EQUIPAMENT ESSENCIAL

Els bombers de l'Eixample sumen una dècada de seu provisional

L'històric parc del carrer de Provença va ser enderrocat perquè el Clínic pogués créixer

El conveni firmat el 2006 estipulava que l'hospital costejaria una nova caserna abans del 2013

zentauroepp55836847 barcelona 11 11 2020  solar o espacio de la calle proven a e201111180912

zentauroepp55836847 barcelona 11 11 2020 solar o espacio de la calle proven a e201111180912 / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ampliació de l’Hospital Clínic posa en perill l’actual aspecte del recinte de l’Escola Industrial, és a dir, la possible ocupació del que va ser Can Batlló pel centre sanitari augura poc futur als equipaments esportius que acull i a la zona com a pulmó verd i de mobilitat transversal de l’esquerra de l’Eixample. Però aquest no és el primer espai ciutadà que amenaça la necessitat de creixement del que es considera el 21è centre sanitari millor del món. El 2006, la mirada de l’hospital es va posar al veí parc de bombers de l’Eixample. Llavors es va considerar que el terreny que ocupava al carrer de Provença el vaixell insígnia del cos era el lloc idoni per ampliar el Clínic. Així que, el 2010, el picot es va carregar l’edifici històric, ‘la Central’, que és així com anomenaven els bombers el parc de l’Eixample, no en va no només era el més gran i el que més sortides efectuava (i efectua) sinó el que acollia totes les associacions i comandaments del cos. Per acollir, fins i tot acollia tornejos de voleibol professional al seu pavelló. I estava allà des del 1932.

Avui dia, el que va ser ‘la Central’ dels bombers és un solar ple de males herbes

Avui dia, el que va ser la catedral dels bombers és un solar que només serveix per acollir males herbes i altres espècimens, i la caserna de l’Eixample està en un edifici prefabricat al parc de Joan Miró amb sentència ferma de demolició pendent d’execució per estar en zona verda. Mentrestant, el Clínic continua sense realitzar la seva ampliació (o el seu nou hospital) i no considera el solar que va deixar la urgent demolició de ‘la Central’ dels bombers una bona alternativa. En aquest context, el parc de l’Eixample fa una dècada que està en una instal·lació provisional i acumula un retard de set anys en l’entrega d’una nova caserna que havia de costejar l’hospital. «El Clínic deu a l’ajuntament un parc de bombers firmat per conveni». Ni més ni menys. Així de clar s’expressa Oriol Salvador, portaveu de CCOO de Bombers de Barcelona.

També el convent de les Germanetes

És cert, ho diu l’acord que van firmar el 2006 ajuntament i hospital. El conveni estipulava un canvi d’espais per permuta (el consistori passava el terreny de Provença al Clínic i el centre sanitari cedia el solar de les Germanetes a Barcelona), i l’acord deixava clar, també, que l’hospital es feia càrrec de l’import d’aixecar el nou edifici sanitari i el nou parc de bombers a la cantonada del carrer de Provença amb el de Villarroel. És més, l’addenda del conveni firmada el 2009 marcava una data clara: «abans de l’estiu del 2013». I així fins ara. Un altre detall que cal recordar, el solar de les Germanetes, ocupat per l’antic convent de les Germanetes dels Pobres, el va comprar el Clínic el 2001 per ampliar per allà. El 2004 el convent es va enderrocar.   

La seu provisional té una sentència de demolició pendent d’execució per ocupar una zona verda

A hores d’ara, el futur del nou parc de bombers de l’Eixample és incert: massa peces d’un trencaclosques per encaixar. Sobre la taula figura un conveni incomplert i la recerca d’un nou espai per a l’ampliació del Clínic. La ubicació que es decideixi requerirà segurament un nou acord i que, segons quina sigui la decisió, pot implicar més institucions (l’Escola Industrial, per exemple, és de la Diputació). Sense oblidar que el solar de l’antic parc de bombers de l’Eixample ja no és municipal, sinó propietat del Clínic. Tampoc és clar que sigui l’espai on aixecar la nova caserna. L’únic clar (o no) és que l’ajuntament assegura que el parc de l’Eixample es farà (no diu quan) als voltants del Clínic (espai prou imprecís com per no dir res).

Sense torre d’entrenament en altura

Notícies relacionades

La ubicació no és fútil, ja que l’actual té problemes per complir les isòcrones (el temps d’arribada al lloc dels fets) per estar escorats massa a l’esquerra de l’Eixample. «Necessitem un parc més centrat a l’Eixample que l’actual per complir la isòcrona desitjada», afirma Salvador. També exigeixen un nou espai perquè el provisional és massa petit i té carències, com la falta d’una torre per a l’entrenament en altura. El cos fa anys va presentar un projecte per tornar a ubicar el parc al seu anterior solar, el disseny incloïa la ubicació de la sala conjunta d’emergències (SEM, Guàrdia Urbana, Bombers i Mossos), ara situada en un «soterrani insalubre», denuncia Salvador, del carrer de Lleida. Però no s’ha fet.  

La possible recuperació del solar també és del grat del barri. «Si el Clínic l’utilitza per créixer, perfecte; si no, no el volem buit. No té sentit tenir un espai així al mig de l’Eixample, en una zona amb tantes necessitats», argumenten des de l’Associació de Veïns Esquerra de l’Eixample.  Les opcions són moltes, i la convivència de l’Escola Entença, ara ubicada de forma provisional a l’Escola Industrial, i el parc de bombers –«necessitem una caserna aquí»– és una possibilitat ben vista. Tot i que deixen clar que són «flexibles» amb totes les opcions, també amb la de l’ampliació del Clínic: «L’únic que demanem és transparència i agilitat. Poder valorar els pros i contres de totes les ubicacions de tots els equipaments». Però no són optimistes amb els tempos: «Desencallar tot això serà complicat». I avisen: «No volem 15 anys més sense que es faci res». Ni veïns ni bombers.