urbanisme

Aquestes són les noves obres que afectaran la mobilitat a Barcelona

L'ajuntament adverteix de l'inici de diversos treballs i recomana utilitzar rutes alternatives

Diagonal, Aragó i la ronda de Sant Antoni són alguns dels carrers afectats per les millores

Aquestes són les noves obres que afectaran la mobilitat a Barcelona

JORDI COTRINA

Es llegeix en minuts

El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha alertat que a partir d’aquest dilluns hi haurà afectacions en la mobilitat a causa de diferents obres de millora de l’espai públic i d’infraestructures en diversos punts de la ciutat, en alguns casos, vies principals. Per aquest motiu, demana a la ciutadania «planificar els desplaçaments i preveure un temps addicional de viatge».

L’objectiu de les intervencions és «avançar cap a una ciutat més sostenible, segura i saludable», potenciant els desplaçaments a peu, en transport públic o amb bicicleta. El Comitè d’Obres i Mobilitat ha treballat per minimitzar les afectacions i la Guàrdia Urbana efectuarà les desviacions corresponents.

El consistori recomana a aquells ciutadans que es moguin en vehicle privat que, en la mesura possible, evitin desplaçar-se pels entorns on s’estan executant les obres i que utilitzin itineraris alternatius. També es recomana planificar amb temps els desplaçaments i preveure un temps addicional per als seus viatges, a més d’informar-se prèviament de les afectacions a través dels canals de comunicació municipals.

El col·lector de Diagonal

L’afectació més important començarà dilluns a la tarda amb el tall de la calçada central de l’avinguda Diagonal –des del carrer Roger de Llúria fins a Aragó– per ampliar el col·lector situat en aquest àmbit.  La finalitat és adaptar el sistema de clavegueram als efectes del canvi climàtic. Els itineraris alternatius a la Diagonal seran bàsicament el carrer d’Aragó o Mallorca, per als vehicles que circulin en sentit Llobregat. Els que es desplacin en sentit Besòs, des del tronc central de la Diagonal seran desviats obligatòriament pel carrer Rosselló i els que entrin a la Diagonal pel lateral, des del passeig de Gràcia, hauran de baixar per Pau Claris per anar a buscar el carrer de València.

Mentre durin les obres, el passeig de Sant Joan perdrà la continuïtat a l’altura de la plaça de Jacint Verdaguer (connexió mar-muntanya) i per tant, caldrà utilitzar també altres vies alternatives. Les vies transversals que creuen la Diagonal es mantindran obertes, amb algunes afectacions en moments puntuals i el lateral muntanya continuarà tal com està actualment, informa l’ajuntament.

La mateixa font destaca que en tot moment es garantirà l’accés a guals i vehicles d’emergències. D’altra banda, i en relació amb la circulació d’autobusos, les obres comportaran l’anul·lació de sis parades i afectaran vuit línies, sis de TMB (6, 33, 34, V-19, D-50 i 19) i 2 de Tugsal (N-1 i N-4), que hauran de modificar el seu recorregut. Per cobrir el servei es crearan tres parades noves i també s’utilitzaran parades ja existents. Les tasques de millora es faran de dilluns a divendres de 8.00 a 20.00 hores, i tindran una durada de 14 mesos. L’ocupació viària més important durarà fins al juliol del 2021, a partir d’aquí s’anirà reobrint progressivament el trànsit en algunes de les vies afectades.

En ple centre de Barcelona

El mateix dia s’iniciaran les obres principals a la ronda Universitat, que tenen per objectiu guanyar voreres i espai verd i reduir de quatre a dos els carrils de trànsit actuals. La intervenció pretén facilitar els desplaçaments a peu i la vida comercial. Es portarà a terme en dues fases, primer es treballarà en el costat mar i després de festes, en el de muntanya. Els treballs s’executaran principalment entre setmana i en horari diürn, malgrat que també hi haurà activitat en cap de setmana i en horari nocturn. En els moments de màxima afectació les obres comportaran l’ocupació de quatre carrils de circulació, dos per costat. 

