’entrada perquè les persones migrants sense papers, al complir tres anys al padró, puguin intentar regularitzar la seva situació demostrant arrelament social.

Disposats a multar

Una de les pàgines webs consultades pel consistori que incomplia de forma més flagrant el dret al padró és Howsing Anywhere. Aquesta web està especialment pensada per a estudiants que busquen compartir pis llogant habitació temporal en diferents ciutats europees. L’empresa, amb seu a Amserdam, classifica els anuncis en funció de si permeten l’empadronament o no. El dia 12 de febrer del 2021 els tècnics municipals van trobar 2.644 anuncis de vivendes i habitacions compartides. Van aplicar-hi aquest filtre, i 911 anuncis, el 34%, no permetien empadronar-se. Va ser la primera empresa que el consistori va contactar, demanant-los que retiressin aquest tipus de classificació, i avisant-los que estaven fent una pràctica «contrària a la llei». La van eliminar en menys de 24 hores, constata el regidor.

Notícies relacionades

Ara el consistori està repetint aquesta mateixa estratègia per a vuit webs més on hi ha anuncis similars. Ja els han enviat cartes on demanen que retirin els anuncis en què neguen el dret al padró. «No descartem iniciar processos sancionadors d’ofici si no ho fan», adverteix Serra. També volen mantenir reunions amb tots els portals per abordar el tema.

Segons es desprèn de l’informe hi ha molts anuncis penjats a les diferents webs que no parlen de l’empadronament o bé diuen que el permeten. No obstant, aquestes dades fan sospitar els tècnics municipals. «S’hauria d’indagar sobre què està passant quan s’aprofundeix en el contacte en aquests casos i veure la proporció de persones que llavors sí que demanen diners», exposa el document. L’ajuntament ha delegat en experts de la Universitat Autònoma de Barcelona perquè completin aquesta tasca.