NADAL A BARCELONA

La vida del Raval dona brillantor a Sant Jaume

  • El projecte ‘Km 0’, que des de fa sis anys il·lumina el Nadal del Raval a partir d’arcs de llum que reprodueixen imatges de veïns, fabricats també per veïns, creua la Rambla i s’instal·la a la façana de l’ajuntament
  • La iniciativa, de la Fundació Tot Raval i la cooperativa Impulsem, ha retratat des del 2015 450 persones anònimes vinculades al barri i ha ofert oportunitats formatives a 53 i un contracte temporal a 32
La vida del Raval dona brillantor a Sant Jaume
6
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan va rebre el correu de la Fundació Tot Raval en el qual li explicaven que aquell any –el 2018– el projecte ‘Km 0’ volia mostrar la relació d’avis i àvies del barri amb els seus nets li va semblar una idea molt bonica, però no es va donar per convidada. Ella hi passa moltíssimes hores, al peu del canó de l’associació Diàlegs de Dona, però no viu al Raval. Però li van trucar per convidar-la directament a participar-hi, ja que el projecte vol mostrar la vida comunitària del barri, en la qual la Mercè és una peça important. I com sempre, no va dir que no; així que la imatge de la seva particular família il·lumina el Nadal del barri que tant estima des de fa tres anys. Però darrere de la fotografia de la Mercè amb vuit dels seus nets hi ha més història.

Hi apareix amb vuit nens, tots nets de cor, tot i que només dos són biològics. Dos més són nets de la seva parella i quatre fills de dos joves senegalesos que va conèixer el 2002, nouvinguts a Europa. La Mercè llavors feia classes de castellà de forma voluntària a l’Associació de Veïns del Casc Antic, i va ser una de les primeres persones que aquests joves van conèixer a Barcelona i de seguida la van començar a anomenar ‘mama Mercè’. I aquests altres fills de la ‘mama Mercè’ van créixer, i van tornar al Senegal a casar-se i van viatjar de nou a Barcelona amb les seves dones, que una de les primeres coses que van fer a l’arribar aquí va ser anar a conèixer la ‘mama Mercè’, a qui també van començar a anomenar ‘mama’, a més de vincular-se a Diàlegs de Dona. I, per descomptat, els seus fills són també els nets de la Mercè i havien de sortir en l’homenatge, que aquest Nadal il·lumina la façana de l’ajuntament.

La necessitat de crear vincles

La foto la van fer un estiu, recorda que feia molta calor, a la Rambla del Raval, i la sessió ja va ser un moment molt bonic. Aquell primer any van penjar la composició sencera, operació que es va fer molt complicada ateses les seves dimensions i pes, al carrer de Pintor Fortuny, tocant a la Rambla. «L’encesa de llums va ser un moment molt bonic, veure’ns allà. ¡La foto va arribar aviat al Senegal!», recorda la Mercè, que té cinc nets més que no apareixen a la foto (una perquè no havia nascut encara, tres perquè viuen a Granada i un últim al Senegal, que encara no han pogut reagrupar) tot i que d’alguna manera també hi són perquè la Mercè els recorda i cita. Aquest vincle de la Mercè amb aquells joves nouvinguts del mateix poble del Senegal a qui ensenyava castellà és molt representatiu d’una realitat molt present al barri. De moltes persones que arriben a la ciutat i necessiten crear un vincle, sentir-se acompanyats. 

Aquest any, per qüestions tècniques, han dividit la composició en dos. Una part és a Robadors, tocant a Sant Rafael; i l’altra, a la façana de l’ajuntament. La gran família de la Mercè és un –en el seu cas, dos– dels 128 arcs de llum que conformen la sisena edició del projecte ‘Raval km 0’. Quaranta-set d’ells il·luminen aquest any per primera vegada la façana de l’ajuntament i 81 il·luminen 15 carrers, espais i equipaments del Raval. La iniciativa és un projecte promogut per la Fundació Tot Raval i la cooperativa Impulsem per fomentar la dinamització comercial i social del barri. Una altra de les històries del Raval que il·luminarà durant totes les festes la façana del consistori és la d’Alexandra Salvador, que sempre s’havia considerat una mica Grinch i va acabar convertida en llum de Nadal. Ella i el seu gat, Mini Pitu, són uns altres protagonistes del projecte; iniciat el 2015, que aquests anys ha servit per oferir oportunitats formatives a 53 persones, i ha generat 32 contractacions temporals a persones a l’atur del barri i fotografiat 450 persones vinculades al barri. Els arcs de llum no només dibuixen veïns, treballadors i comerciants del barri, sinó que els elaboren també ells.

