Fenomen a l’alça

Una nova ‘cuina fantasma’ s’instal·la a Barcelona

3
Es llegeix en minuts

Una nova ‘macrocuina fantasma’ funciona des de fa prop d’una setmana a Barcelona. En ple debat sobre l’auge d’aquest tipus de negoci, l’empresa francesa Not So Dark –en relació amb les anomenades ‘dark kitchens’– ha començat a operar al barri de Sant Gervasi-Galvany distribuint plats a domicili de sis marques virtuals de menjar amb capacitat per fer 2.000 àpats diaris. Clément Benoit, cofundador de la companyia, es mostra satisfet dels primers dies de posada en marxa. Actualment, l’Ajuntament de Barcelona desconeix quantes cuines fantasma hi ha a la ciutat perquè no hi ha un registre d’aquest tipus concret d’activitat.

Carlos Cervera és enginyer i director de Projectum, companyia que fa projectes d’enginyeria, arquitectura o gestió documental per a nous negocis, entre aquestes ‘dark kitchens’. Segons ell, a la ciutat ja hi ha més d’una desena de cuines fantasma operant, algunes «des de fa temps» malgrat que la pandèmia i les restriccions a la restauració han disparat l’interès.

A les Corts i Sant Martí dos nous projectes encara en fase de construcció ja han posat els veïns en peu de guerra i la Federació de Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) demana a l’administració que actuï i proposa que les cuines s’instal·lin en zones industrials. Mentrestant, el consistori estudia un pla de xoc per abordar el fenomen en auge a la ciutat i no descarta modificar la normativa per adaptar-la a l’impacte que pot generar l’activitat en el medi ambient i en els veïns.

Es coneixen amb diversos noms. El més popular és el de ‘dark kitchen’ o cuina fosca, perquè opera en un local sense aparador, però també es diu ‘ghost kitchen’ o cuina fantasma perquè el client no en coneix la ubicació, o fins i tot ‘cloud kitchen’ pel fet que opera amb plataformes digitals i marques virtuals.

A l’empresa emergent francesa Not So Dark no li agrada especialment el nom de ‘dark kitchen’ i d’aquí l’origen sobre el nom de la companyia, que s’ha fixat com a objectiu liderar el mercat europeu de les cuines fantasma. Barcelona representa la seva primera obertura fora del mercat francès, on ja té presència a París, Niça i Bordeus, i en total pretén obrir 30 establiments durant el 2021 a Europa.

El local que han escollit per operar des de Barcelona, ubicat a la travessera de Gràcia, té un tipus d’avantsala a l’interior que funciona com un petit garatge on els repartidors poden accedir en moto o bicicleta i esperar que les comandes estiguin llestes, per no haver de fer-ho al carrer. També han tingut en compte la insonorització del local i una extracció de fums adequada.

Més de 10 a tot Barcelona

Notícies relacionades

Carlos Cervera, director de Projectum, indica en una entrevista amb l’ACN que a Barcelona hi ha més d’una desena de cuines fantasma amb prop de deu cuines a l’establiment que ja estan operant sense causar molèsties. «El problema no són les ‘dark kitchens’, és la por generalitzada a un concepte, perquè el negoci ja existia», assenyala. Segons ell, n’hi ha que funcionen des de fa temps, però la pandèmia i les restriccions en el sector de la restauració han fet créixer l’interès d’algunes empreses. La pandèmia, diu, ha sigut un «detonant» i les peticions que reben per analitzar tècnicament projectes de macrocuines s’han multiplicat per set o per vuit. «El 2020 hem pogut rebre tranquil·lament més de 50 peticions de cuines fantasma», explica.

Cervera entén la por o la incertesa veïnal cap aquest fenomen creixent, però fa una crida a la calma. «Et poden posar cuines sota casa, però tothom ha d’estar molt tranquil perquè les deu cuines puguin obrir hauran de passar unes inspeccions», indica i cita com a exemple inspeccions de fum, d’electricitat, de soroll o de climatització, entre d’altres.