Tradició adaptada a la pandèmia

Barcelona afronta una nit de Cap d’Any per brindar des del balcó

  • La ciutat porta les 12 campanades a cada districte i oferirà un xou pirotècnic des de Montjuïc per disfrutar des de casa

  • Els hotels conquisten el públic local com a única alternativa als domicilis, fins i tot amb muntatges a les habitacions

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Poques vegades ha sigut tan esperat el Cap d’Any com per deixar enrere aquest duríssim 2020 que s’acomiada també amb singularitat, i en el cas de Barcelona recuperant el pes que els balcons i les finestres han tingut durant tot l’any. Perquè la nit de Cap d’Any es podrà celebrar només a casa (o allotjats en hotels), amb l’únic incentiu dels focs artificials que es podran veure des de casa si l’alçada i l’orientació ho permeten. L’ajuntament marcarà les 12 campanades des de cadascun dels 10 districtes amb palmeres de focs artificials, i a continuació oferirà un petit festival pirotècnic d’un quart d’hora des d’una part alta de Montjuïc, sense públic.

L’especial muntatge organitzat des de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) pretén insuflar una mica de color a una nit de Cap d’Any de semiconfinament, ja que no es pot celebrar als restaurants ni a les discoteques, i estarà marcada pel toc de queda a la 1.00 hores a causa de la pandèmia. El consistori ha volgut descentralitzar la benvinguda al 2021 portant aquesta celebració discreta a la dimensió dels districtes. En cadascun s’ha triat un punt (en espais oberts), però que no es donaran a conèixer prèviament per motius de seguretat per evitar que hi vagi públic. Els quatre quarts es marcaran amb avisos de foc, i a continuació es llançaran 12 palmeres, cadascuna d’un color diferent, que marcaran l’equivalent a les campanades.

Com a colofó, i en vista de la impossibilitat de celebrar la tradicional concentració amb piromusical a Maria Cristina, s’ha optat per un festival de pirotècnia per contemplar des de lluny i sense aglomeracions. Serà en un punt alt de la muntanya de Montjuïc, sense accés presencial, on es cremaran 6.469 artefactes, que suposen més de 1.500 quilos de pólvora en 15 minuts. L’Icub promet un gran castell de focs visible des de tota la ciutat, «fins i tot de lluny» perquè es llançarà a gran alçada, però els que no tinguin vistes podran seguir l’espectacle per TV3.

L’única forma de menjar el raïm fora d’un domicili serà en algun hotel i estant allotjat. Però fins i tot així l’oferta és reduïda, ja que només una quarta part de la planta hotelera de Barcelona està en funcionament, i no tots els hotels tenen oferta específica de Cap d’Any, que normalment es limita a una part dels de quatre estrelles, i tots els de cinc.

Una nit sense turisme i més econòmica

Des de fa anys Barcelona era una destinació de primer ordre per acomiadar l’any per clima i oferta gastronòmica i lúdica, fins al punt de penjar el ple als hotels i a molts apartaments turístics. Però aquest 31 de desembre els llits reservats allotjaran barcelonins, que no volien cuinar o buscaven una celebració amb glamur fora de casa. El règim horari dels restaurants d’hotel (per als hostes) no és el mateix que el dels bars i restaurants, sinó que les seves taules poden estar actives fins a les 21.00 hores, quan ha de tancar tota l’activitat no essencial a Catalunya. Aquesta situació ha portat els establiments a organitzar sopars en horaris abans impensables, ja que en general es tracta de menús molt elaborats.

L’altra opció als hotels, però amb horari lliure, és celebrar íntimament la nit de Cap d’Any a l’habitació, recorrent al servei d’habitacions, que no té cap límit. No obstant, apunten fonts del Gremi d’Hotels de Barcelona, aquesta és una carta que només poden jugar els negocis de màxima categoria donat la inversió de recursos humans per servir un menú d’alta volada a cada habitació és alta. Els hotels actius es nodriran aquesta nit de públic local i de la resta de Catalunya essencialment, a preus molt per sota de l’habitual.

La nit, no obstant, estarà molt condicionada per les mesures de seguretat. Els que sopin als restaurants dels hotels trobaran a l’habitació el cotilló de la nit de Cap d’Any, però les tres hores ‘penjades’ s’hauran d’esperar allà o a tot estirar als espais comuns dels hotels (al 50% de l’aforament i sense servei de bar, només a l’habitació).

Notícies relacionades

La il·lusió de molts usuaris per aquesta opció, no obstant, ha reanimat els grans hotels. Al Majestic estan a punt de completar l’aforament per sopar al Solc (a les 18.30 hores), i amb creixents reserves del seu paquet Majestic Bubbles, per disfrutar de la mateixa bombolla en parella en una habitació amb sopar especial, allotjament i esmorzar per 538 euros. Un altre de gran luxe, l’Hotel W, també juga la doble carta del sopar en restaurant més allotjament (830 euros) i esmorzar, o l’opció d’un tiberi a l’habitació amb vistes panoràmiques.

Ben a prop, l’Arts està aconseguint una bona acollida als seus dos restaurants per sopar aviat, però també a les habitacions, o a suites Penthouse de 300 metres quadrats i a 150 d’alçada on es poden ajuntar fins a sis hostes per a un àpat que farà oblidar el 2020. A l’Eurostars Grand Marina, el client tria el paquet complet per 410 euros la parella, o diverses opcions ‘12 campanades’ per consumir a l’habitació. La cadena Catalonia porta la celebració a alguns dels seus establiments, com el Barcelona Plaza, on el combo costa 296 euros. I entre altres exemples, l’Alexandra brinda el seu menú amb habitació per només 235 euros per a dues persones.

Toc de queda i celebracions il·legals sota control