EMERGÈNCIA HABITACIONAL

Barcelona posa en marxa un nou bloc de vivenda prefabricada

  • L’edifici, al districte de Sant Martí, acollirà 42 pisos per a joves i famílies en risc d’exclusió residencial

  • L’obra, amb un pressupost de quatre milions d’euros, començarà a la primavera i estarà acabat a finals d’any

2
Es llegeix en minuts

El segon edifici del programa Allotjaments de Proximitat Provisionals (Aprop) o, el que és el mateix, les vivendes modulars prefabricades que l’ajuntament aixeca a partir dels contenidors marítims de mercaderia rebutjats, ja està en marxa. Aquest dimarts el consistori ha anunciat l’adjudicació de la redacció del projecte i la construcció d’aquest nou bloc a l’empresa Constructora de Calaf, SL amb una inversió de quatre milions d’euros. L’edifici s’aixecarà en un solar del carrer de Bolívia, al districte de Sant Martí, i acollirà 42 pisos: 35 de dos dormitoris i la resta d’un, amb una capacitat total per a 110 persones. La previsió és començar les obres aquesta primavera per poder entregar les claus a finals d’any. La seva adjudicació es farà garantint la mixtura social: es dividiran entre famílies de la Taula d’Emergència en espera d’una llar definitiva i joves, un col·lectiu, segons el parer del consistori, amb dificultats per accedir a la vivenda. 

Notícies relacionades

L’opció dels blocs prefabricats la va plantejar el febrer del 2018 l’ajuntament com una opció més ràpida i sostenible de crear vivenda social i poder alleujar la pressió de l’emergència habitacional de la ciutat. El consistori va preveure entregar els primers pisos a famílies en risc d’exclusió residencial a finals del 2018, però diversos problemes de licitació i construcció van retardar-ne l’edificació fins a l’agost del 2019. El primer Aprop es va aixecar a Ciutat Vella, en el carrer de Nou de Sant Francesc, amb espai per a 12 vivendes. La seva presentació va despertar certs recels al tractar-se d’una construcció realitzada amb materials reciclats (contenidors marítims rebutjats), però el seu resultat final va ser un edifici sostenible i digne que va acabar com a finalista en la categoria d’Arquitectura dels Premis FAD. 

Els de Ciutat Vella i Sant Martí no seran els únics, aquest dimarts també s’ha anunciat el resultat del concurs per a un tercer bloc de construcció modular prefabricada. La licitació l’ha aconseguit la proposta Loggia, presentada pels arquitectes Judith Crespo, Oihana García i César Vivas. Aquestes noves vivendes, 40, s’ubicaran a l’avinguda del Carrilet, a Sants-Montjuïc, amb una inversió prevista de 6,7 milions d’euros. Els terminis passen per redactar el projecte definitiu per poder licitar les obres a la tardor i començar a construir a finals del 2022. Els dos nous edificis més el bloc de Ciutat Vella sumaran en conjunt 82 allotjaments amb capacitat per a unes 200 persones.