barcelona amb nens

Viatge amb nens a l'univers de Gaudí

Ruta per algunes de les obres més famoses i desconegudes de la Barcelona gaudiniana

Viatge amb nens a l'univers de Gaudí
6
Es llegeix en minuts
Lourdes Campuzano

Gaudí fascina i sorprèn per igual grans i petits. Visitar algunes de les obres més emblemàtiques de l’arquitecte més universal de tots els temps està, aquests dies, més a l’abast de tothom que mai perquè, davant l’absència de turistes, molts d’aquests monuments ofereixen importants descomptes i tarifes reduïdes. En el cas d’alguns monuments, com és el cas del parc Güell, la visita és gratis presentant el carnet de les biblioteques municipals. És moment, doncs, de viatjar a l’univers de Gaudí.

Barcelona concentra nombroses obres de l’arquitecte. Per això, el més aconsellable és seleccionar bé els llocs que es volen visitar i que poden atraure més l’atenció del nen per no cansar-lo, i distribuir les visites en diversos dies per poder incloure-hi, després de cada una, moments de descans o altres activitats en les quals el petit pugui córrer i treure tota la seva energia.

La ruta que proposem inclou algunes de les obres més famoses de l’arquitecte a Barcelona, però també d’altres molt més desconegudes, com és el cas del portal Miralles, punt de partida de la ruta que ens servirà d’excusa per animar els nens a traspassar-ne el llindar i entrar simbòlicament en l’univers Gaudí. Una escultura de bronze que representa a mida real la figura de l’arquitecte pot servir de pretext per parlar-los de la biografia de l’arquitecte –de la seva infància malaltissa, del seu caràcter, del seu èxit com a arquitecte entre la burgesia del seu temps i de la seva malaguanyada mort– i també del seu art, de la passió per les corbes, per la utilització de materials de tot tipus (maons, ceràmica, ferro, vidre...), i de l’obsessió per dissenyar fins a l’últim detall els seus edificis i per integrar-hi nombrosos elements naturals.

Turistes a la Sagrada Família, aquest estiu. / MANU MITRU

La ruta també inclou la visita a una altra obra menor i menys coneguda també per a la majoria de la població com són els fanals de la plaça Reial; continua en una de les cases que Gaudí va dissenyar a Barcelona; continua amb un passeig pel seu projecte frustrat de ciutat que va acabar esdevenint el parc Güell; i, finalment, acaba amb la visita a l’obra més mastodòntica de totes: la Sagrada Família. No s’han de visitar totes necessàriament ni en el mateix ordre.

Converteix casa teva en un edifici modernista

Alguns monuments inclouen en el preu de l’entrada audioguies infantils que poden motivar l’interès dels nens a anar visitant cada un dels espais. Tradicionalment, també organitzen activitats i tallers que, a causa de la pandèmia, han hagut de ser suspesos. No és problema. Sempre es poden traslladar a casa. Per exemple, es pot animar els nens a convertir la pròpia casa en una obra modernista. Només s’ha de fer una fotografia de la façana de l’edifici, imprimir-la i deixar volar la imaginació: transformar la façana amb petits retalls de diferents colors i mides simulant un trencadís; convertir el vidre de les finestres en acolorides vidrieres amb retalls de paper cel·lofana de diferents colors; substituir els balcons o la porta d’entrada a l’edifici dibuixant-hi a sobre una de ferro ben recargolat...

I si al petit li agraden els reptes, li podeu plantejar un objectiu encara més ambiciós: construir la mateixa Sagrada Família en paper. A la web creativepark.canon es poden aconseguir les plantilles juntament amb les instruccions.

