Menjars nadalencs

Baixa el llamàntol, puja el raïm

  • Mercabarna preveu comercialitzar aquest Nadal 96.000 tones d’aliments, un 4% menys que el 2019 per la pandèmia
  • La caiguda serà de més del 20% en el cas del peix i marisc per la menor demanda dels restaurants
  • Les famílies han comprat més fruites i hortalisses, però una orada de quatre quilos només l’adquireix un professional 
Barcelona 14 12 2020 Barcelona Los mayoristas de alimentos frescos informaran de las tendencias de consumo  precios y previsiones de venta de cara a Navidad  Con la presencia de Carme Ruscalleda  AUTOR  JORDI OTIX

Barcelona 14 12 2020 Barcelona Los mayoristas de alimentos frescos informaran de las tendencias de consumo precios y previsiones de venta de cara a Navidad Con la presencia de Carme Ruscalleda AUTOR JORDI OTIX / JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Baixa el preu dels llamàntols, com el de gairebé tot el marisc, amb excepcions. La gamba llagostinera augmenta un 20%. Puja el raïm: males collites a diversos països. La venda global d’aliment es redueix un 4%. Són algunes de les dades que han ofert els majoristes de Mercabarna aquest dilluns, al presentar les seves previsions de consum per a aquest Nadal diferent de sopars sense cunyats. Un acte amenitzat per la cuinera Carme Ruscalleda, que ha defensat el producte local i ha omplert l’estómac dels assistents amb ostres, salmó, capó i pintada.

S’acosten les que potser siguin les festes més atípiques des de la Guerra Civil, amb tots els matisos entre aquella situació i l’actual, que són molts. Es fa complicat que les famílies puguin reunir-se, d’entrada per la limitació a sis persones per trobada. I tot i que s’augmenti a 10, que no està gens clar, molts tampoc en tindrien prou amb aquest número.

Però el que més pesa és la incertesa sanitària: s’estén la sensació que és millor ser prudent. Que ara, a pocs mesos perquè la vacuna se subministri de forma massiva, encara té menys sentit córrer riscos. Tot això convida a menjars nadalencs a casa i amb una alineació limitada.

Els restaurants

Mercabarna té en compte tots aquests factors, i els majoristes de peix i marisc, de fruita i hortalissa i d’au han posat aquest dilluns algunes xifres a aquestes festes atípiques que s’acosten. Tot i que són previsions que poden variar aquest any complex, els majoristes donen per fet un descens de la demanda d’un 4%: van comercialitzar més de 100.000 tones d’aliments el 2019 i ara calculen que la xifra serà de 96.000 tones: entre 90.000 i 91.000 tones de fruites i hortalisses, unes 5.000 de peix i marisc (un 75% fresc i un 25% congelat) i unes 100 tones d’aus criades a l’aire lliure: 15.000 animals, entre capons, ànecs i galls dindis. Segons l’expert Josep Capdevila, en aquest camp l’increment de compra familiar també ha pal·liat la pèrdua en restaurants.

El descens general s’atribueix a les restriccions dels restaurants, oberts al 50% i amb el sopar limitat pel toc de queda, tot i que per cap d’any i Nadal el límit es relaxi i passi de les 22.00 a la 1.30. Si és que aquesta ampliació es manté. Els majoristes han explicat que l’any del confinament algunes pèrdues s’han compensat amb canvis, obligats, d’hàbit. Està clar que el forat és als productes que dirigeixen al que es defineix com el canal Horeca (hotels, restaurants, cafeteries).

Comparant preus de la primera setmana de desembre del 2019 i del 2020, s’aprecia una baixada de preus general, tot i que en alguns casos hi ha increment. Els majoristes han encunyat una campanya optimista: Aquestes festes, recuperem l’alegria amb la bona cuina.

Mala collita

El vicepresident del Gremi de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, Pere Prats, ha explicat que els productes d’aquest apartat pujaven de mitjana un 2,2% aquest any fins a estabilitzar-se al novembre. Les fruites i verdures han mantingut el seu nivell de consum, perquè el que no s’ha menjat en restaurants s’ha comprat de més en domicilis.

Hi ha productes que seran més cars per motius diferents. Destaca el cas del raïm, que costarà més per la mala collita de diversos països productors, entre els quals destaca Itàlia. Mercabarna comercialitzarà durant la setmana de cap d’any 500 tones de raïm. Tot el desembre, es posaran al mercat 9.600 tones de pinya i 70 de cireres.

Notícies relacionades

En el cas del peix i el marisc, els problemes han sigut més grans. Perquè tot i que mengis més peix a casa «no compraràs una orada de quatre quilos», ha remarcat el president del Gremi de majoristes de peix, Ángel Máñez. Un exemple que explica que al seu sector la caiguda prevista de la demanda sigui d’entre un 20% i un 30%: per les peces que habitualment només compra un professional i que no comprarà ningú.

Máñez ha advertit que el mal temps al nord d’Europa podria incrementar preus, però ha esbossat l’escenari que s’estudia actualment: l’orada salvatge, un 22% més barata; el salmó, un 29,5%; el lluç de palangre, un 6,7%, com la cua de rap d’importació. Del preu del marisc ha recalcat que depèn de les últimes captures, però a hores d’ara el llamàntol del Canadà baixa un 8% i el local, un 4,3. L’ostra, un 1,6%. La gamba puja un 3,3% i, al front dels congelats, la gamba llagostinera serà un 20% més cara.