Per garantir la mobilitat es redistribuirà l’amplada dels carrils actuals per mantenir sempre com a mínim dos carrils de circulació i un de bus en servei. Es preveu que l’actuació finalitzi el mes de març del 2021.

Millores a la xarxa de bus

Aquest cap de setmana acabaran les obres d’ampliació dels carrils bus del tram central de la Diagonal, entre Francesc Macià i Roger de Llúria. Les tasques han suposat canviar la secció actual de sis a cinc carrils de circulació (un carril bus i dos carrils de circulació en sentit Llobregat, i un carril bus i un de circulació en sentit Besòs). Les obres obligaran a tallar el sentit Besòs del tronc central, entre la plaça Francesc Macià i passeig de Gràcia, aquest diumenge al matí fins a les 15.00 hores, mantenint operatiu el sentit Llobregat. A partir d’aquella hora, s’obrirà el pas des de Francesc Macià i es treballarà al costat de muntanya de la calçada, mantenint un carril de circulació en sentit Llobregat, entre el passeig de Gràcia i Francesc Macià. 

El dilluns 23, també a l’avinguda Diagonal, entre Pius XII i Zona Universitària, s’implanta un segon carril bus de sortida de la ciutat, que substitueix un carril de circulació i permetrà que els autobusos sense parades puguin avançar els que estan aturats. L’actuació finalitzarà el dimecres 25 i els treballs es portaran a terme en horari nocturn, quan afectarà dos carrils de circulació.

Posteriorment, a partir del 30 de novembre, començaran els treballs a l’avinguda d’Esplugues, entre la glorieta del Roserar del parc de Cervantes i el carrer de González Tablas, per crear un nou carril bus d’entrada a la ciutat, que substituirà un carril de circulació. La intervenció està previst que duri fins al 3 de desembre. Les tasques es faran en horari diürn i comportaran la supressió d’un carril de circulació. La creació d’un segon carril bus al tronc central de la Gran Via (entre el passeig de Gràcia i Marina) ja ha finalitzat. I en els pròxims dies acabaran les obres de millora de l’accés dels autobusos a l’estació del Nord i començaran les de Sant Andreu Arenal.

Nous carrils bici a Aragó i el passeig de la Zona franca

En paral·lel, aquest cap de setmana prossegueixen els treballs per implantar un carril bici en sentit Llobregat al carrer d’Aragó, entre Meridiana i el carrer de Tarragona. Tindrà 4,8 quilòmetres i suposa eliminar un carril de circulació a tot el recorregut. Les obres duraran fins a mitjans de gener. 

Es treballa en paral·lel en dos trams: Pau Claris – Meridiana i Tarragona – Pau Claris, principalment durant els caps de setmana en horari diürn (ocupant dos carrils de circulació) i entre setmana, en horari nocturn (ocupant tres carrils de circulació). 

Et pot interesar

També segueix endavant la creació d’un nou carril bici al passeig de la Zona franca, entre la plaça Cerdà i el carrer de Motors. En aquesta via s’habiliten dos nous trams de carrils bici unidireccionals als dos costats, sumant 3,6 nous quilòmetres d’infraestructura ciclista i eliminant dos carrils de circulació, un per sentit. Les tasques es fan entre setmana en horari diürn (ocupant un carril de circulació per sentit), però també durant els caps de setmana (ocupant dos carrils de circulació per sentit), amb alguna intervenció molt puntual a la nit. La previsió municipal és finalitzar les obres al mes de gener. 

Per informar la població, s’han penjat cartells als entorns dels àmbits d’obres, a més de fer-ho a les parades i a l’interior dels autobusos, en relació amb les afectacions de més llarga durada. Des de dilluns es desplegaran informadors al tram central de l’avinguda Diagonal per avisar els usuaris d’autobús dels canvis a les parades per les obres del col·lector. Es farà difusió de les afectacions via xarxes socials i a través dels mitjans de comunicació i també s’avisarà els conductors mitjançant els plafons d’informació variable situats a tota la ciutat. El detall de les actuacions es podrà consultar a la web d’obres (barcelona.cat/obres) i les afectacions viàries a la web de mobilitat (barcelona.cat/mobilitat) i a la de TMB (www.tmb.cat).