«Barcelona no pot ser el desaigüe de les destinacions que no volien aquest tipus de turisme»

El president del Gremi d'Hotels reivindica l'oportunitat de reconduir el sector a la qualitat

Reclama tests d'antígens si encara no hi ha vacunes per als futurs viatgers que visitin la ciutat

zentauroepp55847994 bcn mestre201121104445

zentauroepp55847994 bcn mestre201121104445 / FERRAN NADEU

8
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Més de 300 hotels tancats i barrats (fins i tot tapiats) a la mateixa Barcelona que fa un any va allotjar nou milions de turistes només en aquests llits retraten els efectes «catastròfics» de la pandèmia al sector. Pitjor encara, si es té en compte que els 118 oberts estan pràcticament buits. Res a veure amb el panorama que es va trobar quan va arribar al càrrec, fa més d’un any, el nou president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestre. En uns mesos ha hagut de reordenar tots els reptes de l’hoteleria local, que ha passat de la sobredosi d’èxit a l’amenaça de fallida. Però enmig de la crisi, l’empresari també veu una oportunitat de «millorar» i esborrar la «política erràtica» que va conduir que Barcelona exercís, segons la seva opinió «una mica de desaigüe de totes les destinacions que no volien aquest tipus de turisme».  No vol que ho torni a ser.

Des del fòrum de debat Primera Plan@ d’EL PERIÓDICO assegura, per via telemàtica, que els hotels de la ciutat estan preparats per reobrir, quant a instal·lacions i a la formació del seu personal. No obstant, el calendari incert de la crisi sanitària manté el sector aterrit i en suspens. «No veiem la sortida del túnel, perquè depenem de la demanda, bàsicament internacional, i les perspectives encara són molt dolentes», afirma des del seu despatx.

«Aquesta crisi ha demostrat que, tot i que molts no ho vulguin veure, el turisme afavoreix tota la ciutat»

Jordi Mestre

President del Gremi d’Hotels de Barcelona

En el col·loqui ‘El repte de la supervivència i la recuperació dels hotels de Barcelona’, Mestre és crític en el passat i el present. Primer, per les polítiques locals sobre turisme i hoteleria dels últims anys. «Ha millorat una mica amb el PSC [a l’equip de govern]», matisa, però ara és moment de resetejar i buscar expressament el «viatger de negocis, cultural, gastronòmic o esportiu», entre d’altres, «perquè si no, vindrà el que no volen els altres». I en aquest sentit al·ludeix tant al turisme de borratxera com a fenòmens que van del top manta a l’ocupació delictiva o el tràfic de drogues, enumera.

Mestre, que també presideix Selenta Group, confia que les campanyes que prepara Turisme de Barcelona, com va avançar aquest diari el dia 11 de novembre, potenciïn aquest avenç a la «qualitat», «no només en termes econòmics sinó de civisme» o d’interessos del visitant.

Però també arremet en el dia d’avui, com altres patronals, contra la política d’ajuts de les administracions. «Esperàvem més, a més de crèdits ICO, ertos o pròrrogues de pagament», en especial quant a impostos, ja que molts hotels «han ingressat zero euros en vuit mesos», insisteix, abans dels successius confinament, restriccions, tancament de fronteres o forrellats de l’hostaleria i els municipis els caps de setmana.

Un hotel és un hotel

El president de la patronal de Barcelona lloa l’esforç dels establiments oberts per abocar-se alternatives al desert turístic, com promocions i reclams per al client local o reformular-se temporalment com a ‘colivings’ i ‘coworkings’. Però assumeix que els hotels estan dissenyats com a allotjament i que la resta de recursos no són suficients.

«Esperem que hi hagi un punt d’inflexió ràpid, si no, hi haurà molts tancaments, d’hotels i altres negocis»

Fent balanç de la paràlisi que ha viscut l’activitat que representa, reflexiona: «Si s’ha de treure una cosa positiva d’aquesta situació catastròfica és que per fi tothom s’ha adonat de la importància del turisme». L’hoteler rememora l’anterior crisi del 2009, que «no va ser tan greu per a Barcelona perquè tenia turisme» (internacional). Recuperar-lo ara serà qüestió de confiança, per a la qual cosa reclama un corredor segur amb un test d’antígens per als viatgers. «Si es va fer a les Canàries es pot fer aquí», diu. Tret que la vacuna estigui prou estesa quan es reprenguin les connexions aèries amb altres països afectats.

L’horitzó, al qual no s’atreveix a posar dates, està avalat per la «reputació i prestigi de Barcelona». «El turisme de negocis i oci ha vingut per quedar-se», manté des del lleuger consol que la situació que viu la ciutat és comparable a la de moltes grans destinacions europees. «És important fer els deures per estar preparats», cosa que tradueix en «treballar pel turisme que tots volem».

¿Hi ha risc que alguns establiments hagin de baixar pel camí? «Esperem que hi hagi un punt d’inflexió ràpid, perquè si no, hi haurà molts tancaments» d’hotels i altres negocis, afirma, al·ludint a una estimació d’una possible pèrdua del 30% de negocis (de tot tipus) a la ciutat.  

