Regulació

Barcelona frenarà l’obertura de nous locals de joc i apostes

  • El consistori incrementa a 800 metres la distància mínima dels establiments i les escoles

  • La restricció municipal serà aprovada de forma definitiva durant el primer trimestre del 2021

Bingo Billares, a Barcelona

Bingo Billares, a Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona no té competències per regular el joc però sí eines urbanístiques per posar traves al sector, que és una cosa que considera necessari per minimitzar les conseqüències més negatives d’aquest hàbit en el terreny sanitari –addicció, ludopatia– i el terreny social –ruïna econòmica, especialment en famílies vulnerables. I aquest camí secundari és el que el consistori ha iniciat aquest dijous, després que fa un any suspengués la concessió de noves llicències per dissenyar les mesures.

La idea de la iniciativa és que les restriccions siguin tan dures que obrir un nou negoci d’aquest gènere sigui impossible a la ciutat. En l’actualitat hi ha a Barcelona 51 negocis d’aquest àmbit: 35 salons de joc, 15 bingos i un casino que no es veuran afectats per les noves normes.

La comissió de govern ha aprovat de forma inicial un pla d’usos que incrementa de forma significativa la distància mínima entre els locals de jocs d’atzar. En l’actualitat, els establiments d’aquest tipus han d’estar com a mínim a 100 metres dels equipaments d’usos protegits. La nova normativa preveu que un establiment estigui com a mínim a 800 metres de qualsevol centre educatiu, és a dir, escoles infantils, centres d’educació infantil primària i secundària, batxillerat, formació professional, centres de programes de formació i universitats.

En el cas de les biblioteques, els centres de serveis socials, centres cívics, casals de joves i de barri, centres del Servei d’Ocupació de Catalunya i centres de salut (d’hospitals a centres de seguiment de drogodependents passant per centres de salut mental i centres i hospitals de dia), la distància mínima obligatòria serà de 450 metres.

Suspensió de llicències

Segons l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb aquestes restriccions «pràcticament no es podran obrir noves cases d’apostes», perquè les distàncies establertes ho faran impossible. Ara, les noves normes estaran dos mesos en consulta pública. La previsió és que les noves distàncies s’aprovin definitivament en el ple municipal durant el primer trimestre del 2021. Fins aleshores, continuarà vigent la suspensió de llicències.

Notícies relacionades

«No pretenem fer cap prohibició genèrica. No estem en contra del joc com a tal, però parlem d’apostes amb diners, amb publicitat i amb un risc d’addiccions elevat entre la població més vulnerable, especialment joves amb un problema que els afecta a ells i al seu entorn», ha dit Colau, que ha presentat la regulació juntament amb el ministre de Consum, Alberto Garzón, després d’una reunió entre tots dos.

L’alcaldessa ha citat algunes xifres de l’enquesta EDADES, que elabora el Ministeri de Sanitat: durant l’últim any, el 6,7% de la població entre 15 i 64 anys va jugar diners ‘online’ i un 63,6% ho va fer de manera presencial, un 3,5% i un 59,5% més que fa dos anys, respectivament. «Les famílies amb menys recursos són les que més tendeixen a creure que amb un parell de clics poden resoldre les seves dificultats econòmiques», ha remarcat el ministre.