12 anys rescatant gats del carrer

El gat que apareix al costat de l’Alexandra a la foto en aquell moment no era seu. Era un dels que tenien al Jardinet dels Gats, entitat que rescata gats del carrer a Ciutat Vella des de fa més de 12 anys. «Em van oferir participar-hi i em va agradar la idea que el treball del Jardinet tingués també espai en el projecte. Vaig triar aquest gatet perquè era jove i ens va arribar ferit d’una pota. No podia treure qualsevol gat per a la foto. Aquest era fàcil de trastejar i mira, me’l vaig acabar quedant», recorda l’Alexandra, que també treballa en una entitat del barri. El primer any, el 2018, la seva llum il·luminava la Rambla del Raval amb Hospital, molt a prop de l’entrada del Jardinet. Aquest any els han elevat també a la façana del consistori.

Àgata Costantini s’emociona quan explica el projecte. «Fa que persones normals, el poble, ens sentim protagonistes», assenyala la dona, que regenta la botiga La Premsa d’Aquell Dia, al carrer de Joaquín Costa, negoci que van obrir els seus pares fa 26 anys. Primer al carrer del Tigre, davant La Paloma, i des de fa 14 anys a Joaquín Costa. El 2007 hi va participar amb el seu fill i van posar l’arc davant la botiga, on tenien la foto. L’any següent els protagonistes van ser els seus pares amb el seu fill (va ser l’any dels avis, en el qual va participar la Mercè). Tots dos brillen avui al costat mar de Sant Jaume. «La meva mare és gran i amb la Covid surt poc de casa, però va agafar un taxi per anar a l’ajuntament a veure’s», assenyala molt contenta.

¿Aquest any on serem, iaia?

Veïna del Raval des de sempre, Maite Roca es va passar la vida darrere d’un taulell. «Ja que no vaig poder disfrutar de fills, ja que em vaig passar la joventut treballant, disfruto de neta», explica orgullosa. Ella, el seu marit i la seva neta són, efectivament, uns altres dels veïns que brillen a la façana del consistori. El primer carrer on els van penjar va ser al carrer de la Cera, el seu carrer, on van tenir una botiga de banys durant tota vida. «La meva neta em pregunta cada any: ‘Iaia, i aquest any on serem?’. I quan vaig preguntar i em van dir que a l’ajuntament vaig pensar: ‘Déu ni do’», diu aquesta dona, veterana dels moviments veïnals del barri i activista en la promoció de la cultura popular catalana.

Notícies relacionades

La instal·lació a la façana del consistori, promoguda en col·laboració amb l’ICUB un any en què la crisi social vinculada a la pandèmia ha fuetejat de forma especialment crua el Raval, és obra dels dissenyadors Maria Güell i Curro Claret. Les fotos originals en què s’han inspirat els 50 arcs de llum van ser realitzades en les diferents edicions del projecte pels fotògrafs Maria Espeus, Laia Albert i Jordi Puig.

Algunes d’aquestes imatges –n’hi ha 450 en total– i una petita explicació de les boniques històries que hi ha darrere (com les de la Mercè, l’Àgata, l’Alexandra o la Maite), formen una petita mostra a l’entrada de l’ajuntament, a l’espai de les cavallerisses, que es pot visitar de forma gratuïta mentre duri la instal·lació (mentre durin les festes). Mereixen també una visita, i una tarda de passeig pel barri, la resta de llums, instal·lats, com els últims cinc anys, per diferents carrers i espais culturals i comunitaris del barri, amb l’objectiu de dinamitzar el comerç local aquest any tan difícil.