El projecte de la ciutat per al 2021

Valls votarà a favor dels pressupostos de Colau

  • Barcelona pel Canvi avalarà els comptes i s’abstindrà en el cas de les ordenances fiscals
  • El regidor critica el govern de BComú i el PSC per fer-se la foto només amb Maragall
  • Els comptes tenen assegurat prosperar gràcies al recolzament d’ERC, anunciat aquest diumenge
zentauroepp48696962 manuel valls190619111832

zentauroepp48696962 manuel valls190619111832 / LLUIS GENE

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona pel Canvi votarà en el ple de dimecres a favor del projecte de pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona per al 2021. És una posició que el president del grup, Manuel Valls, ha justificat per responsabilitat, i per què hi ha hagut negociació amb el govern, a diferència de l’any passat. Llavors, l’ex primer ministre francès va votar en contra dels comptes. Barcelona pel Canvi s’abstindrà en el cas de les ordenances fiscals, amb el projecte de les quals ha discrepat considerablement.

Valls ha anunciat la seva posició en una compareixença en la qual ha criticat amb duresa el govern de Barcelona en Comú i el PSC, i els seus líders, Ada Colau i Jaume Collboni, per fer-se la foto diumenge amb el president del grup d’ERC, Ernest Maragall, quan no és l’únic grup de l’oposició que ha negociat el projecte. Una cosa que ha considerat una manera de Colau d’intentar redimir-se del «pecat original» amb el qual va aconseguir reeditar l’alcaldia gràcies al seu recolzament en la investidura.

Som una força política amb tanta capacitat d’influència que decidim qui governaria Barcelona

«No hem vingut a buscar la foto amb Colau, amb Collboni i encara menys amb Maragall. Hem vingut a ser útils per als ciutadans, a fer política en el millor sentit. Teníem clara la nostra decisió i no la canviem, malgrat la mala jugada. Donarem el nostre recolzament als pressupostos municipals per al 2021. Votarem a favor perquè Barcelona i els barcelonins mereixen que tots estiguem a l’altura de les circumstàncies», ha argumentat el regidor.

Negociació diferent a la del 2020

«La negociació d’aquests pressupostos es va encarar d’una manera molt diferent a les del 2020, quan (el govern) només va voler asseure’s amb ERC. Els del 2021 són molt importants davant la greu situació en la qual es troba Barcelona. Dels pressupostos depèn en gran part la recuperació de l’economia de la ciutat i el futur de molts barcelonins a l’atur», ha afirmat Valls. L’any passat Barcelona pel Canvi va votar en contra dels pressupostos per al 2020.

Aquesta vegada, ha remarcat, el diàleg entre el grup i el govern de Barcelona en Comú i el PSC s’ha prolongat «setmanes». «Són moments d’excepcionalitat. Hem de trobar consensos i les ideologies han de quedar aparcades. Hem de trobar solucions», ha afegit. «No dubtem a recollir la mà estesa», ha afegit l’ex primer ministre francès, que ha afirmat que el seu grup sap què és exercir la responsabilitat: «El nostre primer gest de responsabilitat va arribar en la investidura», ha remarcat al·ludint que els seus vots van ser decisius perquè Colau repetís com a alcaldessa de Barcelona o, més aviat, perquè Maragall no fos alcalde.

La fotografia d’un veto

Els pressupostos i les ordenances també porten el seu segell, ha dit Valls, que ha denunciat l’actitud del govern de Colau: «Ha jugat a la petita política. En lloc d’enviar un missatge d’unitat, que és el que demana la societat, sense blocs ni vetos, el tripartit municipal ha optat per actuar en clau electoral. La fotografia d’ahir, precipitada, de la presentació de l’acord no era la de la unitat. Era la fotografia d’un veto a aquells que els incomoden».

 «Barcelona pel Canvi és una força política amb capacitat i influència i intervenció en el consistori. Tanta, que vam decidir qui governaria. Colau amb Collboni, comuns amb socialistes. Si no avui no estarien governant. Aquesta decisió, per sort, continua marcant l’agenda», ha afegit, abans de carregar contra el grup d’Ernest Maragall: «Que ERC marqui l’agenda ens preocupa. És un partit incapaç d’anteposar el benestar dels ciutadans a les seves aspiracions electorals».

Notícies relacionades

Valls ha afirmat que l’alcaldessa només pensa a «redimir el pecat original de la seva elecció», i li ha recordat que existeixen majories alternatives que poden explorar-se. «Encara és més decebedor el paper que ha jugat el PSC. Ha abaixat el cap, sense lideratge, i ha preferit la comoditat del tripartit».

Sobre les ordenances fiscals, que també es voten dimecres, la companya de grup de Valls, Eva Parera, ha afirmat que la negociació de Barcelona en Comú ha aconseguit, entre altres aspectes, «fraccionar molts pagaments, com els de la taxa de terrasses». «No és suficient, és un primer pas», ha dit, i ha confiat que en els pròxims mesos hi hagi modificacions. Així ha justificat l’abstenció de Barcelona pel Canvi en aquesta qüestió.