Ruta per la Barcelona de Gaudí

Ruta per la Barcelona de Gaudí

Portal Miralles (passeig de Manel Girona, 55)

Una escultura d’Antoni Gaudí us dona la benvinguda davant aquesta porta de la finca que l’empresari Hermenegild Miralles li va encarregar dissenyar fa més de 100 anys. D’aquesta finca ja només en queda la porta i una part de la tanca que envoltava la casa, que és precisament l’únic que va fer Gaudí. Com pots veure, a ell li agradaven molt les línies corbes. Si Gaudí pogués parlar, us explicaria que el fascinava la naturalesa fins al punt que intentava recrear-la als edificis que dissenyava. Les seves obres són plenes de flors i animals de tot tipus. ¿Vols comprovar-ho amb els teus propis ulls? Doncs traspassa el llindar. ¡Benvingut a l’univers Gaudí!

Escultura d’Antoni Gaudí al portal Miralles. / RICARD FADRIQUE

Els fanals de la plaça Reial

Al principi de la seva carrera, Gaudí va rebre petits encàrrecs, com el disseny d’uns fanals per a la plaça Reial. Busca’ls. Ara hi veuràs molts fanals, però només dos dels que hi ha a la plaça els va fer Gaudí.  Els reconeixeràs fàcilment perquè són els més acolorits i perquè tenen a la part més alta un casc amb ales. ¿Quins elements de la naturalesa hi veus? 

Les cases de Gaudí

A Barcelona es conserven moltes cases que va dissenyar Gaudí. Pots visitar la Casa Vicens, la primera que va fer. Expliquen que quan Gaudí va anar a prendre mesures al solar on havia de fer la casa, es va fixar en moltes de les plantes que hi creixien i les va reproduir en la decoració de la casa. Busca-les a la façana, a la reixa de l’entrada, i fixa’t bé en el sostre de les diferents estances.

Si t’agrada més el mar, pots visitar la Casa Milà o la Casa Batlló, totes dues al passeig de Gràcia. La façana de la Casa Milà recorda unes onades del mar i la Casa Batlló recrea el món submarí. Si entres en aquesta última, podràs sentir la sensació d’estar submergit a l’aigua tan sols mirant a través del vidre que trobaràs al replà de cada planta. Si no hi entres, pots fer un ‘tour’ virtual, clicant als enllaços de cada casa.

Façana de la Casa Milà, també coneguda com la Pedrera, en què es distingeix la forma de les onades. / FERRAN NADEU

Parc Güell: la ciutat jardí

Notícies relacionades

Gaudí es va atrevir fins i tot a dissenyar una ciutat. El seu mecenes, Eusebi Güell, l’empresari que més hi va confiar i més treballs li va donar, li va encarregar dissenyar els carrers, la plaça i l’entrada d’una urbanització de luxe als afores de Barcelona amb la idea que els rics hi construïssin els seus palaus. Però no va tenir èxit perquè en aquella època els rics preferien viure al centre de la ciutat, al passeig de Gràcia. Al final només s’hi van construir un parell de cases. I en una hi va viure el mateix Gaudí. Busca-la. Avui és un museu on, si el visites, podràs veure alguns mobles i objectes que va dissenyar. També pots recórrer el parc buscant-hi animals de pedra. Hi ha un llangardaix i fins i tot un elefant. D’aquest només en veureu les potes. ¿Saps on està amagat?

La Sagrada Família

Si visites per dins aquesta construcció religiosa, tindràs la sensació d’endinsar-te en un immens bosc de pedra. Les columnes són altíssimes i semblen arbres. Gaudí va treballar durant més de 40 anys en la construcció de la Sagrada Família i tot i així va morir sense veure-la acabada. Els arquitectes que van continuar el seu treball no ho han tingut fàcil, perquè a Gaudí li agradava anar improvisant i no feia plans gaire detallats de la seva obra. En aquest vídeo pots veure com tenen pensat acabar-la i com serà quan ho hagin fet. ¿Com l’acabaries tu?

Una petita ajuda per als pares (aquí van les respostes...)

La resposta a la pregunta sobre els fanals de la plaça Reial és: dues serps, flors i fulles d’heura.