«¿Per què s’han de tenir complexos per ser turístics? És una font de riquesa. ¡Que guanyin diners als seus països i se’ls vinguin a gastar aquí!»

Sorgeix la inevitable comparativa amb Madrid, on no s’han deixat d’obrir hotels mentre a Barcelona es passava el forrellat per frenar una possible saturació. Ho atribueix «tant a l’administració local com autonòmica i a la política fiscal» de la capital, convertida en «competidor seriós», a qui només li falta el mar, diu fent broma. Esmenta el Four Seasons, vetat a Barcelona i al qual Madrid va donar tantes «facilitats».

Després de la Covid-19

Notícies relacionades

En aquest sentit, quan la situació millori, tocarà parlar de les modificacions del PEUAT. «El bo és que l’ajuntament se’l plantegi», perquè «és una contradicció que al reformar un hotel s’hagi de renunciar al 20% de places. Som els primers interessats en posar al dia les instal·lacions i optar al client de qualitat». 

Per acomiadar-se, Mestre dispara contra la tesi que «s’ha de deixar de ser turístics i ser industrials o apostar per la digitalització». El president del gremi aplaudeix millorar el PIB en aquests àmbits, però sense «deixar caure el del turisme». «Espanya i França són punteres a nivell mundial. És la nostra font de riquesa principal», clama. «¿Per què ara tenim complexos de ser turístics?». Diu compartir amb el sector la idea que si no hi ha petroli, però sí altres atributs (cita el clima, la cultura, la gastronomia o l’oci), el millor és fer-ho bé i treure’ls partit. «Que vinguin a gastar els diners aquí», afirma. 

Només 118 hotels estan oberts a BCN

 

El balanç que fa setmanalment el Gremi d’Hotels de Barcelona retrata l’efecte de les restriccions vigents fins ara. Només 118 hotels (un 26,94% del total, aquest divendres) es mantenen oberts després de gairebé una vintena de nous tancaments temporals des d’octubre. Des que va acabar el confinament, n’han arribat a reobrir 160, però molts s’han rendit en vista de l’absència de viatgers i les limitacions de la mobilitat els caps de setmana. Segons les previsions de la patronal, només un té previst reobrir aquest mes, i una quinzena podrien fer-ho al desembre, tot i que molts ho decideixen sobre la marxa. 
L’ocupació mitjana ha baixat en les últimes setmanes fins al 5%, cosa que provoca que molts establiments intentin mantenir-se actius amb alternatives a l’allotjament tradicional. Com va informar EL PERIÓDICO l’octubre passat, cada vegada més ofereixen opcions d’allotjament de llarga durada (alternatiu a compartir pis) a preus especials, i opció d’utilitzar com a oficina (‘coworking’) les seves zones comunes o les seves habitacions (segons restriccions). També es promouen els sopars amb allotjament a preus de ganga o fins i tot les estades per hores. 

Ajuts que no arriben sobre impostos i lloguers

La restauració i l’oci han protagonitzat moltes mobilitzacions en les últimes setmanes, mentre que el sector hoteler ha reivindicat més discretament ajuts urgents que no arriben. La patronal afirma que han de ser contundents i equiparables a l’afectació per les restriccions. En matèria de lloguers, veuen «insuficients» els passos fets, que no donen solucions als establiments tancats ni als que malviuen. Demanen bonificacions per a tots els afectats per les mesures preventives. En concret, partint del decret llei 34/2020, reclamen l’aplicació d’una bonificació del 50% sobre la renda de lloguer dels hotels tancats, i un altre tant per als oberts partint de les habitacions i serveis que no estiguin ocupats o en funcionament. Pel que fa a impostos i taxes, sol·liciten la rebaixa de l’IBI tant a nivell estatal com a municipal. Específicament, l’exoneració del 50% i l’ajornament de la resta fraccionada i a pagar a partir del 2023, en quatre anys. Referent a l’IAE i taxes municipals com escombraries, terrasses o guals, demanen l’exoneració del 100% des de març del 2020 i per tot el temps afectat fins a tornar a l’estabilitat.

Mantenir la lluita contra l’allotjament il·legal

Fa anys que els hotelers ataquen l’allotjament il·legal de la ciutat, al qual responsabilitzen de problemes de convivència i també de la degradació d’una part del turisme que ve només motivada per preus barats i gresques. En aquest sentit, es congratulen que ara Airbnb consideri la creixent pressió regulatòria exercida des de Barcelona, Amsterdam o Londres com a un factor de risc per a la seva sortida a borsa. Malgrat els molts desacords entre el gremi i l’ajuntament de Colau, el sector aplaudeix la batalla de Barcelona com a exemple internacional de lluita contra els pisos turístics il·legals. La mateixa tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, considera que «les màfies han trobat espai en aquestes plataformes», que tenen sota la lupa. La patronal també és crítica amb la nova regulació de les habitacions turístiques per dies a pisos particulars (llars compartides), que creuen que serà un colador per al frau. La pandèmia ha paralitzat molts fronts per falta de turistes, però Mestre assegura que quan la situació millori insistiran en la modificació pendent del pla especial urbanístic d’allotjament turístic.